Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Öt operát hoznak a Mezzóval Szegedre

Szeged - Már várják a jelentkezéseket az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű megmérettetés 2009-es, második sorozatára. A nemzetközi versenyhez három új operaház csatlakozott, idén is öt darabot adnak elő a döntőben.
A Debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Theatre Bienne Soleure vesz részt majd egy-egy produkcióval a 2009-es Mezzo-operaversenyben a már tavaly is közreműködő gdanski Opera Baltycka és a New York-i Dicapo Opera mellett. A november 3-a és 17-e között megrendezendő döntő helyszíne változatlanul a Szegedi Nemzeti Színház. Az Armel produkciós iroda vezetője, Havas Ágnes fesztiváligazgató a tegnapi, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az operaverseny szerkezete alapvetően nem változik. Öt operaház öt premierjére hirdették meg a versenyszerepeket – információk az interneten: http://www.operaverseny.hu.

A március 31. és április 28. között zajló első forduló helyszínei: Budapesten a Francia Intézet, Párizsban a Bastille Opera, Észak-Európában a norvégiai Bergen. A második fordulót május 29. és 31. között Szegeden tartják. A debreceni színház David Alagna Victor Hugo regénye alapján készült Egy halálraítélt utolsó napja című kompozícióját mutatja be Nadine Duffaut rendezésében. A fesztivál művészeti igazgatója Vidnyánszky Attila, a cívisváros teátrumának direktora lett. A gdanski opera Strauss Ariadné Naxosban című művével versenyez, amelyhez a rendezőt még nem választották ki. A svájci Théatre Bienne Soleur két egyfelvonásossal debütál a versenyben: Maurice Ravel Pásztoróra és Bohuslav Martinu Alexandre bis című darabját – az operaműfajban ezzel debütáló – Bagó Bertalan rendezi. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház Marco Tutino Élet című operáját játssza majd, amely a milánói Scala premierje után először Ostravában hangzik majd el Oliver Dohnányi vezényletével, Telihay Péter rendezésében. A Dicapo Opera egy elismert kortárs amerikai szerző alkotásával vesz részt a megmérettetésen: Tobias Picker Emmeline című művét Alföldi Róbert állítja színpadra.

A verseny győztese az az előadó lesz, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait: az operaéneklést és a színészetet. A fesztivál három fő támogatója: a kulturális tárca, a Nemzeti Kulturális Alap és Szeged városa ebben az évben a teljes költségek 35 százalékát állja. A szervezők számítanak a magántámogatók aktivitására is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő Szegedje - régen és most

Szeged - Mi lesz fél évszázad múlva? – kérdezték egymástól a szegediek 1942-ben. Akkor, a második világégés közepette képesek voltak előre nézni a Tisza-parti vezetők. Tovább olvasom