Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ötéves büntetéseket szednek

A Szepark minden régi adósának újra kiszámlázza a tartozását, a többmilliós összegek után most a pár ezres tételeket hajtják be.
– Öt évvel ezelőtti parkolási büntetést számlázott ki a Szepark a napokban. Megkérdeztem az ügyfélszolgálaton, hogyhogy ilyen sokáig ráért ez a 2040 forint. Az ügyintéző csak annyit közölt, hogy jogos. Belefér az öt évbe, még nem avult el – panaszkodott telefonos ügyeletünkön deszki olvasónk. Vörös László elképzelhetőnek tartotta, hogy valóban jogos a büntetés. – Ki emlékszik már rá, hogy parkoltam-e a megjelölt időpontban, vagyis 2000 decemberében a Kossuth Lajos sugárúton? Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. A kocsim sincs már meg azóta. Ha én iparos létemre ilyen lassan dolgoztam volna annak idején, megnézhettem volna magam. A közpénzt, úgy látszik, ráérnek beszedni – háborgott a rokkantnyugdíjas férfi.

A közpénzeknek éppen a nagyobb hányadát mentik a parkolási társaságnál. Mivel öt éven túl elévülnek a parkolási büntetések, először a többmilliós összegeket igyekeznek behajtani. Most az öt évvel ezelőtti kisebbek kerültek sorra – tudtuk meg a Szegedi Közlekedési Kft. Szepark parkolási ágazatának igazgatójától. Forrai Gábor elmondta, amikor két éve az önkormányzathoz került a parkolási cég, 60 millió forint kintlévőséggel együtt vették át. Azóta igyekeznek behajtani a tartozásokat – eddig a harmadára, 20 millió forintra szorították le. Több ügyet bíróságra vittek az autósok, ám a Szepark az esetek többségében nyert, és hozzájutott a pénzéhez.

– Bíróságig csupán az ügyek elenyésző hányada, legfeljebb öt százalék jut el. A bírósági határozatok nyomán eddig a társaság parkolási ágazata szedte be a tartozást, egy most megjelent Legfelsőbb bírósági jogegységi határozat alapján viszont ezután az APEH hajtja be – tette hozzá az igazgató. Legtöbben az első fizetési felszólítás nyomán befizetik az eredeti parkolási büntetést. A második felszólítás mellé már az eredeti pótdíj háromszorosáról szóló csekk érkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom