Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ötletelés tizenhat oldalig

A Ságvári Endre gyakorlógimnázium diákújságíróit szerkesztőségi ülésükön zavartuk meg. Kíváncsiak voltunk, hogyan állítják össze újságjukat.
Szerkesztőségi értekezlet a Ságvári gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba
Érkeztünkkor már szinte összeállt az Újságvári című havilap következő száma – elméletben. Kovács Nóra főszerkesztő nagy figyelemmel hallgatta munkatársai témajavaslatait. Jó főnökhöz méltón a gyengébb ötleteket elvetette, az általa is izgalmasnak vélt témák kitalálóit megdicsérte. Az újság januári számába ezért kerülhetett be a sikergyanús „Miért ne válasszad a német nyelvet" című írás, és így söpörték szőnyeg alá a „Kaptál-e mp3-lejátszót karácsonyra" javaslatot.

Nóra öt hónapja vette át a főszerkesztői stafétabotot – szabadidejét az elkészült publikációk átolvasásával és a helyesírási hibák javításával tölti.
Az elsős Furdek Izabella minden szerkesztőségi ülésre több ötlettel érkezik, társai szerint igazi kincsesbányára leltek személyében. A lány most egy új rovat elindításának lehetőségét vetette fel, ami a tervek szerint a minden kérdésre választ adó „Tudtad-e" címmel jelenik meg.

– Szeretnék megtanulni jól fogalmazni, és egy száraz témájú anyagot is úgy megírni, hogy azt mindenki élvezettel olvassa – mondja Izabella, aki a szakma tekintélyét a dzsesszről és a rockról készített írásaival vívta ki. – Az internetről és szakkönyvekből szereztem az információkat, több hétig tartott, amíg elkészült a cikk – beszél arról, milyen kemény munka a diákújság írása.

Eközben szépen lassan mindenkinek eszébe jutott egy-egy téma, ami a fiatalok véleménye szerint diákot és tanárt is érdekelhet.
– Addig tart az értekezlet, amíg a tizenhat oldalas lapot meg nem töltjük tartalommal – mondják. Persze mint minden újságnál, itt is léteznek állandó rovatok. Ilyen a nagy érdeklődéssel olvasott „Kedvenceink kedvencei", amiben az iskola tanárait bombázzák kérdésekkel, bizonyítva: a zord külső mögött egy ember lakozik. Egyedül a sporttal állnak hadilábon: mindössze egy állandó fiútaggal büszkélkedhetnek Gát Bence személyében, aki az újság tördelője is.

A fiatalok jó munkát végeznek: az újságot gyorsan elkapkodják. Akadnak persze kritikák is.
– Egy plázacicákról szóló írásomat több lány is magára vette. Ennek nagyon örültem, mert tudtam, ütősre sikerült az írásom – meséli Bence. Hogy az iskolában részesülnek-e valami külön kegyben a tollforgatók? Ha jobb jegyet nem is kapnak, tanáraik és diáktársaik szerint egyre nívósabb lapot készítenek. – Nekünk pedig megtiszteltetés, hogy írhatunk az újságba – mondják szerénykedve.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom