Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ötvenmilliós állami támogatást kap a 30 éves Szegedi Kortárs Balett

Ötvenmilliós állami támogatást kap a 30 éves Szegedi Kortárs Balett
A Szegedi Kortárs Balett fellépései a nyáron is egymást érik: utaznak Szentpétervárra, Győrbe, Debrecenbe, táncolnak a Margitszigeten és a szegedi szabadtérin is. Ünnepi évadukat szeptember 30-án barokk esttel nyitják a nagyszínházban.
A társulatot Imre Zoltán alapította 1987 szeptemberében – az idén harmincéves szegedi balettet Juronics Tamás és Pataki András már 25 éve vezeti. – Sikeres évadot zárhatunk – összegezte Juronics Tamás művészeti vezető a társulat hazai és külföldi szerepléseit. – A városi kulturális élet egyik jelentős hírvivői vagyunk, úgy gondoljuk, szegedi ügy az is, ha máshol lép fel a társulat.

Pataki András igazgató bejelentette: biztos anyagi háttérrel vághatnak az új évadnak. A hazai és külföldi fellépések honorálásaként, valamint az ünnepi évadra 50 millió forint egyszeri állami támogatást kap a társulat az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az önkormányzat megnövekedett támogatásából, melyet a színháznak juttat, a balett-társulattagok bérét is emelik.

Az évadzárón elbúcsúztak három társulati tagtól: Hortobágyi Brigittától, aki idén megkapta a szegedi Imre Zoltán-díjat, Bujdosó Annától és a japán gyakornoktól, Mai Matsukitól. Az új táncosokat már az augusztus 24-i Carmina Buranában láthatja a szabadtéri Ajándékkoncertjének közönsége: Tokai Ritát, Kovács Enikőt és Nier Jankát, aki a Magyar Táncművészek Szövetségének A legjobb végzős növendék díját nyerte el április végén.
 
Végigtáncolják a nyarat

A Szegedi Kortárs Balett nemcsak a jubileumi évadra készül, hanem számos fellépést vállalt nyárra: hétvégén Debrecenben, június 23-án Győrben, a Magyar Táncfesztiválon szerepelnek. Első oroszországi turnéjuk során Szentpétervárra, az Open Look Táncfesztiválra kaptak meghívást – az Abszurdia című produkcióval lépnek fel július elején. A Margitszigeti Szabadtérin augusztus 11-én és 13-án táncolnak a Juronics rendezte Evitában. Az ünnepi évadukat két programmal nyitják: a nagyszínházban szeptember 30-án mutatják be Gluck Don Juanját és Vivaldi A négy évszak – Feminizma című előadásukat. Imre Zoltán születésnapján, november 8-án a Műpában rendeznek gálaestet, ahol a társulat 30 évét foglalják össze – miként működik együtt a tradíció és a modernitás a munkájukban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranytojást tojó tyúkot vásárolt Balástya

Aranytojást tojó tyúkot vásárolt Balástya
Közétkeztetésre is használják a Vadásztanyává lett Kamionos csárdát. Tovább olvasom