Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Otthon vágó és kopasztó szegedi háziasszonyok

Szeged - A Mars téren még ma is sokan vesznek élő tyúkot és kakast. A szegedi háziasszonyok a sárga lábú szárnyasból készült levesre esküsznek. Hihetetlen, mégis így van: még mindig nagy a keletje a levágni való tyúknak.
Még ma is árulnak élő állatot a Mars téren, a legtöbb termelő messziről jön: a Baranya megyei Lánycsókról, Mohács mellől például. Pöpl János ottani gazda azonban csak pár hónapja utazik oda-vissza 300 kilométert az állatokkal. A telefonszámán bejelentkező hozzátartozó szerint ismeretség útján találtak rá Szegedre, és kényszerből járnak ide, mivel a pécsi piacon már kevésbé keresik a háziasszonyok az élő baromfit.
„Elkényelmesedtek" – foglalta össze tömören a lényeget a termelő.

A szegedi háziasszonyok azonban valamilyen oknál fogva még mindig rááldozzák nemcsak az idejüket, hanem a konyhájukat, melléképületüket is a véres munkára, a vágásra, a forrázásra, kopasztásra. Ez utóbbi munkafázis ráadásul igencsak kellemetlen szagokkal jár.

A Mars téri piacon a szárnyasokat a Tálas-soron árulják. Illusztráció: Schmidt Andrea
A Mars téri piacon a szárnyasokat a Tálas-soron árulják. Illusztráció: Schmidt Andrea

Mi lehet ennek az oka? Kálmán László, a Mars téri piacvezető szerint – akinek szinte minden árus személyes ismerőse – vannak ínyencek, akik a sárga lábú állatokra esküsznek, mivel ízletesebb, vitamindúsabb a húsuk. A piacvezető azt látja, hogy a Szegedre szállított tyúkok és kakasok 90 százalékát megveszik. Élő állatban különben a szárnyasok viszik a prímet, a nyúl csaknem kizárólag húsvét körül jelenik meg, a halat pedig vagy a szabadban konténerből, vagy a csarnokban árusítják.

A káráló, kukorékoló szárnyasoknak külön területet jelöltek ki a Mars téren, most ideiglenesen a Tálas-soron kaptak helyet. Mellettük nem lehet üzlet, tilos a közelükben tejet, kenyeret árusítani. De két zsák krumplit – vagyis olyan árut, ami le lehet mosni – már kirakhatnak a kereskedők.
Az ÁNTSZ és az állategészségügy minden héten ellenőrzi a kereskedőket.
Szigeti Sándor megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, a termelői jogosultságot nézik, egyrészt a regisztráció, másrészt a járványügyi szempontok miatt. Ez utóbbi a „nyomon követhetőség" miatt fontos, hogy ha probléma adódna, megtalálják a termelőt.

1000-1500 forint egy élő tyúk

Egy darab másfél-két kilós élő tyúk 1000-1500 forintba kerül a Mars téren – az ár alku tárgya. Ha megpucolva, egészben vásárolunk baromfit az üzletekben, akkor egy kilót 700 forintért kaphatunk meg, csaknem ugyanannyiért, és ráadásul nincs vele munkánk. A filézett csirkemell kilója pedig 1500 forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 3. HEHE 2008. szeptember 28. 00:33
  „A TANYASI A LEGFINOMABB !”
 • 2. Aa 2008. szeptember 27. 10:00
  „Cc: Te miről beszélsz?
  Milyen gyógyszermaradékok?
  A tanyasi csirkében nincs semmiféle antibiotikum én is nevelek 700db-ot és nagy területen legenek nemkell őket tuningolni!”
 • 1. Cc 2008. szeptember 27. 08:11
  „Igen nincs vele munka és még a sok jó hormon, gyógyszermaradékról ne is beszéljünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is a víz az úr a zebrán

Szeged - Évek óta hatalmas tócsa állt esős időben az újszegedi, Csanádi utcai trolimegálló és a… Tovább olvasom