Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Ötezer forintos meglepetések

Szeged - Nem költenek kevesebbet, a drágulások miatt mégis kevesebb ajándékot csomagolnak be a szegediek karácsonykor. A megkérdezettek közül szinte mindenki 5 ezer forintot költ családtagonként. Spórolni sem divat: általában csak az ünnepek előtti hónapokban teszünk félre a meglepetésekre.
Idén minden drágább, mint tavaly, ezért kevesebb ajándék kerül a szegedi családok karácsonyfája alá. Rögtönzött közvélemény-kutatásunkban a megkérdezettek azt mondták, hogy bár majdnem ugyanannyit költenek, mint az előző évben, a termékek drágultak, ezért tűnik szegényebbnek az idei ünnep.

– Egész évben spórolok, minden hónapban félreteszek háromezer forintot. Decemberre összegyűlik 36 ezer, abból veszem a meglepetéseket – magyarázta a 79 éves Éva. A nyugdíjas asszonynak unokája nincs: öt keresztgyerekére fejenként 5-5 ezer forintot költ karácsonykor, a lányának tízezerért vásárolt.

Összesen 25 ezer forintot költenek Ferenczi Attiláék. A három gyerek mellett a feleségével egymásra is gondolnak. Fejenként ötezerből sok kis ajándékot vesznek a gyerekeknek, hogy többnek tűnjön. Nem spórolnak a vásárlásra, a novemberi-decemberi fizetésből tesznek félre a meglepetésekre.


– Általában az akciós termékeket keressük. A játékokat és a ruhákat hipermarketekben vesszük. A vásárban is szétnézünk, hátha ott olcsóbbak a termékek – mondta a 36 éves gépkocsivezető.

A legolcsóbb termékeket keresi a hipermarketek polcain a parkgondozóként dolgozó Kolompár Irén, aki szeretné mind a hat gyermekét meglepni egy kis ajándékkal.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

– Fejenként körülbelül 5 ezer forintot tudok költeni a gyerekekre. Sajnos ez kevesebb, mint tavaly, de spórolni sem tudok, annyian vannak. Ráadásul minden drágult, és a számlák is magasak – sorolta a 37 éves asszony.

A megkérdezettek közül Kerekes Márta költ a legtöbbet. A 28 éves irodai asszisztens bevásárlóközpontokban és műszaki áruházakban néz szét. Fejenként 10 ezer forintot szán négy családtagjára és párjára. Elárulta, néha egy-két ezerrel meghaladja a limitet.

– Szeptembertől elkezdek spórolni. Ha meglátok valamit, aminek tudom, hogy örülnének, nem hagyom a polcon. Tavaly is ennyit költöttem a szeretteimre, rájuk nem sajnálom.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2008. december 08. 01:00
  „Közvéleménykutatás = statisztika.
  Erről Sir Winston Churcille elhíresült mondása jut eszembe:
  "Én csak annak a statisztikának hiszek, amelyiket én hamisítottam!"

  Nem mellesleg a készítés szabályai sem lettek betartva, vagy nem reprezentatív, vagyis hamis!
  Alapigazság, hogy ilyen esetben a kérdezett valótlant állít.
  Nem tudom, hová tud lejjebb süllyedni a délmagyar a korrekt(nek tűnő) tájékoztatás terén?”
 • 2. .suhym. 2008. december 07. 10:07
  „A nagy vásárlási "sirámok" között lassan feledésbe merül, hogy mit is ünneplünk Karácsonykor!:((  József Attila -:BETLEHEMI KIRÁLYOK

  Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
  Három király mi vagyunk.
  Lángos csillag állt felettünk,
  gyalog jöttünk, mert siettünk,
  kis juhocska mondta - biztos
  itt lakik a Jézus Krisztus.
  Menyhárt király a nevem.
  Segíts, édes Istenem!
  Istenfia, jónapot, jónapot!
  Nem vagyunk mi vén papok.
  ůgy hallottuk, megszülettél,
  szegények királya lettél.
  Benéztünk hát kicsit hozzád,
  Üdvösségünk, égi ország!
  Gáspár volnék, afféle
  földi király személye.

  Adjonisten, Megváltó, Megváltó!
  Jöttünk meleg országból.
  Főtt kolbászunk mind elfogyott,
  fényes csizmánk is megrogyott,
  hoztunk aranyat hat marékkal,
  tömjént egész vasfazékkal.
  Én vagyok a Boldizsár,
  aki szerecseny király.

  Irul-pirul Mária, Mária,
  boldogságos kis mama.
  Hulló könnye záporán át
  alig látja Jézuskáját.
  A sok pásztor mind muzsikál.
  Meg is kéne szoptatni már.
  Kedves három királyok,
  jóéjszakát kívánok!

  1929. december”
 • 1. tothgy 2008. december 06. 21:10
  „A 0-5000 Ft/megajándékozott fejenként elég tág kategória. Én is ebbe esnék, pedig nekem eszem ágában sincs ajándékozottanként 5000 Ft-ot áldozni, így is meglehetősen sok kell magára az ünnepi készülődéshez, az ünnepi konyhára is. stb.
  500-1500 egy átlag ajándék! Legyenek kisebb kategóriák is! Ki találta ki ezeket a magas összegű sávokat? Az újságírónak pedig arra kellett volna figyelni, hogy ne emelje ki azt, hogy akkor az alsó sáv legmagasabb összegét hajlandó mindenki fizetni. Különösen, hogy nulla a legalsó összeg. Van akinek egyetlen szem szaloncukor az ajándék, ami nem 5000!
  Nem vagyok hajlandó sem én, sem a környezetemben mások sem ennyit áldozni fejenként, s én sem szoktam kapni összesen sem ennyit! És attól még karácsony a karácsony. Sőt, ajándékokat nem számítva is sokat költünk. És ilyenkor talán magunkat is megajándékozzuk - az legalább biztos : )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük az év legszebb babáját

Szeged - Az előző évek sikerén felbuzdulva idén is meghirdettük Az év babája választást, a… Tovább olvasom