Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ötvenezres is lehet a büntetés az otthagyott kutyaürülékért

Különböző formájú, színű és állagú kutyapiszok bújik meg, mindenütt, Szeged zöldellő terein. Míg Hódmezővásárhelyen a város több pontjára is speciális tárolóedényeket helyeztek ki, ezzel is a felszedésre buzdítva a kutyasétáltatókat, addig a szegedi próbálkozás kudarcba fulladt: a tárolókat meglovasították.
– Eredj, oszt' kábelozzál! – idézi fel a nagytestű kutyák tulajdonosaitól hallott felszólítást dr. Fantoliné dr. Szabados Zsuzsanna. A belvárosban lakó hölgy mindennap kétszer sétál a Tisza-parton Pöjhös nevű kutyusával, ezért tudja, mi újság az „aknakérdés" terén. – A kistestű kutyák gazdáinál gyakran van zacskó, amibe össze szedhetik a kutyagumit. Pöjhié egyébként is olyan pici, hogy már-már nagyítóval kell megkeresni. Sokan, főleg a nagytestű kutyák gazdái azonban otthagyják. Ha rájuk szólunk, csak legyintenek és azt mondják, majd a természet megoldja.

A természet idővel biztosan megoldaná, de addig százszor széttapossák az arra sétáló, „szerencséssé váló" járókelők. A belváros tereinek zöldellő füvében folyamatosan több tucat különböző formájú, színű és állagú kutyakaki éktelenkedik.

Nincs feljelentés

Szabálysértést követ el az a kutyatulajdonos, aki a közterületen hagyja az állat piszkát – tudtuk meg a szegedi önkormányzat szabálysértési osztályától. A kutya tehát könnyíthet magán a közterületen, de ha a gazdi nem hajol le a kutyagumiért, büntetése akár ötvenezer forintig terjedhet. Az utóbbi négy évben azonban nem érkezett ilyen feljelentés az osztályra.

Hódmezővásárhelyen a lakosok kérésére kutyapiszok gyűjtésére szolgáló tárolókat helyeztek ki városszerte. A higiénia biztosított, hiszen a gazdik kis kartonlapátkával tehetik a papírzacskóba a végterméket, amit a tárolóba dobhatnak. Míg az ottani gyűjtőknek akkora a sikere, hogy szinte nem győzik utángyártani az újabb és újabb papírzacskókat, kartonlapokat, addig a szegedi próbálkozás kudarcba fulladt.

– Önkormányzati döntés alapján hét évvel ezelőtt a Lechner téren helyeztünk ki két tárolót. A zacskókat és a lapátokat szinte még aznap ellopták, a tárolókat nem rendeltetésszerűen használták – halljuk Varga Gábortól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. zöldterület-fenntartási részlegvezetőjétől, akitől megtudjuk, sokáig pótolták az ellopott felszerelést, de az éj leple alatt a tárolókat rendszeresen megrongálták. Konyhai szemetet, pizzásdobozt és műanyag flakonokat gyűrtek bele, végül mindkettőt meglovasították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belebuktak a lőszerügybe a rendészeti iskola vezetői

Váratlanul távozott a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója és a gazdasági osztály vezetője.… Tovább olvasom