Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Oya Tuzcuoglu: 18-20 női nagykövet képviseli Törökországot

Szeged - A diplomata úgy véli, semmi különleges nincs abban, hogy országa – személyében – egy hölgyet kért föl a képviseletre, hiszen Törökország számos európai országnál hamarabb biztosított a nőknek választójogot.
A Szegedi Tudományegyetemen tanuló negyven török szakos hallgatóval is találkozott tegnap Oya Tuzcuoglu nagykövet asszony, mikor a könyvtárnak átadott 350 török és angol nyelvű kiadványt, lexikont és szótárt. A diplomata az angolról gyorsan a dallamos török nyelvre váltott, ahogy az egyik dobozból kiemelt egy Kemal Atatürkről szóló munkát, és melegen ajánlotta a jelenlévő diákoknak.

– Miért csodálkozik azon, hogy női nagykövete van Törökországnak? – kérdezett vissza Oya Tuzcuoglu, aki hét hónapja foglalta el hivatalát Budapesten. Rövid történelemórát tartott, amelyben vázolta, hogy 1923 után, amikor kikiáltották a Török Köztársaságot, Kemal Atatürk reformjai teljesen megváltoztatták országát. Az iszlám vallás és az állam ügyeit szétválasztották, a jobbról balra folyó arab írást elhagyták, helyette pedig bevezették a latin ábécét.

Oya Tuzcuoglu az angolról anyanyelvére váltott, amikor a jelenlévő török szakos diákoknak olvasnivalót ajánlott. Fotó: Frank Yvette
Oya Tuzcuoglu az angolról anyanyelvére váltott, amikor a jelenlévő török szakos diákoknak olvasnivalót ajánlott. Fotó: Frank Yvette

– Törökországban hamarabb jutottak a nők választójoghoz, mint számos európai országban – tette hozzá a nadrágos nagykövet asszony, aki szerencsésnek tartja magát, hogy az atatürki reformok által felszabadított nők közé tartozhat. – Velem együtt egyébként 18-20 női nagykövet képviseli Törökországot – tette hozzá mosolyogva.

Első út: 1988-ban

Oya Tuzcuoglu 1988-ban járt először Magyarországon. Két évtizedre rá, 2008 tavaszán nevezték ki a Török Köztársaság magyarországi nagykövetének. Előtte a török köztársasági elnök protokollfőnöke volt, 34 éve dolgozik a diplomácia területén.

– Egy török diplomata számára nagyon fontos, hogy a csúcson hagyja abba a pályáját – fogalmazott. – Egy magyarországi kiküldetésről nyugállományba vonulni pedig a legideálisabb, a két ország kapcsolata ugyanis mindig nagyon jó volt – tette hozzá.

– A régi magyar államférfiak közül többen Törökországban éltek, mint például Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, vagy az a Széchenyi Ödön, aki megalapította és 48 évig vezette az isztambuli tűzoltóságot. A nagykövet különösen szerencsés megoldásnak tartotta, hogy 2010-ben Pécs és Isztambul együtt lesz Európa kulturális fővárosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat és küzdelem Schmidt Andrea fotóin

Szeged - Vallás és sport kategóriában állították ki lapunk fotóriporterének, Schmidt Andreának a… Tovább olvasom