Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Óvatosan az aratással! Tüzet is okozhatnak a gépek

Óvatosan az aratással! Tüzet is okozhatnak a gépekFotó: Kuklis István
Veszélyes is lehet az aratás, ha a gazdák nem megfelelően karbantartott munkagépekkel kezdenek dolgozni. Egy apró szikra is okozhat hatalmas tüzeket.
A betakarítási munkák idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla vagy éppen a tarló. Az idén már 18 mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 41 gabonatábla vagy bála tüzéhez riasztották a tűzoltókat, és 53 hektárnyi mezőgazdasági terület égett le az országban. Csongrád megyében eddig szerencsére nem voltak nagyobb mezőgazdasági tüzek, ami a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerint az elővigyázatosságnak köszönhető. Molnár Krisztina azt mondta, a mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé gyulladnak ki. A szezon elején általában elvégzik a karbantartásokat, de két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában 203 mezőgazdasági tűz (tarló, gabonatábla, kazal tüze) keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázógép, nyolc traktor és két pótkocsi gyulladt ki.
 
Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

A szóvivő emlékeztetett, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépekről. Az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. A gépkezelőnek a munka után is meg kell vizsgálnia a berendezést, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős lemaradást pótol az egyetem az újonnan készülő atlétikai centrummal

Jelentős lemaradást pótol az egyetem az újonnan készülő atlétikai centrummal
1,6 milliárdból épül új atlétikai centrum a Hattyas soron a régi laktanya helyén, az egyetem új létesítménye a nemzetközi szabványoknak is megfelel majd. Tovább olvasom