Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ötvenévesen villanyt kapott ajándéka

Szeged-Kikundorozsma - A Tari testvérek esete nem egyedi, szerencséjük azonban egyedülálló. Majdnem öt évtizede élnek kiskundorozsmai tanyájukon, ahol eddig mindössze egy petróleumlámpával világítottak. Őrangyaluk, László testvér szó szerint felvillanyozta Tariékat: elintézte nekik az elektromos áram bekötését.
Tari János és Tari Ferenc kiskundorozsmai tanyája alig száz méterre fekszik a főúttól. Kerítés nincs, a portát három oldalról láncon tartott, kistestű kutyák őrzik. Épp etetésidőben érkezünk: a másodlagos frissességű zsemlék alig koppannak a földön, az ebek máris rávetik magukat. A százévesnél is régebbi, másfél szobás épület bő tíz évvel ezelőtt teljesen kiégett, a falakat azóta is vastag koromréteg borítja. Mindezt persze csak akkor vesszük észre, amikor János felkapcsolja az egyetlen komfortnövelő közművet.

– Szokatlan, de nagyon jó érzés, hogy csak meg kell nyomni egy kapcsolót, és máris van villany – magyarázza Tari János. – Testvérem rokkantnyugdíjából és az érte kapott ápolási díjból élünk, havonta nagyjából ötvenezer forintból, magunktól sosem tudtuk volna beköttetni az áramot.

Legyen világosság és lőn. Megérkezett a fény a Tari testvérek tanyájára. Fotó: Karnok Csaba
Legyen világosság és lőn. Megérkezett a fény a Tari testvérek tanyájára.
Fotó: Karnok Csaba

 Összekapták magukat

László testvér – aki ruhát, gyógyszereket és élelmet is gyakran visz Tariéknak – kiállt mellettük. – Azt reméltem, hogy ha bevezetik hozzájuk a villanyt, kívül és belül egyaránt megvilágosodnak – mondja. – Szerencsére azóta kicsit összekapták magukat, János eljár napszámba dolgozni, Ferenc pedig udvartakarítással foglalkozik. Minden forintra szükségük van, hiszen az árambekötést részletfizetéssel törlesztik.

László testvér, vagyis Csorba László, aki szociális érzékenységétől és emberbaráti szeretetétől vezérelve több szegény sorsú családnak segít, májusban határozta el: valahogy kijárja az áramszolgáltatónál, hogy bevezessék a tanyára a villanyt. Erőfeszítését siker koronázta. Azóta jó szándékú barátaitól, ismerőseitől szerzett a testvérpárnak televíziót, hűtőszekrényt, mobiltelefont, kávéfőzőt és villanyborotvát is. Ezeket Tariék gyorsan megtanulták használni, ottjártunkkor épp az előző esti focimeccs gólhelyzeteit vitatták.

A testvérpár tervei között szerepel, hogy kialakítanak egy fürdőszobát, így mellőzni tudnák az udvari kádban történő mosdást, amihez a kútból húznak vizet. Ráadásul a tél beköszöntével kellene egy kályha is. János saját bevallása szerint érti a kőművesmunkát, építőanyagra viszont nincs pénzük.

Ötvenéves korában vezették be hozzá az áramot KÉPGALÉRIA
László testvér – aki ruhát, gyógyszereket és élelmet is gyakran visz Tariéknak – kiállt mellettük. – Azt reméltem, hogy ha bevezetik hozzájuk a villanyt, kívül és belül egyaránt megvilágosodnak – mondja. – Szerencsére azóta kicsit összekapták magukat, János eljár napszámba dolgozni, Ferenc pedig udvartakarítással foglalkozik. Minden forintra szükségük van, hiszen az árambekötést részletfizetéssel törlesztik.

Olvasóink írták

 • 7. katcsi72 2009. szeptember 17. 21:03
  „ki kéne festeni legények!!!”
 • 6. bo 2009. szeptember 17. 16:00
  „És az első áramszámla láttán ismét világítani használják a petróleumot!”
 • 5. KolompárRómeó 2009. szeptember 17. 13:31
  „Laszlo testver az egieknel, vagy a foldieknel jarta ki az aramot? :) (Tudom, ott van a cikkben)”
 • 4. gróf 2009. szeptember 17. 13:04
  „Bélás!

  Befogadtam 2 macskát, 1 kutyát, nevelek 2 gyereket. 1 zsák mész 1200 ft, mire kiviszem busszal Dorozsmára az nekem 2000 ft és fél nap(az idő pénz).
  Inkább veszek a gyereknek torna cipőt.

  Ne haragudj, hogy ennyire bele gázoltam a lelki világodba. Tüzépes vagy?
  Látom azért Te is ismered azt, hogy MÁS adjon. Vagy ez most nem az volt, mert Te mondtad?”
 • 3. bélás 2009. szeptember 17. 12:09
  „1. gróf 2009.09.17. 11:46
  Tipikusan magyar:
  Valaki fogadja be szegény kutyát
  Valaki adjon már neki...
  Valaki....
  Miért nem TE?”
 • 2. IVY 2009. szeptember 17. 12:04
  „aranyosak:)”
 • 1. gróf 2009. szeptember 17. 11:46
  „1 zsák meszet ajánljon már fel egy tüzépes nekik! Légyszi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harangozó nélkül is zúgnak a harangok

Csongrád megye - A harangszóról a legtöbb embernek eszébe jut a harangozó is, ám Csongrád megye… Tovább olvasom