Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ösztöndíj magánpénzből - minden szegedi egyetimistának

Idén már nemcsak biológus hallgatók, hanem a szegedi egyetem bármely karának diákjai pályázhattak a Sófi József Alapítvány ösztöndíjára. Az utóbbiak közül hatan kaptak százezer forintot. A magánalapítvány létrehozója szeretné máshogyan is támogatni a tehetségeket.
Az egykor a szegedi egyetemen biológusként végzett Sófi József 2001-ben hozta létre alapítványát azzal a céllal, hogy támogassa a tehetséges biológus hallgatókat. Az alapítvány azóta közel 4 millió forintot osztott szét ösztöndíjként a pályázók között. Az emúlt években egyre több gazdasági társaság is a kezdeményezés mellé állt, így idén először lehetőség nyílt arra, hogy a támogatást ne csak biológus hallgatók, hanem az SZTE bármely diákja elnyerje. Az utóbbiak számára kiírt pályázatra kilenc karról 33-an jelentkeztek, közülük hatan kaptak fejenként százezer forintos ösztöndíjat.

A vegyészként idén végzett Janáky Csaba három éve foglalkozik az elektromosságot vezető műanyagok vizsgálatával és előállításával. Ilyen anyagokat használnak például az autóknál korrózióvédő bevonatként, de üvegfelületekre is fel szokták vinni. A mesterséges izom is ebből készül, és – amint a fiatal kutató elárulta – szenzorként használva a disznónál is hamarabb megtalálhatjuk vele a szarvasgombát. Az idei OTDK-n első díjat nyert fiatalember közgazdaságtant is tanul, és az iparban képzeli el a jövőjét.

Kevésbé gyakorlatias tudománnyal foglalkozik Kevei Péter, aki most fejezte be tanulmányait alkalmazott matematikus szakon, de továbbra is az egyetemen marad, mert a hároméves doktori képzést is el akarja végezni. A valószínűségszámítás témakörén belül a határeloszlással foglalkozott eddig, és témavezetője, Csörgő Sándor professzor a jövő nagy ígéretének tartja a matematika tudományában. Az idei OTDK-n ő is első helyet szerzett. Péter egyébként tizenöt éve versenyszerűen sakkozik a szegedi Maróczy Géza SE NB I/B-s csapatában.

Szalai Tamásnak még van egy éve hátra az egyetemen, ahol csillagászatot tanul. A még sok meglepetést rejtegető kettős csillagokkal foglalkozik. A párt alkotó égitestekről már ma is sokat tudnak, de talán még ennél is több a megválaszolatlan kérdés. Az idei OTDK-n második helyezett fiatal kutató a legújabb csillagászati hírportál szerkesztésében is részt vesz.

A jogászként most végzett Tóth Imolát az európai jog érdekli, az utóbbi időben a közösségi jog büntetőjogi vonatkozásaival, ezzel kapcsolatos jogesetek feldolgozásával foglalkozott. Egy országos versenyen második lett az a csapat, amelynek ő is tagja volt – angol nyelven kellett perbeszédeket előadniuk. Imola a közeli jövőben azt tervezi, hogy PhD-fokozatot szerez a nemzetközi jogi tanszéken.

Az alapítvány különdíját nyerte el Arany Mihály. A német–kommunikáció szakon harmadéves hallgató kevéssé ismert kutatási területet választott magának: a kortárs osztrák irodalmat. Christoph Ransmayr három regényének összehasonlításából írt tudományos munkát. Az OTDK-n harmadik helyen végzett bölcsész ezenkívül a Szegedi Egyetem című lap újságírója.

A hatodik ösztöndíjas az orvostudományi karon tanuló Szabari Margit Veronika. A kimagasló tanulmányi eredményekkel és sikeres tudományos diákköri szerepléssel büszkélkedő medika nemzetközi vers- és prózamondó, valamint országos egyetemi versmondó versenyen is első helyezést ért el.

Sófi József nem elégszik meg azzal, hogy anyagi támogatást nyújt a fiatal tehetségeknek. Azt tervezi, hogy a diploma megszerzése után egyebek mellett jogi tanácsadással, az álláskeresés megkönnyítésével segítené az ösztöndíjasokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom