Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Osztrák történetek a Tiszatájban

Bombitz Attila szerkesztésében az osztrák irodalom elitjének írásaiból készült összeállítás olvasható a szegedi irodalmi folyóirat, a Tiszatáj novemberi számában.
Osztrák történetek III. alcímmel jelent meg a Tiszatáj, jelezve: immár harmadik alkalommal készült nyugati szomszédunk kortárs irodalmát bemutató különszám. Tizenhárom szerző magyarul először olvasható írását kínálja a szemle, köztük olyan világirodalmi nagyságokét, mint a tavalyi Nobel-díjas Elfriede Jelinek, vagy a posztmodern gondolkodás egyik legautentikusabb képviselője, az 1989-ben elhunyt és azóta klasszikussá lett Thomas Bernhard. Előbbitől az Ikarusz (A magasabbrendű) című novellát, utóbbitól a Kioltás című esszét adja közre a lap.

Ernst Jandl végső verseit, H. C. Artmann, Josef Winkler, Karl-Markus Gauß novelláit, Friederike Mayröcker naplórészletét is olvashatjuk a válogatásban. Nemcsak szépirodalmi szövegek, hanem több tanulmány is helyet kapott a lapban, például Klaus Kastberger Osztrák végjátékok: a holtak visszatérnek című írásában Ödön von Horváth, Hans Lebert és Elfriede Jelinek egy-egy művét elemzi. A lapszámot kortárs osztrák képzőművészek munkái illusztrálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom