Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Ösztöndíjas hegesztők

Szeged - Ösztöndíjjal támogatnák egy törvényjavaslat kezdeményezői azokat a tanulókat, akik hiányszakmákat választanak. A szegedi középiskolások ötöde tanul szakiskolában, a többség még mindig az érettségire hajt inkább.
Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj-támogatást biztosítana
egy törvénymódosítási javaslat, amelyet már benyújtottak az országgyűlés elé. A honatyák arra ösztönöznék a tanulókat, hogy a hiányszakmákban helyezkedjenek el.

Tavaly decemberben elbukott a parlamenti szavazáson egy hasonló javaslat, amely havi 10-30 ezer forintos ösztöndíjat adott volna. – Ez egy jó marketingje lenne a szakképzésnek – vélekedik a javaslatról Feketű Béla, a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola igazgatója, aki elárulta: a középiskolai jelentkezésekben egyelőre nem látszik, hogy nőtt volna az érdeklődés a szakképzés iránt.

Az iskolák és a szülők mindenáron az érettségit adó képzések felé terelik a gyerekeket. Mint keretes írásunkból is kiderül: Szegeden a diákok ötöde választja a szakiskolát. Holott lépten-nyomon hallani: például a hegesztők, a fémforgácsolók, a géplakatosok még a válság idején is válogathatnak az állásajánlatokban, s ezekben a szakmákban jók a fizetések is.

– Meg kell mutatni, hova lehet egy jó szakmával eljutni: akár vállalkozóként, akár munkavállalóként biztos állást, egzisztenciát teremthetnek maguknak – érvel az igazgató.

Épületgépészeti gyakorlat a móravárosiban. Fotó: Schmidt Andrea
Épületgépészeti gyakorlat a móravárosiban.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi önkormányzat vezetésével még 2008-ban létrejött 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft. (röviden: TISZK) holnap szakképzési programot szervez, amelyen látlelet készül a mostani helyzetről. Arról, hogy a rendszerváltás után Magyarországon a szakképzés elszakadt a munka világától. Az intézményrendszer elaprózott, az iskolák „nem találkoznak" a gazdaság szereplőivel, nem tudják, milyen szakmák a kelendők. A képzési forrásokat nem képesek hatékonyan használni. A szakiskolák népszerűtlenek, és akik oda iratkoznak be, azok közül is sokan lemorzsolódnak.

A középiskolások fele szakközépbe jár

A szegedi önkormányzat oktatási irodájának adatai szerint összesen 11 ezer 840 diák tanul a középiskolákban, 407 osztályban. Gimnáziumban nagyjából a negyedüket, 3201-et okítják, 103 osztályban. A középiskolások közel fele (5031 fő, 164 osztály) szakközépiskolába jár, a szakiskolák 9-10. évfolyamát csupán 990-en választják (39 osztály), igaz, a szakképzési évfolyamokon (1/11-től 3/13-ig) további 1435 diák tanul, míg a szakközép 13-15. osztályát 1183-an választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 évet kapott a nagybátyját ütlegelő nő

Szeged - Három év börtönre ítélte tegnap a Szegedi Ítélőtábla azt a 19 éves bokrosi nőt, aki még… Tovább olvasom