Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Öt és fél ezren érettségiznek a megyében

Országosan százhúszezren, a megyében majdnem öt és fél ezren érettségiznek májusban. Az emelt szintű vizsgák közül a biológia és a magyar volt idén a legnépszerűbb a régióban. A tételek – amit a nagy napig szigorúan őriznek – már megérkeztek Szegedre.
Országosan százhúszezer diák vesz részt az idei érettségi vizsgákon, amelyek május 5-én a nemzetiségi nyelv és irodalom tantárggyal indulnak. A diákok vizsgáinak túlnyomó része középszintű, csupán kevesebb mint hét százaléknyi az emelt szintű megmérettetések aránya.

Megszigorították az érettségi vizsgák biztonsági intézkedéseit, hogy a tavalyihoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Minden szinten és minden tárgyból több egyenértékű feladatsort készítettek a szakemberek, az „éleset" sorsolással választják majd ki közülük. A feladatlapok csomagolását az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) logisztikai osztálya megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületben végzi, a csomagolás és tárolás idejére pedig 24 órás őrség garantálja a biztonságot.

A tételeket leplombált csomagterű gépjárművekkel szállítják a körzetközponti jegyzőkhöz, az iskolákba csak a vizsganap reggelén kerülnek. A biztonsági tasakokat – amelyekben a tételek lesznek –, csak fél órával a vizsgakezdés előtt bonthatják föl a tanárok egy három tagú tantestületi bizottság előtt, ami mindezt jegyzőkönyvezi. Dokumentálják a nyomtatási folyamatokat, sőt még a selejteket is. A tételcsomag felbontásáig annak tartalma szolgálati titkot képez, amelynek idő előtti kibontása, továbbítása, terjesztése legalább egyéves szabadságvesztéssel járó bűncselekmény.

Pálfalvi Zsolt, az OKÉV Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője elmondta: Csongrád megyében 5487 tanuló tesz érettségi vizsgát idén májusban, 1391-en emelt szinten maturálnak. Szegeden 3333 diákot várnak az érettségire, 921-en legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek. A korábban végzettek közül a régióban összesen 825 az érettségizők száma, kilencven százalékuk emelt szinten maturál. Idén az emelt szintű érettségik közül a legnépszerűbbnek a biológia és a magyar nyelv és irodalom bizonyult regionális szinten: ezekből a tantárgyakból egyenként több mint nyolcszáz vizsga lesz a Dél-Alföldön.

Kardos János, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője elmondta: a tételeket már csütörtökön megkapták, és felhasználásukig a jogszabályban előírt módon tárolják. Mennyiségük miatt a tételcsomagok nem férnek el egy páncélszekrényben, így kamerával és ráccsal megerősített külön helyiségben őrzik, és biztonsági őr vigyáz rájuk.
A vizsgák megszervezése és lebonyolítása országosan összesen mintegy két és fél milliárd forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom