Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Otthon is alkotó művészek

Szeged - Egyre gyakoribb, hogy sikeres operaénekes, színész kiállítására, új kötetének bemutatójára kapunk meghívót. Az eredeti pályán elért művészi teljesítmény átsugárzik kicsit a hobbira is. A szegedi színház társulatából többen másik művészeti ágban is alkotnak.
A Szegedi Nemzeti Színház művészei közül többen szabadidejükben egy másik művészeti ágba is szívesen kirándulnak. Az alkotómunkát azonban csak hobbinak tartják, nem ezzel keresik a kenyerüket.

A színidirektor kötetei

Székhelyi József, a szegedi teátrum főigazgatója régóta és szenvedélyesen ír, eddig három kötete jelent meg: a Szó­fotó, az Ombudsman a súgólyukban és a Díszgráfia (Tárcatórium). Az írásról azt vallja: „A stílus maga az ember – én olyan pasas vagyok, mint az írásaim. Ez születési hiba nálam. Számomra az írás kiegészítő sport, noha azt gondolom, néhány munkám irodalmi értéket is képvisel, és nem pusztán árnyalja egy színházi muki furcsa személyiségét, hanem önmagában is érvényes. Ki tudja, egyszer talán még írok valami egészen meglepőt. Színigazgatóként is szeretném, ha összetéveszthetetlen lenne, hogy azokat a szövegeket akkor és ott én mondtam. Remélem, hogy az írásaim olyan ujjlenyomatok, amikkel azonosítható vagyok."
– Már általános iskolás koromban érdekelt a képzőművészet, mert a Ságváriban kitűnő rajztanárunk, Szűcs Árpádné megszerettette velünk. Szívesen rajzolgattam és festegettem, amit később is folytattam. Nagy sikerélményt jelentett, amikor nyolcadikos koromban nemzetközi pályázaton Odesszában is kiállították az egyik festményemet – meséli Réti Attila, a szegedi operatagozat magánénekese, aki ma már a háza pincéjében kialakított mini műteremben szokott festeni.

– Az olaj a kedvenc technikám, annak szép fénye van a vásznon, lassan szárad, sokat lehet rajta gondolkodni. Ráadásul, ha félre kell tennem, utólag is le lehet kaparni és újrafesteni, javítani. Komolyan sohasem tanultam festeni, ezért leginkább tájképeket, csendéleteket készítek. A saját munkáimmal úgy vagyok: amikor elkészülnek, nagyon tetszenek, de ahogy telik az idő, egyre kevésbé. Prágában sokat vendégszerepeltem, talán ezért is a Károly hidat és a Moldvát ábrázoló olajképem az egyik legkedvesebb munkám. Az impresszionisták és a hozzájuk közel álló mesterek, különösen Cézanne művészetét szeretem.

A Réti családban nemcsak az éneklés, hanem a festés is családi tradíció: Attila édesapja, Réti Csaba lakásának egyik falát saját festménye díszíti, amely a régi barátot és kollégát, a folyóparton ballagó Gregor Józsefet ábrázolja.

Sokoldalú sztárok

A világhírű operaénekes, Sass Sylvia külföldi vendégszereplésen kezdett festeni, azóta számos kiállítása volt már külföldön is. Alföldi Róbert színész-rendező festményei olyan áron találnak gazdára, hogy akár képzőművészként is megélne. Lukács Sándor több verseskötettel is jelentkezett már, írásait a kritika is jól fogadta.

A társulat másik baritonistájának, Bátki Fazekas Zoltánnak két verseskötete is megjelent már. – Összeállítottam egy önálló műsort is magamnak Zene és költészet címmel, hiszen másfél évtizede a két művészeti ág párhuzamosan van jelen az életemben. 2001 óta tagja vagyok a Magyar Írószövetségnek, három országos versdíjat is nyertem. A legbüszkébb az Alkotók, Képzőművészek és Írók Országos Szövetségének elismerésére vagyok, mert háromezer költemény közül az én versem lett a díjnyertes. Szeretem a klasszikus időmértékes versformákat. Azt szokták mondani: látszik, hogy a zenéből jöttem, mert a ritmusok erősen vonzanak – mondja a gyerekkora óta írogató énekművész, aki egy szerelmi élmény hatására kezdett újra verselni, és az írást egyfajta öntisztulási folyamatként máig műveli.

Költői praxisának a színházban is hasznát veszik: a régi operalibrettók magyar szövege gyakran avíttan hangzik, sokat segíthet rajtuk egy mai rím. Kovalik Balázs többször is kérte már, hogy segítsen „meggyógyítani" a librettót.
– Egy teljes szövegkönyv új fordítása óriási munka lenne, pedig a Mozart-operákra ráférne. Erre csak akkor vállalkoznék, ha megrendelést kapnék rá – állítja a baritonista, akinek verseit kollégái is ismerik, mert premierajándékként saját köteteit szokta adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom