Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Öt hónap börtönt kapott szökésért a gyilkos börtönőr

Szeged - Öt hónap börtönbüntetésre ítélte szökésért a Szegedi Katonai Bíróság azt a börtönőrt, aki tavaly augusztus elején több késszúrással megölte barátnőjét. A szegedi férfinek most nem az emberölés, hanem azért kellett megjelennie a katonai bíróság előtt, mert a gyilkosság után napokon át nem ment be munkahelyére dolgozni.
A börtönbüntetés letöltését két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a férfi ügyvédje enyhítésért és a cselekmény minősítésének megváltoztatásáért fellebbezett.

A szegedi börtönőr tavaly augusztus elején több késszúrással ölte meg barátnőjét. A gyilkosság után egy csongrádi ifjúsági szálláson bujkált napokig, amikor - lakossági bejelentés után - a kommandósok elfogták, és őrizetbe vették.

A börtönőr ügyvédje szerint a férfi, amikor a gyilkosság után nem ment be a munkahelyére dolgozni csak önkényes eltávozást követett el, ami nem bűncselekmény, csak vétség.

A katonai ügyész szerint azonban a börtönőr bizonyíthatóan megszökött a gyilkosság után, így ezért kell felelnie a katonai törvényszék előtt. A bíró is úgy ítélte meg, hogy a férfi szökést kísérelt meg, ami már katonai bűncselekmény, ezért a börtönőrt 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, mely letöltését két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság az ítélethirdetés előtt újra meghallgatta az igazságügyi elmeszakértőket, mert ellentmondás volt a katonai bíróság és a gyilkosság miatt a polgári bíróság által kért elmeszakértői vélemények között. A bíró végül elfogadta, hogy a börtönőr beszámítható volt a gyilkosság után, és tisztában volt tettei következményeivel.

Az ítélethirdetés után a férfi ügyvédje enyhítésért fellebbezett, így az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügyvéd mindenképpen azt szeretné elérni, hogy a minősítés önkényes eltávozás legyen, ne pedig szökés, mert az utóbbiért kapott felfüggesztett börtönbüntetés azonnal letöltendővé válik, amint a polgári bíróság bűnösnek mondja ki a börtönőrt az emberölésben. Vagyis az ott esetleg kiszabott szabadságvesztéshez a távolmaradásért kapott felfüggesztett börtönbüntetés hozzáadódik.

Olvasóink írták

 • 2. Dr Bene Zoltán 2008. január 29. 15:18
  „Két probléma is van a cikkel kapcsolatban:

  1. Tőlem senki nem kért tájékoztatást az ügyben az ítélethirdetés után.
  2. Tartalmi szempontból is téves a tájékoztatás, mert az ügyben kiszabott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre az emberölés miatt indult ügyben várható ítéletben kiszabandó büntetésnek nincs jogi hatása, ezért "nem válik letöltendővé a börtönbüntetés, ha a polgári bíróság bűnösnek mondja ki a börtönőrt az emberölésben".

  A vádlott védője”
 • 1. laikus 2008. január 29. 06:54
  „Röhej! Előbb hoznak ítéletet azért mert nem ment be dolgozni, mint a brutális gyilkosság ügyében! Ez Magyarország! Kit érdekel hogy ki halt meg és hogy?! A fontos hogy megjelenjen utána a munkahelyén. Morbid!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott a szőregi fegyverkereskedő

Szeged - Az elmúlt héten lakossági bejelentés alapján tartottak házkutatást a szegedi nyomozók egy… Tovább olvasom