Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ott ülhet a kutya a vendég lábánál

Az ÁNTSZ hivatalosan nem engedélyezi, hogy a kutya is az asztal mellett üljön az éttermekben. De rendelet ide, rendelet oda, a szegedi vendéglátóhelyek többségében nem tessékelik ki a kutyával érkezőket, sőt egyre több szálloda is készségesen fogadja a kedvencekkel utazó turistákat.
Felcsapom a telefonkönyvet, lelkileg arra rendezkedem be, hogy csupa elutasító választ kapok azzal kapcsolatban, vajon beviheti-e a vendég kutyáját is az étterembe, a szállodába. Emlékezetem telis-tele évekkel ezelőtt hallott negatív történetekkel. Kellemesen csalódom.

A Szenna vendégház tulajdonosa, Nemes Nagy Antal meg sem lepődik a kérdésen: Lehet-e kutyával náluk aludni? Természetesen. „Mi is kutyások vagyunk, családtagnak számít a két eb" – folytatja, ezért a vendégek is hozhatják a házi kedvenceket. Hozzáteszi, inkább a külföldiek utaznak kutyával, vagy azok a magyarok, akik az ebbel kiállításra jönnek. A Novotel igazgatója, Szabó Mihály is azt mondja, nem mindennapos a kutyás vendég, de felkészültek a fogadásukra. A négylábú felár 10 euró. Mivel kutyabarátok, még az étterembe is bemehet az eb a gazdájával, igaz, a szájkosár használata kötelező.

Az ÁNTSZ csak a vakvezetőt engedélyezi

A hatályos rendelet tiltja, hogy kutyát is bevihessen a vendég az étterembe, cukrászdába – mondta Kiss Edit, az ÁNTSZ kistérségi tisztiorvosa. Elvben tehát akár meg is büntethetnék a tulajdonost. A vakvezető kutya azonban kivétel. Ennek ellenére két évvel ezelőtt – mint ahogy azt lapunkban megírtuk – Szegváron egy vendéglőbe nem engedtek be egy vak párt, Szénási Júliát és Magyar Dénest a kutyájukkal. Az éttermet utóbb 100 ezer forintra büntették. Szénási Júliát felhívtuk telefonon, és azt kérdeztük, mit tapasztaltak azóta. A nő elmondta, szerencsére nem fordult elő velük hasonló eset. Szentesen minden üzletben készségesen fogadják őket, s jártak már Luckyval és Zoránnal a Szeged Plazában is.

A vendéglőkbe is elsősorban külföldiek sétálnak be kutyával, a szegediek ritkábban próbálkoznak. Leszámítva a nyarat, amikor a teraszokra már magától értetődő természetességgel ülnek be a kutyájukat sétáltatók.

Puskás László, a Kárász Csárda tulajdonosa szerint azok a kutyák, amelyek együtt élnek a gazdáikkal, megfelelnek mindenféle egészségügyi követelménynek. A csárdában kis tányérban vizet is adnak a kedvencnek. Ferenczi Dezső, a Roosevelt téri halászcsárda üzletvezetője azt mondja, több évig dolgozott külföldön, s miután hazajött, meg se fordult a fejében, hogy kitiltsa a kutyákat a vendéglőből.

Míg a vendéglők „lazulnak", engedékenyebbek egyik-másik cukrászda továbbra is szigorú: a Virágba például nem lehet bevinni kutyát, csak a teraszra. Ezt Papp Zoltán üzletvezető azzal magyarázza, hogy volt ilyen próbálkozásuk, de a többi vendég kifogásolta. A Stefánia cukrászdában Vörös Eszter üzletvezető annyit mond: nincsenek kitiltva a kutyák, de nem is jellemző, hogy be szeretnének ülni velük a vendégek. Édesapja, Vörös László deszki cukrászdájában viszont nagyon sokan megfordulnak hűséges társukkal. Főleg külföldiek: megállnak az autóval a parkolóban, és természetesen behozzák a kutyájukat is. Amelyek sokszor tisztábbak, mint az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom