Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Őzmentes övezet a füvészkert

Évről évre több százezres kárt okoznak a szegedi füvészkert növényállományában az őzek. Ennek tegnap óta vége: négy őzet sikeresen befogtak a vadaspark szakemberei, s az ott maradt egy-két példány is nemsokára meglesz. Egy Csongrád megyei vadaskertbe szállítják őket.
Kedves állat az őz, de nem a füvészkertben. Ott elszaporodva évente több százezer forintos kárt okoz a növényzet pusztításával. Ebből is lecsíp egy rügyet, abból is, amabból is. S amit egy őz lecsíp, az többé nem hajt ki. Ráadásul a bakok az agancsukat fedő bőrt, a „barkát" fák törzsén hántják le. A kéreg lehántásával a növény pusztulását okozzák. A rózsakertben hovatovább ritkaságszámba ment a rózsa, de sok más helyen is károsítottak. Védett növények megmaradása is kockán forgott – ismerteti a vadbefogó akció előzményeit Mihalik Erzsébet, a füvészkert igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem Növénytani Tanszékének vezetője.

Csipegetők

Miért „csipeget" az őz ebből is, abból is – nagyon sokféle növényből –, tényleges fogyasztásánál sokszorosan több kárt okozva? Mert így gondoskodik arról, hogy szervezetébe minden szükséges tápanyagból, ásványi anyagból bekerüljön a kellő mennyiség. A füvészkerti őzek új helyükön nyugodtan csipegethetnek majd.  
Az őzek nem maguktól jutottak be a botanikus kertbe: a Kertész utcai kerítést valakik rendszeresen megrongálták, így az állatlétszám – amely benn is szaporodott – kívülről is bővült. Az évek óta húzódó problémára tegnap megoldás született: vadhálóval négy őzet sikerült befogni. Egy-kettő még maradhatott, de nemsokára őket is befogják a sikeresnek bizonyult módszerrel. – Az akciót, együttműködve a füvészkerttel, ingyenesen végeztük – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatóhelyettese. A befogásra az FVM Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatala is engedélyét adta, a területileg illetékes vadásztársasággal való egyeztetés után. A növények is megmaradnak és az őzek is jóllaknak – de most már másutt. Hogy hol? Egy Csongrád megye területén lévő vadaskertben, s nem – mint korábban hallani lehetett – a Szegedi Vadasparkban. Az ottani, szintén szabadon lévő őzállományt ugyanis már nem lenne célszerű tovább dúsítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiság és empátia

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a… Tovább olvasom