Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Öt címzetes fő a megyei jegyzők között

Csongrád megye - Az önkormányzat jutalmazhatja ettől az évtől a kiválóan dolgozó jegyzőjét – ha ki bírja fizetni. A legmagasabb szakmai elismerést, a címzetes főjegyzői címet megyénkben Szeged, Vásárhely, Makó, Bordány és Ruzsa hivatalvezetője kapta meg.
Megyénkben az első címzetes főjegyzői címet hét éve a 3200 lelkes Bordány hivatalvezetője, Kerekes Tibor kapta meg. Idén kettős jubileumot ünnepel: húsz éve pályázta meg a jegyzőséget, és ötvenéves. A 12 tisztviselő főnökét Balogh Ferenc polgármester higgadt és rendkívül precíz szakembernek írja le, aki stabil partnere a községvezetésben. Az általános elégedettséget nyolc éve a település emlékéremmel honorálta. A megszüntetett központi jutalmat – legalább jelképesen – igyekszik pótolni a falu, összegéről még nem döntöttek. A faluvezető szerint nem ezen kellett volna spórolni.

Idén a 16 dolgozóval együtt csak jelképes jutalmat vett át falujától a ruzsai címzetes főjegyző, Lábecz László, aki a címet három éve kapta. – Ásotthalmi születésű, 31 éve választották az itteni közigazgatás élére, hogy kibogozza az akkori kuszaságokat, és „döbbenetében itt ragadt". Naprakész, remek háttér, életformája a hivatalvezetés – jellemezte Sánta Gizella polgármester. A 2680 lakosú település elégedett 56 éves főhivatalnokával; tavaly díszpolgárrá választották.

Egykorú ruzsai kollégájával a két megyei jogú város – Vásárhely és Szeged – címzetes főjegyzője. Legfrissebben, idén júliusban vette át a kinevezését Orbán Viktor miniszterelnöktől a vásárhelyi közigazgatás embere, Korsós Ágnes. Jutalmáról még nem döntött a képviselő-testület. A hivatalvezető 26 éve dolgozik az önkormányzatnál, jegyzőként kilenc éve szolgálja a 47 ezer 150 lakosú várost, amelynek hivatalában 217-en dolgoznak. Legnagyobb apparátussal, 518 hivatalnokkal a megyeszékhely közigazgatási vérkeringését mozgatja a két éve címzetes főjegyző, Mózes Ervin. Tíz éve lépett közszolgálatba, viszonylag rövid a jegyzői múltja, hét éve viszi a hivatalt. Nem vesz fel jutalmat idén, csakúgy, mint a makói hivatal 53 esztendős irányítója, Bánfi Margit. (Nem szerette volna, ha fotója megjelenik az újságban.) Ő 13 éve áll a 24 ezer 700 lelkes város közigazgatásának élén.

A közigazgatás csúcsa

2001-ben vezették be a jegyzők e legmagasabb szakmai elismerését, amelyet tulajdonosaik nyugdíjba vonulásuk után is viselhetnek. Az ország 1907 jegyzője közül 127-en kapták meg eddig a kitüntetést – Csongrád megyében 50-ből öten. A címhez évente egyszer címadományozási juttatás járt – tavalyig a központi költségvetés általában három havi bért folyósított. (Fizetésüket – a település lélekszámától függően – bruttó 242 ezer és 338 ezer forint között differenciálja a törvény.) A Belügyminisztérium – tekintettel a gazdasági helyzetre – jelenleg nem látja indokoltnak visszahozni ezt a juttatást.

Olvasóink írták

  • 1. K.T. 2010. augusztus 04. 12:52
    „Érdekes foglalkozás lehet - mondhatni gyomor kell hozzá- pl. hőszolgáltatási vitában úgy bírát játszani, hogy közben az önkormányzati cég érdekeit képviseli a szegedi címzetes a lakossággal szemben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejött a My Fair Lady, kevesen nézték a Dózsát

A 97 százalékos nézettséget produkáló My Fair Lady volt eddig a szabadtéri legnépszerűbb idei produkciója. Tovább olvasom