Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Ösztöndíj-mizéria a szegedi egyetemen

Egyes természettudományi szakokon olyan alacsony a diákok tanulmányi átlaga, hogy nem tudnak nekik ösztöndíjat fizetni: 2,5 alatt ugyanis nem jár pénz a TTK-n. A bölcsészek meg arra panaszkodnak, a nehéz és „gagyi" szakokon ugyanannyit fizetnek.
Háborognak a diákok a szegedi bölcsészkaron. Lapunk munkatársára valóságos panaszáradatot zúdítottak a bölcsészek. A harmadéves Andrea – teljes nevét nem írhatjuk le, mert a támogatásokat az általa bírált hallgatói önkormányzat (HÖK) ítéli oda – változatlan tanulmányi eredménnyel most feleannyi ösztöndíjat kap, mint előző félévben. Erre a HÖK-vezető válasza az, hogy az összeg attól függ, hogyan teljesít a kar összes hallgatója. Török Márk kiemeli: ugyanaz az eredmény idén kevesebbet ér, mert többen zárták sikeresebben a legutóbbi félévet, mint az eggyel korábbit.

Ketteseknek nem jár

A természettudományi karon több hallgató azért nem kapott ösztöndíjat, mert túl alacsony volt a tanulmányi átlaga. A kari hallgatói önkormányzat úgy döntött, a diákok „felső" 65 százaléka kapjon pénzt. Egyes szakokon azonban sok diák tanulmányi átlaga kettes körül mozog, de csak azoknak jár ösztöndíj, akik legalább 2,5-re teljesítettek. Így viszont sokszor nem jön ki az említett 65 százalék.

Sulyok Katalin, a diákjóléti bizottság elnöke elmondta: néhány nehéz, de nagy súlyú tantárgy lehúzza a súlyozott átlagot, ezért van olyan szak, ahol több százból csak néhány tíz diáknak adnak ösztöndíjat. Műszaki informatikai szakon például a 2,5-ös átlagra 5400 forintot fizetnek havonta. A szak legjobb tanulója 4,71-gyel viszont már 24 ezer 200 forintot kap.  
De nemcsak ezt panaszolják a diákok. Andrea barátnője, Gabi a lógósokra dühös. Nem elég, hogy a TIK tele van a gépeken játszó, csetelő, pornót nézegető diákokkal, sokan, akik „gagyi" tárgyakat vettek föl, most nagy ösztöndíjat kapnak. Kitömik órarendjüket olyan órákkal, amelyek ugyanannyit érnek, mint a nehezek. A tárgyak súlyát ugyanis hivatalosan a kredit jelzi, aminek semmi köze ahhoz, mennyire kell megküzdeni a vizsgán a jó jegyért.

– Én jóval több munka befektetésével érem el ugyanazt az eredményt. Az ösztöndíjból próbálnék megélni, de nem tudok, mert a két szakomra tízezer forintot fizetnek – panaszolja a tudományos munkát is vállaló lány. Szerinte helytelen az, hogy ösztöndíjként sok embernek osztanak kevés pénzt. Ösztönzőbb lenne, ha a valóban jól tanuló, sokat dolgozó hallgatókat jutalmaznák.

A felvetések nagy részével egyetért Török Márk is. A HÖK-elnök azonban az elosztás nehézségeit ecseteli. – A kreditrendszerhez alkalmazkodnunk kellett, eszerint pedig fölvehetnek bármilyen megengedett tantárgyat – mondja. Egy kalapba került az összes bölcsész, függetlenül attól, hogy nehéznek vagy könnyűnek tartott szakra jár. Az ösztöndíj a tanulmányi átlagtól, a vállalások teljesítésétől függ, továbbá a tanulmányok időarányos beosztását fejezi ki. A bölcsészettudományi karon (BTK) most a hallgatók „felső" 55 százaléka kap ösztöndíjat, Török Márkék szeretnék, ha kevesebben jutnának pénzhez, és azt tervezik, hogy a kétszakosságot is jutalmazza majd a rendszer. A BTK legjobb hallgatója egyébként 19 ezer 800 forintot vihet haza havonta, az alsó határon teljesítő két diák pedig 6500 forintot. A BTK „büszkesége" 7,6-os átlaggal, a legrosszabb, de még ösztöndíjas diák 3,12-essel kap ennyit. Az átlag értéke azonban csalóka, a vállalásra-teljesítésre és a tanulmányok időarányosságára jellemző tényezővel szorozzák, így ötös fölé tud kúszni a legjobbak esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom