Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Ötvenéves a modern magyar lottó

Ötven évvel ezelőtt született meg a jelenleg is használatos hazai ötöslottó. A megyéből az első telitalálatos szelvényt két csongrádi fiatal töltötte ki. Akkor, a közel másfél millió forintos nyereményt még nyilvánosan adták át.
Túri József és Fodor Erzsébet 1961-ben másfél millió forintot nyert. DM/DV illusztráció
Ötven éve, január 17-én született meg a modern magyar lottó. Ekkor bízta meg egyik rendeletében a Pénzügyminisztérium az Országos Takarékpénztárt a szervezéssel. Az első öt évben – a korabeli plakát bizonyíték rá – tizenkilencen vehették át az öt találatért járó nyereményt. Az első telitalálatos szelvényt még abban az évben, áprilisban töltötték ki, amiért 855 ezer forintot fizettek ki.

Akkoriban a nyertesek nevét nem rejtették véka alá. Sőt nyíltan vállalták a szereplést is. Az első Csongrád megyei nyertes, a csongrádi Túri József és Fodor Erzsébet fényképpel szerepel egy 1962-es lottós plakáton. A tanár házaspár 1961. szeptember 8-án borult örömében egymás nyakába. A 7-es, a 18-as, a 24-es, a 63-as és a 70-es számot ikszelték be, amivel 1 millió 473 ezer 368 forintot nyertek. Az örömtől repeső fiataloknak Csongrádon a Magyar Király dísztermében nyilvánosan, kötegekben adták át a pénzt, amit aztán átvittek a helyi bankba. Az ünnepségen közel százan, különösebb biztonsági intézkedések nélkül tátották a szájukat.

– Emlékszem, három-négy szelvénnyel játszottunk abban az időben. Nem voltak állandó számaink, csak vaktában ikszeltünk. A nagy nyeremény átvétele után rengeteg levelet és kérést kaptunk, sok kellemetlenségünk volt az ötösből – emlékezett vissza Túri Józsefné. A házaspár azóta sem szakított a lottózással és akadt is kettesük, illetve hármasuk az elmúlt negyvenhat év alatt.

Lottódesign a huszonegyedik századból. A rekordnyeremény 2003-ban ötmilliárd volt. Fotó: Segesvári Csaba
Az 1 milliós „álomhatárt" 1959-ben lépte át az öttalálatos, a 2 milliósra 1964-ig kellett várni. Ötmillió forintos nyereményt először 1986-ban fizettek ki, 10 milliót 1989-ben ért az ötös, a 100 milliós álomhatár éve 1992, az 500 milliósé 1994 volt. Ekkor botrány is kitört Magyarországon, mivel egy televíziós társaság bemutatta a nyertest.

– Ennek hatására született meg az adatvédelmi törvény. Most már csak a nyertes hozzájárulásával adható ki a név – mondta Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. marketing igazgatója. A Szentes környéki Sz. Jánosék 1996-ban, amikor megütötték a 166 millió forintos főnyereményt, nem is járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához. Ők egyébként a családban osztották szét a pénzt és vállalkozásba kezdtek.

Ötösök évente

Az öttalálatosok száma évente általában öt és kilenc között mozog. Annak a matematikai esélye, hogy mind az öt számot eltaláljuk, a számítások szerint csaknem 1:44 millióhoz. Ugyanakkor tavaly a november 25-i sorsoláson valaki két szelvénnyel is öt találatot ért el: az ötheti szelvénnyel játszó nyertes nem volt biztos abban, érvényes-e szelvénye, így egy heti játékra is befizetett, és mindkettővel megütötte a főnyereményt.

A Csongrád megyei Fodrász Szövetkezet egykori elnöke, Donáth Béla azonban nem tartotta titokban, ha nyert. A 78 éves Béla bácsi és felesége a kezdetektől, azaz ötven éve lottózik. Utoljára a 80-as években volt négyesük, amellyel több mint egy havi fizetésnek megfelelő összeget nyertek.

– Akkoriban még váltott számokkal játszottunk, de manapság minden héten ugyanazokat a számokat jelöljük be – mesélte az egykori fodrász. Megjegyezte: kettese, hármasa többször volt már, amit mindig az unokák vehetnek át.

Érdekesség, hogy 1 milliárd forintos nyereményre 1999-ig kellett várni, de ezután nem sokkal 2003-ban megszületett az eddigi rekord, amikor is 5 milliárd forintot vittek ki a kasszából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg gyermekeken segít Gregor József portréja

Internetes árverésen szeretnék értékesíteni azt a festményt, amely 2005-ben, operabáli fellépése… Tovább olvasom