Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Ösztöndíj a hiányszakmákban

Szeged - Hiányszakma manapság a hegesztő, a szerkezetlakatos, a kőműves – februártól havi 10–30 ezer forintos ösztöndíjat kapnak azok a diákok, akik ritkán választott szakképzési területeken tanulnak.
Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetéséről döntött a kormány: február elsejétől havonta tízezer forintot, a jövő tanévtől – tanulmányi átlag függvényében – 10–30 ezer forintos ösztöndíjat kapnak a hiányszakmát tanuló diákok.

Péntekig kell eldönteniük a regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak, hogy melyik az a maximum tíz hiányszakma, amelyben javasolják ennek bevezetését. A bizottságok a regisztrált állástalan pályakezdők száma, a régióban a bruttó hozzáadott értéket tartalmazó KSH-adatok, illetve a munkaerő-piaci prognózis alapján választják ki a szakmákat. Csongrád megyében például kevesen tanulnak hegesztőnek, szerkezetlakatosnak, kőművesnek, ács-állványozónak vagy szabónak.

Megyénkben kevesen lesznek kőművesek. Fotó: Karnok Csaba
Megyénkben kevesen lesznek kőművesek.
Fotó: Karnok Csaba

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság csütörtökön ül össze és dönt – tájékoztatott Pálfalvi Zsolt elnök. Félévente módosulhat a lista – az ösztöndíjra jogosult tanulónak akkor is jár a juttatás, ha szakmája kikerült a körből. Az a diák kaphat ösztöndíjat, aki a gazdaság által igényelt szakképesítést tanul, közoktatási intézményben, nappali rendszerű iskolai oktatásban, szakképzési évfolyamon, szakiskolai képzésben. Szeptembertől 2,51-es átlagtól, sávosan eltérő mértékben jár a juttatás, minimum 10 ezer, maximum 30 ezer forint.

– Úgy gondolom, segít az ösztöndíj a szakképzésnek, sok tanulónál jelenthet pluszforrást a családi kasszához – vallja Feketű Béla, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola főigazgatója.

Olvasóink írták

  • 2. boda.adri.alexandra 2011. január 19. 18:47
    „Jó napot , csak mondom hogy ez az oldal nagyon szar ,mert semmit sem tájékoztata , amire én kíváncsi lennék.”
  • 1. munkanélküli 2010. január 12. 19:27
    „Hiányszakma a kőműves?! Ezt nem tudom honnan veszik . Én 10 hónapja próbálok elhelyezkedni ebben a szakmában ,de nem kell a kőműves sehova!Nincs munka ! Nem értem hogy lett ez hiányszakma!
    És akinek egy csepp esze van, nem tanulja ki ezt a szakmát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente: Már nem igénylem a falstaffi alkatot

Sokkal jobban érzi már magát Király Levente, aki csigolyatörése után tavaly az egész nyarat a klinikán töltötte. Tovább olvasom