Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ötven forint is lehet a tojás

Már hétfőtől pár forinttal többe kerül a tojás. Ma még 25-31 forint, de hamarosan elérheti az 50-et is egy darab ára. A nagy melegben ugyanis kevesebbet tojnak a tyúkok.
„A termelők vérszemet kapnak maguktól" – kiabálta utánunk tegnap egy eladó a Mars téren. A mondattal azt szerette volna érzékeltetni, az újságírók tehetnek arról, hogy az elkövetkező egy-két héten belül 50 forint is lehet egy darab tojás ára. „Addig mondogatják, amíg igaz nem lesz" – tették hozzá. Holott nem a sajtó kezdett el farkast kiáltani, hanem a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége jelentette be: a kánikula miatt drasztikus mértékben emelkedhet Magyarországon a tojás ára.

Rejtélyes számok a héjon

Élelmiszer-biztonsági okok miatt kötelező a tojásra rányomtatni egy betűkből és számokból álló kódot, ami az áru eredetére utal. Ha egy betűvel kezdődik a számsor, a termelő családnevének kezdőbetűjét jelöli (ezt egyébként nem kötelező megjelölni). Utána egy egyjegyű szám következik: a 3-as például a ketreces tartás jele. Majd a HU Magyarországot, az azt követő 4-5 szám pedig azt a telepet takarja, ahonnan a tojás származik. A kód alatt pedig azt olvashatjuk, meddig őrzi meg a tojás a minőségét.

Állítólag már hétfőtől pár forinttal drágább lesz a tojás. Egyik legfontosabb érvként azt hozták fel, hogy a rendkívüli hőség legalább 20 százalékkal csökkentette a tojótyúkállomány termelését: a szokásos heti 18 millió tojás helyett csak 14,4 millió tojás került piacra.

Ma azonban még vihar előtti a csend. Bőségesen van tojás a piacon és a hipermarketekben egyaránt, a kofáknál mérettől függően 15-25, az áruházakban 19-31 forint között kínálják a háztartásokban nélkülözhetetlen élelmiszert. A Mars téren a nagy tételben árusító és negyven éve tojással foglalkozó Kotogány János elmondta, ha 50-et nem is, de 45-öt biztosan kérnek majd érte. Szerinte igaz, hogy a nagy melegben kevesebbet tojnak a tyúkok. S mivel ilyenkor többet is isznak, a tojás hígabb lesz, és hamarabb romlik.

Variációk

A hipermarketekben legalább tízféle dobozolt tojásból válogathat a háziasszony. Van többek között szalmonella ellen kezelt 26, E-vitaminnal dúsított 31, mélyalmos 31, fitnesz 28, tálcás 23, fertőtlenített 26, extra sárga 29 forintért. Természetesen darabonként.

Tojásfronton a méretek számítanak, „XL-es" kategóriában nála a maximumot, 25 forintot kell fizetni egy darabért. Kérésünkre szemléltette, mit jelent a minőség, milyen színű és kiterjedésű a különböző méretű tojások sárgája. Megtudtuk, hogy a fiatal tyúk tojása a legjobb minőségű, abban a legnagyobb a vitalitás.

A sors fintora: a drágulásról beszélgettünk, miközben egyik nagy megrendelője, egy cukrászda hívta, hallják, drágul a tojás, gyorsan rendelnének egy nagyobb tételt. Kotogány János megnyugtatta partnerét: most még a régi áron szállít – árengedménnyel, hiszen kiemelt megrendelőről van szó. Amíg megkötötte az ületet, kiszámolt tíz olcsóbb tojást egy arra járó vásárlónak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros cipő és ajándékok

Reméljük, hogy sokan velünk játszanak péntek este, és piros cipellőben érkeznek a Marica grófnő Dóm… Tovább olvasom