Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Öt fertőzöttet regisztráltak az idén a megyében

A HIV korunk egyik legpusztítóbb vírusa. A világban több millióan esnek áldozatául. Mégis a legtöbben nagyon távolinak érzik, azt gondolják, ők biztosan nem érintettek. Az AIDS világnapja alkalmából annak jártunk utána, hogy Szegeden hol lehet tesztet csináltatni.
AIDS-labor az ÁNTSZ-nél. Fotó: Frank Yvette
A HIV korunk egyik legpusztítóbb vírusa. A világban több millióan esnek áldozatául. Mégis a legtöbben nagyon távolinak érzik, azt gondolják, ők biztosan nem érintettek.

Leginkább a fiatal korosztály veszélyeztetett, hiszen ők a legfelelőtlenebbek – mondja dr. Fazekas Márta AIDS tanácsadó. – Egyszer élünk, mondják, de nem gondolnak bele, hogy csak ez az egy életük van. A fiatalok gyakran védekezés nélkül közösülnek, pedig akár egyszeri, óvszer nélküli együttlétnél is megtörténhet a baj – figyelmeztet a szakember.

A betegség szexuális úton történő átvétele a leggyakoribb, de ezen kívül a közös tűvel történő intravénás kábítószer-használattal vagy nyílt seben keresztül is terjedhet.

AIDS-teszt Szegeden

A Derkovits fasor 7–11. szám alatti rendelőintézetben szerdán 12 és 16 óra között, valamint csütörtökön fél 8 és fél 11 között van lehetőség HIV-tesztre jelentkezni. A vizsgálat anonim és ingyenes. Kivéve, ha a páciens letelepedéshez vagy munkavállaláshoz kér igazolást, mert ebben az esetben fizetni kell érte. Dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője elmondta, a megyében jelenleg huszonegy esetet regisztráltak. Ebben az évben öt új megbetegedésről tudnak. Közülük ketten nem magyar állampolgárok, egy beteg pedig biztos benne, hogy külföldön fertőződött meg.

– Gyakran hívnak bennünket gimnáziumokba, szakközépiskolákba előadást tartani az AIDS-ről, de fontosnak tartanám még több fórumon felhívni a fiatalok figyelmét a veszélyekre – mondja a tanácsadó.
Erre szolgál az anonim AIDS-tanácsadás, amelyre bárki elmehet bejelentkezés nélkül. – A megjelenteknek felajánljuk a beszélgetést, de ez nem kötelezően része a tesztnek. Ekkor feltehetik kérdéseiket a betegséggel kapcsolatban. Megkérdezzük tőlük, hogy miért szeretnék megcsináltatni a vizsgálatot, miből gondolják, hogy fertőzöttek lehetnek. Minden alkalommal felhívjuk a figyelmüket a biztonságos szexre – avat be a részletekbe a doktornő.

A beszélgetés után a pácienstől vérmintát vesznek, amiből elvégzik a tesztet. A procedúra alatt a beteg végig anonim maradhat. Az eredményért egy hét elteltével lehet jelentkezni.

Az AIDS terjedésének megakadályozásában fontos szerepe lenne a monogám kapcsolatnak is: az egyetlen szexuális partnerrel való kapcsolattartás biztonságot jelenthet. A fiatalok körében azonban nem meglepő, ha sűrűn váltogatják partnerüket, vagy egyszerre többel tartanak fenn szexuális kapcsolatot. Ilyen esetekben kifejezetten elengedhetetlen az óvszer használata – hívja fel a figyelmet a tanácsadó.


Piros szalag

A WHO felhívására 1988 óta minden év december első napja az AIDS-ellenes mozgalom világnapja. A piros szalag 1991 óta az AIDS elleni küzdelem jelképe. Patrick O'Connell ekkor lett a tizenöt művészből álló, az AIDS elleni küzdelmet fölvállaló Visual AIds csoport vezetője. Akkor a Broadwayn, a Tony-díj átadásakor háromezer piros szalagot osztottak szét a résztvevők között, ahol a kamerák elé lépő Jeremy Irons is ezt viselte. Ettől kezdve vált nemzetközi szimbólummá.


Bobkó Anna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom