Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Ötmillió forint lehet a bírság, ha nem irtják a parlagfüvet

Lejárt a határidő a parlagfűirtásra: e hónap elejétől akár ötmillió forintra is büntethetik az irtást elmulasztókat. Már az eddigi kétmilliós csúcsbüntetésnek is volt visszatartó hatása, Csongrád megyében kétszázzal csökkent tavaly az irtás elmulasztása miatt indított ügyek száma.
Korábban a büntetés felső összeghatára még „csak" kétmillió forint volt, és már akkor is megmutatkozott a rendelet hatása: míg 2005-ben mintegy ötszáz, parlagfűirtás elmulasztásából származó üggyel volt kénytelen foglalkozni a Csongrád Megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás, 2006-ban valamivel kevesebb, mint háromszázzal. A legnagyobb büntetési mérték, amit az állomás kiszabott, másfél millió forint volt. – Ez az ügy a bíróságot is megjárta – emlékezik vissza Hódi László, az állomás vezetője, de nem mondja meg, kire szabták ki a másfél milliót. Információnk szerint egy másik hatóság volt a vétkes, az Atikövizig a Tisza töltésén nem kaszált.

A befizetésre kötelezettek közül egyébként sokan bírósági útra terelik az ügyet. – A pereket viszonylag jó arányban megnyerjük – tavaly kilencből nyolcat – teszi hozzá Hódi László.

Pár nap múlva virágzik

Már másfél hete feltűntek egyedi, virágzó parlagfűpéldányok, de a tömeges virágzás néhány nap múlva várható. Más években általában július közepén indult, most a korán kezdődött tavasz miatt kezdődik hamarabb.

Az idei helyzet abban is különbözik a korábbi évekétől, hogy nemcsak a virágzó, hanem már a bimbózó parlagfű le nem vágását is büntetik. Bevetik az űrtechnológiát is. A budapesti központú Földmérési és Távérzékelési Intézet műholdas felmérést végez: az amerikai műhold felvételein látható térképen a parlagfűfertőzött területeket a szoftver kiszínezi. Ezt az intézet a területileg illetékes földhivataloknak továbbítja, melyek munkatársai már eleve a legfertőzöttebb területekre mehetnek ki helyszíni földerítést végezni.

Csongrád megyében a Szegedtől nyugatra eső rész, Mórahalom környéke, valamint Szentes környéke a legfertőzöttebb. Maga a megye „csupán" átlagos mértékben fertőzött – a Duna-Tisza köze homoktalajú területei, és a Dél-Dunántúl közvetlen környékünkhöz képest jóval parlagfüvesebbek. Ennek nem kell örülni, mert a szél akár több száz kilométerre is elviheti a pollent, tehát csak országos védekezéssel lehet visszaszorítani a parlagfüvet, vagy sehogy.

A parlagfű nemcsak nálunk elterjedt, hanem az Alföld határon túli területein is, Szerbiában, Romániában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajátos szegedi munkaközvetítő

Nyolcvan embert vett föl a programjába Szegeden és Vásárhelyen egy alternatív munkaközvetítéssel… Tovább olvasom