Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Öten már búcsút intettek

Míg négy éve hét, most tizenegy mandátumot osztottak ki Csongrád megyében az első választási fordulóban. A jelenlegi képviselők közül öten búcsút inthetnek az ország házának. Hét szocialista képviselő még sohasem képviselte a megyét az ország házában.
Kiöntik az urnából a szavazólapokat. Ekkor még teljesen nyitott volt a küzdelem Fotó: Frank Yvette
A 2002-es választások első fordulójában hét Csongrád megyei képviselő szerzett mandátumot: Lázár János egyéni körzetből, Bartha László, Nógrádi Zoltán és Rákos Tibor a Fidesz–MDF, Gazdag János, Géczi József és Kozma József pedig az MSZP megyei listájáról került be az országgyűlésbe.

Most vasárnap tizenegyen szereztek mandátumot. Egyéni választókörzetből öten – a szocialista Ujhelyi István, Botka László, Szirbik Imre és Buzás Péter, valamint a fideszes Vincze László – jutottak be a parlamentbe már az első fordulóban. Az MSZP megyei listájáról Kozma József, Géczi József és Bedő Tamás csongrádi polgármester került az
Huszonhárom szavazat

A 2-es választókerületben az utolsó pillanatig vezetett a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje, Balogh László, végül mégis Sándor Klára szerepelt jobban. Az SZDSZ–MSZP jelöltje fokozatosan csökkentette hátrányát, és az adatok százszázalékos feldolgozottságakor – éjjel – huszonhárom szavazatnyi különbséggel megnyerte az első fordulót. A második fordulóban azok indulhatnak, akik megszerezték a szavazatok legalább 15 százalékát, ha nincs három ilyen jelölt, akkor az első három legtöbb szavazatot kapott indulhat. A 2-es körzetben tehát Sándor Klára, Balogh László és az MDF-es Ványai Éva szállhat harcba a parlamenti mandátumért. 
országgyűlésbe. Hét szocialista képviselő még sohasem képviselte a megyét az ország házában.

A Fidesz–KDNP megyei listájáról szintén három mandátumot osztottak ki: már a következő parlament tagja a szentesi Farkas Sándor, Kispál Ferenc, a Magosz megyei vezetője és Lázár János. Igaz, utóbbi még versenyben áll. Ha a vásárhelyi polgármester nyer a körzetében a második fordulóban, akkor Nagy Sándor kisteleki polgármester jut be a listáról. Nógrádi Zoltán a Fidesz–KDNP országos listájáról – ahol a 30. helyen áll – kerülhet be az országgyűlésbe. Dobó László a 42., Rákos Tibor pedig az 50. helyen szerepel az országos listán, és szinte biztos, hogy egyik fideszes politikus sem lesz tagja a következő parlamentnek. Búcsút inthet az ország házának Martonosi György is. A jelenlegi megyei képviselők közül még a fideszes Bartha László és a szocialista Gazdag János lép le az országos politika porondjáról.

Végleges eredmények

1-es választókerület (Szeged): 1. Ujhelyi István (MSZP–SZDSZ) 58,38%, 2. Bodó Imre (Fidesz–KDNP) 37,38%, 3. Molnár Gyula (Zöldek Pártja) 4,13%.

2-es választókerület (Szeged): 1. Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) 45,95%, 2. Balogh László (Fidesz–KDNP) 45,89%,

3. Ványai Éva (MDF) 5,1%. 3-as választókerület (Szeged): 1. Botka László (MSZP–SZDSZ) 59,06%, 2. Kalmár Ferenc (Fidesz–KDNP) 34,47%, 3. Tímárné Horváth Magdolna 4,88%.

4-es választókerület (Csongrád): 1. Vincze László (Fidesz–KDNP) 50,27%, 2. Bedő Tamás (MSZP) 41,58%, 3. Rabi Mihály (MDF) 5,21% .

5-ös választókerület (Szentes): 1. Szirbik Imre (MSZP) 50,25%, 2. Farkas Sándor (Fidesz–KDNP) 42,29%, 3. Gombos András (SZDSZ) 6,04%.

6-os választókerület (Hódmezővásárhely): 1. Lázár János (Fidesz–KDNP) 47,93%, 2. Balogh Jánosné (független) 24,26%, 3. Bacsa Pál (MSZP) 16,75%.

7-es választókerület (Makó): 1. Buzás Péter (MSZP) 50,56%, 2. Martonosi György 42,47%, 3. Siket István (SZDSZ) 2,57%. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom