Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ősztől tavaszig gyorsabb és olcsóbb lenne: már egy hónapot is kell várni a klímásokra

Szeged - Későn kapott észbe, aki most szeretne klímát szereltetni vagy karbantartani: jelenleg nagyjából egy hónapos a várólista. Szakemberek azt javasolják, hogy kora tavasszal vagy akár ősszel végeztesse el ezt a munkát, aki teheti - olcsóbb is, és ha bejön a kánikula, már csak a gombot kell benyomni a távirányítón.
Ismét nyári időnek örülhetünk a hétvégén, ilyenkor pedig többekben már az is felmerül, hogy a délutáni órákban lehűti a felmelegedett lakását. Előkerülnek tehát a klímaszerelők telefonszámai – vagy azért, hogy a meglévő berendezést kitisztítsák üzembe helyezés előtt, vagy azért, mert megszületett az elhatározás: még egy nyár már nem fog eltelni a forró falak között.

Aki azonban most hív szakembert, valószínűleg csalódni fog: nagyjából egy hónapos a várólista, vagyis leghamarabb az iskolaidő végére tudnak vállalni munkát.

– A szezon igazából már február végén elkezdődött, a szerződéses partnereknek már azóta adjuk az időpontokat – mondta el Tornyi Koppány, a Dél-alföldi Klíma Kft. ügyvezetője. – Jó magyar szokás szerint azonban a lakosság jelentős hányada akkor kezd el telefonálni, amikor az első igazán meleg napok beköszöntenek. Ilyenkor viszont hiába túlóráznak a kollégák, és dolgoznak szombaton is, nem tudjuk már rövid időn belül teljesíteni az igényeket.
Csak ennél az egy cégnél jelenleg száz berendezés vár szerelésre, ezek mellé jönnek a karbantartási munkák. – Utóbbiból naponta harmincat végzünk el, a szerelés viszont lassabban halad, hiszen az félnapos munka 2-3 ember részére. Ez az oka a 4-5 hetes várólistáknak – magyarázta a cégvezető.
Ősztől tavaszig gyorsabb és olcsóbb lenne: már egy hónapot is kell várni a klímásokra. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Téved tehát, aki azt gondolja, hogy lassan mindenki felszereltette már a klímaberendezést, aki akarta, gyakorlatilag folyamatosan pörgő piacról van szó. – Az építőipar jelenleg szárnyal, az új házakban pedig már általában ez ugyanolyan alapfelszerelés, mint mondjuk a mosdókagyló – fogalmazott Tornyi Koppány. – Ráadásul az elmúlt 5-8 évben komoly technikai fejlődés is végbement ebben az ágazatban: ma már olyan berendezések léteznek, amelyek a hűtés mellett teljes értékű fűtésre is alkalmasak. Így sokan vannak, akik a már meglévő berendezésüket cserélik.

A szakember a karbantartási munkákkal kapcsolatosan elárulta: bár kevesen tudják, de ezek ősztől tavaszig 25 százalékkal olcsóbbak, érdemes tehát inkább akkor megrendelni. – Egyébként sem jó, ha a nyáron összegyűlt kosz fél évig áll a gépben. Ez körülbelül olyan, mintha a szennyes edényt ott hagynánk a mosogatóban. Ráadásul ha szezon előtt már minden rendben van a klímával, az első meleg napon csak annyi a teendő, hogy benyomjuk a gombot a távirányítón – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíró-Balogh Tamás Baka-leveleken és Radnóti-tanulmányköteten dolgozik

Bíró-Balogh Tamás Baka-leveleken és Radnóti-tanulmányköteten dolgozik
A Délmagyarország szerkesztőségében a látássérült Huszár Gabriella töltött el egy napot, amikor interjút készített Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel. Az alábbiakban ezt az interjút olvashatják. Tovább olvasom