Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket, mint Budapest egyes részein. De ha még egy ideig változatlan marad az időjárás, romolhat a helyzet.
Az ózonkoncentráció a mai napig nem érte el a határértékeket. Legalábbis a belvárosban nem, a Kossuth Lajos sugárúton, ahol az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ATI-KTVF) ózonmérőállomása van – tudtuk meg Motika Gábortól, a felügyelőség vezető analitikusától.

A város külső részein ennél rosszabb lehet a helyzet. Az ózon ugyanis olyan, speciális anyag, amely különböző fizikai és kémiai folyamatok eredményeként nem ott gyűlik össze, ahol keletkezik. A tájékoztatási határérték – amikor az ATI-KTVF-nek föl kell hívnia a fokozott ózontermelődésre az önkormányzat, a társhatóságok, és a hírközlés figyelmét – köbméterenként 180 mikrogramm, három, egymást követő napon át, az egészségügyi határérték pedig 120 – és a Kossuth Lajos sugárúton mért érték eddig „csak" 110 volt.

Ha a napsütés mértéke nem csökken – és az előrejelzés szerint még néhány napig nem lesz felhős az ég – megtörténhet, hogy mára, eléri az egészségre káros szintet, különösen a város külső területein. S milyen, káros hatást fejt ki az ózon? Emberre, állatra egyaránt mérgező; irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést és fejfájást okoz. Krónikus hatás esetén hozzájárul az asztma kialakulásához, és csökkenti a tüdőkapacitást.

Termelődéséhez kipufogógázokban lévő káros anyagok és az intenzív napsugárzás együttes hatása szükséges. Ha az ózonkoncentráció még a tájékoztatási határértéken túl is emelkedik, és eléri a riasztási küszöbértéket (240 mikrogramm köbméterenként), a hatóságok – az ózontermelődéshez hozzájáruló gázok mennyiségének csökkentéséért – elrendelhetik a közúti forgalom, az üzemek működésének korlátozását.

Ha már a napsugárzást nem lehet korlátozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldtimerek a Dóm téri színpadon

Szeged - Egy 1914-es Oldsmobile, 1940-es Bentley versenyautó, cséplőgép a húszas évekből és… Tovább olvasom