Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Öt nyelven beszél Eszter, a szegedi kung-fu királynő

Nincs másik nő a világon, aki annyira fiatalon kapta volna meg a wing tsun negyedik mesterfokozatát, mint a szegedi Kovács Eszter. A tizenhárom éve kung-fuzó lány tizenhét évesen már a szegedi iskolát vezette, a harcművészettől kitartást, fegyelmet és elképesztő energiát kapott. „Hobbiként" eddig megtanult öt nyelvet, most újabb hármat tanul – az egyik a kínai mandarin.
A kung-fu egyetlen női alapítású stílusa, a wing tsun negyedik mesterfokozatának újdonsült birtokosa a szegedi Kovács Eszter. Nagyon ritka, hogy valaki ennyire fiatalon – mindössze huszonöt évesen – eljusson erre a szintre. Annyira ritka, hogy nőként jelenleg nincs is rajta kívül más a világon – noha a Kínából származó harcművészetet hetven országban oktatják férfiaknak és nőknek.

Aranyérem helyett túlélés

Eszter tizenkét évesen kezdte a wing tsun-ozást, tizenhét éves korától pedig a szegedi iskola vezetője. Annak idején Bruce Lee – aki szintén ezt a harci stílust használta – egy filmjének hatására vetődött el egy bemutatóra, ahol megérintette a harcművészet szépsége, a harcoló felek egymás iránti tisztelete. A mozdulatok logikusak voltak, elsajátításuk pedig folyamatos sikerélményt adott később Eszternek. Mivel a wing tsun nem küzdősport, hanem harcművészet és életfilozófia, versenyeket sem rendeznek belőle. Mint a fiatal szegedi mester mondja, az életben sem osztogatnak arany- és ezüstérmeket, ha valakit megtámadnak az utcán – a wing tsun pedig a túlélésre készít fel, amiben nemigen vannak szabályok. Így nem másokkal, hanem valójában saját magukkal versengenek a továbbfejlődés érdekében.

Visszakanyarodó családfa

A wing tsun tanulása egy életen át – sőt, tovább – tart. Tizenkét tanuló és ugyanennyi mesterfokozat létezik: a tizedik mesteri szintet elérőkből lesznek a nagymesterek, akik visszavonulásuk után léphetnek a tizenegyedikre. A tizenkettedik fokozatot viszont csak posztumusz kaphatja meg a nagymester. Ezt a kung-fu stílust háromszáz éve egy kínai szerzetesnő alakította ki, aki továbbadta egy másik nőnek – ő pedig a férjének. Azóta mindig férfiak voltak a wing tsun nagymesterei. Mivel a harcművészeti ág jelenlegi feje, nagymestere szerint legjobb tanítványa Eszter magyar mestere, a „családfa" végére most újra egy nő – Eszter – került mint a jövőbeli nagymesteri cím várományosának legjobb tanítványa.

Mandarinul – hobbiból

Az elmúlt tizenhárom évben életmóddá vált számára a harcművészet: napi öt-hat órát tréningezik – heti öt edzést tart, emellett saját szintjének megfelelően is gyakorolnia kell. Eszter szerint a wing tsun kemény edzéseiből és szellemiségéből fegyelmet, tiszteletet, türelmet, magabiztosságot és alázatot tanulhat bárki, amit az élet minden területén remekül kamatoztathat. Ezt tanúsítja az is, hogy a huszonöt éves szegedi mester időközben elvégezte az egyetem angol szakát, most pedig hungarológiára és informatikára jár. Bármilyen hihetetlen, a nap huszonnégy órájába neki még másik „nagy szerelme", az idegen nyelvek elsajátítása is belefér. Jelenleg angolul, németül, spanyolul és olaszul beszél, franciából idén nyelvvizsgázik – nemrégiben pedig újabb három nyelv tanulásába kezdett bele. Nyelvi tehetségére jó példa, hogy a wing tsun két hete Magyarországon járó nagymesterének – akinek jelenlétében vizsgázott az újabb rangért – kíséretével húsz percig csevegett, mandarinul. Nem mindennapi képességeit azzal magyarázza: a test, a szellem és a lélek egyensúlyával, energiadúsító gyakorlatokkal jelentős pluszterhelésre képes.

Ahol nem az izom számít

Harctudását komolyan még sosem kellett használnia: ha valaki netán molesztálná, elég egy határozott kézmozdulat, hogy leszerelje. Sok lány egyébként éppen az ilyesfajta helyzetek elhárítását szeretné megtanulni tőle. Mint azonban a legtöbb harcművészeti ág képviselői, ők sem szívesen verekednek „élesben", ugyanis pontosan tisztában vannak vele, mennyire súlyos sérüléseket okozhatnak támadójuknak. A wing tsun tanulásához nem kell kigyúrt izomkolosszusnak lenni, sőt különösebb hajlékonyságot sem igényel. A stílus lényege, hogy villámgyors, rövid és hatékony mozdulatokat használ – ezt pedig a nagy izomtömeg csak lelassítaná. Edzeni persze kell, de ilyenkor a cél az izmok „szálkásítása" a rugalmasság és az ostorcsapásszerű erő alkalmazásának megtanulása. Ezt a stílust sosem késő elkezdeni: Eszternek volt már 63 éves tanítványa, aki hatéves unokájával járt edzésekre, jelenleg egy 54 éves egyetemi oktató a legidősebb diákja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom