Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Öt százalékkal nőtt a felújított panellakások értéke

Szeged - A vártnál alacsonyabb a panelrekonstrukciós programban felújított szegedi lakások értéknövekedése. Ingatlanszakértők szerint azonban így is megéri a befektetés, ugyanis a felújításhoz befizetett önrész a lakás eladása és megtartása esetén is megtérül.
Abban reménykedtek a panelrekonstrukciós programban felújított szegedi lakások tulajdonosai, hogy legalább a befektetett összeg kétszeresével, azaz minimum 800 ezer forinttal nő ingatlanuk piaci értéke. De a vártnál alacsonyabb az értéknövekedés.

A hitel sem akadály

A felújítási pályázathoz szükséges 33 százalékos önerőt – maximum 400 ezer forintot, 15 éves futamidőre – kedvezményes hitel formájában is felvehetik a lakók. Az ingatlan a felvett hitel esetén is értékesíthető. A legtöbb esetben az eladó visszafizeti a hitelt a vételárból, de az is előfordul, hogy tovább viszi a következő ingatlanára. Kevésbé jellemző, de a hitelt az új tulajdonos is átvállalhatja.

– Valóban keresettebbek a rekonstrukciós programon túljutott lakások, ugyanakkor négyzetméterenként átlagosan csupán öt százalékkal nőtt az áruk. Az önrész így is megtérül – összegezte a piaci helyzetet Bozsó Balázs, az egyik szegedi ingatlaniroda lakossági értékbecslési vezetője.

A panelrekonstrukció lakásonkénti 1,2 millió forintos költségének csupán az egyharmadát kell a tulajdonosnak fizetnie. Ugyanis 400 ezer forintos állami és ugyanilyen értékben önkormányzati támogatáshoz lehet jutni.

Újszegeden, a Vedres utca 11. szám alatti 15 panellakást e nyáron újították fel a rekonstrukciós programban. Bugyi Mária első lakóként '74 óta lakik az egyik negyedik emeleti lakásban.

– Csupán egy-két tulajdonost kellett győzködnünk, hogy pályázzunk. Lakásonként 400 ezer forint volt az önrészünk. Ebből 300 ezret fizettünk ki, a többit a felújítási alapból fedeztük. Nagyon örülök, hogy belevágtunk, mert most már nem az utcára fűtünk és a nyílászárók cseréje miatt szellőztetni is lehet – mondta el a nyugdíjas asszony.

Egy háztömbbel arrébb, a 9/A és 9/B szám alatt még csak tervezgetik a renoválást. A két épület közötti dilatáció miatt csak együtt pályázhattak.

– Már az első közgyűlésen megegyeztünk abban, hogy részt veszünk a programban, pedig még nem is ismertük a műszaki paramétereket. Lépcsőházanként 15 lakást érint a felújítás, az önerő lakásonként 350-370 ezer forint körüli összeg – árulta el az egyik lakó, Hegedűs Károlyné. A lakások nemcsak külsőleg szépülnek meg. Az erkélyekre 10 centiméteres hungarocell kerül, leszigetelik a belső falakat, kicserélik az összes nyílászárót és korszerűsítik a vezetékeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges irodaház épül Szegeden a híd lábánál

Szeged - Olyan irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, amilyen még nincs a városban. A… Tovább olvasom