Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Özönvíz zúdult Szegedre

Szeged - Óriási felhőszakadás zúdult tegnap kora délután Szegedre. Aki nem talált fedezéket, bőrig ázott. Fél óra alatt a havi csapadékmennyiség negyede esett le, volt, ahol jég is hullott. A tűzoltóknak viszont ezúttal alig akadt munkájuk.
- Nem bírtam beszállni az autómba, áll a víz körülötte – hallottuk egy férfitól tegnap kora délután a szegedi Boross József utcában. A felhőszakadás közepén egy felmosónyéllel a kezében igyekezett szabaddá tenni a víz útját a virággal, szeméttel teletömött csatornába. Nehezen boldogult. Az Aradi vértanúk terénél hömpölygött a víz az úton, az emberek fedett helyekre, a passzázsra, az SZTK elé menekültek. Már akinek nem volt késő: egy bőrig ázott anyuka piros esőkabátba burkolt gyermekét terelgette, egy motoros esernyővel a kezében robogott. Gőzölögtek a járdák, porzottak a háztetők. Alig látszottak ki a jó 30 centis vízzel borított Bakay Nándor és a Vásárhelyi Pál utcai körforgalomban gázoló sárga Polski kerekei. A járdaszigetet is csapadék borította – egy férfi mezítláb gázolt át a túloldalra, átható csatornaszag kísérte útján.

Közép-Európa legnagyobb zivatargóca járt felettünk tegnap. Fotó: Karnok Csaba
Közép-Európa legnagyobb zivatargóca járt felettünk tegnap délután.
Fotó: Karnok Csaba

A 30–40 perces intenzív zivatarból a Bajai úti mérőhelyen ugyan csupán 15 milliméter eső hullott, de helyi gócokban akár ennek a duplája is leeshetett – tudtuk meg Perjés Lászlótól, a szegedi meteorológiai állomás munkatársától. Petőfitelepről, illetve a Szent István tér környékéről pedig jégesőről is kaptak bejelentést. A tegnap fél óra alatt lehullott csapadék az esősebb évek augusztusában szokásos mennyiség negyede volt, a hőmérséklet percek alatt 6 fokot zuhant. Legutóbb június 26-án öntötte el nagyobb mennyiségű csapadék a várost, akkor egy óra alatt 44 milliméternyi esett.

Nem mindenki ért időben fedezékbe. Fotó: Karnok Csaba
Nem mindenki ért időben fedezékbe.
Fotó: Karnok Csaba

A zivatargóc – ami Domaszék és Mórahalom irányából érkezett – hosszan elnyúlt, és egy ideig Közép-Európa legerősebbjének bizonyult, de viszonylag gyorsan, negyed óra alatt szétesett. Sarló alakot felvéve távozott Szerbia felé – mondta a meteorológus –, amiből az esetek közel felében tornádó alakul ki. Ez most elmaradt. A felhőszakadás pillanatok alatt, helyi hatásoknak köszönhetően pattant ki.

Javul az idő

Tegnap délután 4 órára már kisütött a nap Szeged fölött is, és holnapra csak 5–7 milliméternyi esőt jósolnak a meteorológusok. A hétvége naposnak ígérkezik. Kisebb záporokra, zivatarokra a térségben legközelebb csak hétfő délutántól kell számítani.

– Több munkára számítottunk mi is, de szerencsére csak 4–5 bejelentést kaptunk – mondta el Nagy Róbert, a szegedi tűzoltók tegnap délutáni szolgálatvezetője. Főleg belvárosi házakhoz riasztották őket szivattyúzni, ahol a csatorna nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló víztömeget, és pincéket árasztott el. Több helyen mire a tűzoltók a riasztás után kiértek, a lakók már maguk megoldották a problémát.

Érdeklődtünk a mórahalmi és a domaszéki polgármesteri hivatalban is, de mindkét helyen azt mondták: az árkok, csatornák jól bírták a terhelést, senki sem kért segítséget tőlük. A megyei katasztrófavédelemnél is csak szegedi bejelentésekkel találkoztak.

Olvasóink írták

  • 1. laszlokovacs 2009. augusztus 09. 07:11
    „talán mondjuk nem a komplett háztartási szemetet tuszmákolják bele a csatornafedél alá meg nem a tavalyi kopott gumikat dobálnák a csatornába meg a pet palackokat le is folyna a viz... nembaj pár ssajnos egyyre többb ember miatt sziv a normálisabbikkja...

    K.L.
    milo”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A graffitik a vonatokat is elcsúfítják

Szeged - 109 rongálásból 18-szor graffitivel csúfították el a vasúti járműveket 2009 első felében a… Tovább olvasom