Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Ötletek és projektek Szeged és a térség fejlesztésére

Tudásra épülő, globálisan versenyképes helyi gazdaság fejlesztésére készül Szeged. Magyarország új fejlesztési stratégiájának megvalósításához az Európai Unió nyújt támogatást. Fő cél a versenyképesség növelése, amelyben a régióközpontok kiemelt szerepet kapnak – erről esett szó lapunk fórumán.
Fotó: Frank Yvette
A források nagyságrendje és a fejlesztési feladatok jelentősége miatt széleskörű összefogásra van szükség a második Nemzeti fejlesztési terv (NFT2) sikeréhez – jelentette ki Baráth Etele. A Délmagyarország által rendezett tegnapi fórumon a tárca nélküli miniszter elmondta: a kormány döntése alapján a regionális fejlesztési alap felét decentralizáltan használhatják fel, vagyis teljes egészében a régiók találják ki és hajtják végre saját felelősségükre programjaikat. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a 2007 és 2013 közötti időszakban a tervek szerint 24 milliárd euró, vagyis hatezermilliárd forint uniós támogatás áll majd rendelkezésre, amely a 30 százaléknyi hazai állami hozzájárulással és az ehhez társuló magántőkével 10–15 ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrást jelent hét év alatt.

Botka László polgármester konkrét projektlehetőségeket – közlekedéskorszerűsítés, ipari és tudáspark létrehozása, városrehabilitáció – sorolt, amelyek a régió és a város fejlődéséhez hozzájárulhatnak. Az önkormányzat létrehozta illetve a napokban hozza létre a tervezést végző intézményeket és fórumokat, társadalmi vitát indít a városfejlesztés kérdéseiről. Frank József, a megyei közgyűlés elnöke további fejlesztési projektterveket ismertetett, amelyek a Dél-Alföld fejlesztési stratégiájának részét képezik. Ilyen például az alternatív energiaforrások hasznosítása, a Tisza hajózhatóvá tétele.

Lengyel Imre közgazdász professzor mottóként azt mondta: „Csukott szájba nem repülnek be a galambok". Változást sürgetett több területen – elsősorban a közigazgatás, a választott testületek szemléletváltását emelte ki, a decentralizáció fontosságát hangsúlyozta. Szeged számára a globális versenybe bekapcsolódni képes, tudásalapú gazdaság megteremtése jelenti a jövőt. Lengyel szerint néhány év múlva több kis high-tech cég jöhet létre az egyetem „környékén", amely további lendületet adhat a helyi gazdaságnak.

A fórum végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntenek

Várhatóan 1,6-16 százalékkal emelkednek január elsejétől a közüzemi és közszolgáltatói díjak… Tovább olvasom