Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Pacemakervizsgálat: nyolc hónap várakozással

Nyolc hónap alatt jutnak be a pacemakerrel élők a szegedi szakklinikán éves kontrollvizsgálatukra. Ha panaszmentes a beteg, nincs kockázat – mondja az intézményvezető, aki mindazonáltal sokallja a várakozást, akárcsak a betegek.
Megdöbbenve hívta Csörög rovatunkat Kosik Dénes szegedi olvasónk, aki hat éve a mellkasában lévő pacemakerrel él. A hatvanéves férfinak évente egyszer egy nagyjából negyedórás kontrollvizsgálaton kell megjelennie, hogy kiderüljön: megfelelően működik-e a mellkasába ültetett, létfontosságú szerkezet. Kosik Dénes március elején jelentkezett be a szokásos ellenőrzésre a szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központban, ahol közölték vele, hogy november közepénél előbb nem tudják fogadni.

Mivel a férfi évek óta visszajár kontrollra, megdöbbent a nyolc hónappal későbbi időponton, hiszen korábban egy-másfél hónap alatt bejutott a szakrendelésre. Mint mondta, ezért is igyekezett még idejében telefonálni, a vizsgálatnak ugyanis májusig meg kellene történnie – legutóbb tavaly májusban látta szakorvos a pacemakerét. A férfi nem érti, miért kell ennyire sokat várnia, hasonlóan sorstársaihoz, akik szintén nyolc hónappal későbbre kaptak időpontot.

A szívkatéterezésre is hónapokat kell várni. Illusztráció: Segesvári Csaba

– Egyrészt a megszorítások, a volumenkorlátozás miatt a korábbinál kevesebb beteg ellátását fizeti ki nekünk az OEP, másrészt megnövekedett a betegek száma. Jóval több beteg jelentkezik, mint amennyit el tudunk látni, a sürgős esetek pedig előre kerülnek a listán, ezért a többiek hátrébb csúsznak – indokolta a vizsgálat jelenleg nyolc hónapos várólistáját Forster Tamás. A szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője is sokallja ezt a várakozási időt.

A professzor elmondta: csak tavaly 700 új pacemakert ültettek be Szegeden. Összesen nagyjából tízezer pacemakeres páciens él a klinika ellátási területén, a szakmai protokoll szerint mindannyiukat ellenőrizni kellene évente. Hetente viszont csak 30-40 betegen tudják elvégezni a vizsgálatot, ezért kapacitásbővítésre van szükség. Ennek érdekében már tettek lépéseket, a „hatást", a lista rövidülését viszont csak hónapok múlva lehet érzékelni. A professzor elmondta: ha egy pacemakerrel élő beteg panaszmentes, nem jelent kockázatot, ha a vizsgálatot egy évnél később végzik el rajta. Ha viszont panaszai vannak, bármikor fogadják.

Topon a szívkatéterezés is

A szegedi klinikai központ betegei közül az számíthat a másik leghosszabb várakozásra, akinek diagnosztikus vagy terápiás szívkatéterezésre van szüksége. Közel ezren várnak most ilyen beavatkozásra, átlagosan hét-nyolc hónap alatt kapják meg az ellátást. Természetesen ha a várakozás alatt valakinek jelentősen romlik az állapota, sürgősséggel ellátják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések kollégáinknak

A szabad sajtó napja alkalmából a Délmagyarország és a Délvilág kiadója hagyomány szerint idén is… Tovább olvasom