Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Óvatosan örül az intézetvezető

Januártól pénzt kellene szedni a beteg gyermekük mellett kórházban alvó anyáktól, de a szegedi gyermekklinika vezetője ezt megtagadta. Az új szabályozást a miniszterelnök is túlbuzgóságnak tartja, így az egészségügyi tárca változtathat rajta. A szegedi intézetvezető csak óvatosan örül az eredménynek.
Túri Sándor professzor. Fotó: Gyenes Kálmán
Mint lapunkban korábban megírtuk, a szegedi gyermekklinika vezetője, Túri Sándor a januártól megváltoztatott szabályozás ellenére sem hajlandó pénzt szedni azoktól az anyáktól, akik beteg gyermekük mellett, külön ágyban töltik az éjszakát. Ezt többek között azzal indokolta: az anyaszállásokat és közös anya-gyermek szobákat közadakozásból, nem pedig az egészségbiztosító kasszájából alakították ki. A beteg gyermeket ápoló családok egyébként sem tudnák megfizetni a hosszas benntartózkodások költségeit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kitért hétfői évértékelő beszédében a problémára: az új szabályozást „túlbuzgóságnak" minősítette és elhibázottnak tartotta. Az egészségügyi tárca sajtóosztálya tegnap arról tájékoztatott: a minisztérium figyelembe veszi a „miniszterelnöki kérésnél kicsivel többnek számító" célzást. Ennek jegyében felülvizsgálja és megváltoztatja a januártól hatályos szabályozást, de hogy erre mikor és milyen formában kerül sor, arról egyelőre még nem döntöttek.

– Úgy tűnik, érdemes volt kiállni a betegeinkért. Egyszer ezt már valakinek ki kellett mondania. Bárcsak minden így menne! –
reagált Túri professzor Gyurcsány Ferenc „anyasarccal" kapcsolatos kijelentésére. Az intézetvezető ennek ellenére óvatos: mint mondja, máskor is előfordult már, hogy a miniszterelnök által támogatott fejlesztést a Molnár Lajos vezette tárca nem finanszírozta, így az nem is működik. A be nem szedett díjak miatti esetleges felelősségre vonás nem érdekli. – Ahogy a miniszteri dicséretre sem tartok igényt, úgy a dorgálásra sem vagyok kíváncsi. Professzornak a köztársasági elnök, intézetvezetőnek a rektor nevezett ki. A minisztérium legföljebb fegyelmit indíthat ellenem, ha ezek után etikusnak tartja – mondta el Túri Sándor.


Ezres az ügyeleten

Február 15-étől nemcsak a háziorvosnál és a szakrendelésen kell vizitdíjat fizetni, de az orvosi ügyelet is csak sürgős szükség esetén marad térítésmentes. A nem ebbe a kategóriába tartozó kórképek ellátása az orvosi ügyeleteken nem háromszáz, hanem ezer forintba kerül. Az elsődleges vizsgálat alapján az ügyeletes orvosnak kötelessége tájékoztatni a beteget, hogy problémájának ellátása sürgősnek számít-e. Ha nem, és a beteg mégis kéri az ellátást, emelt összegű vizítdíjat fizet, amiről számlát vagy nyugtát kap. A sürgős szükség körébe tartozó 31-féle, életveszélyesnek minősülő állapot és betegség részletes listáját az orvosi ügyeletek váróiban helyezik el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom