Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Paczolay Péter az igazságszolgáltatás függetlenségéről

Szeged - Már nem érvényes a hatalommegosztás klasszikus modellje, a végrehajtó és a törvényhozó hatalom egyetlen blokkot képez.
Az igazságszolgáltatás függetlensége garancia a jogok érvényesítésére, védelmére, bár ez a kérdés ritkán hallatszik ki „az alkotmányozás körüli hangzavarból" – fogalmazott Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerdán az Őrzők és őrzöttek: Az igazságszolgáltató hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás című konferencián a Szegedi Tudományegyetemen.

Hozzátette: az elmúlt évtizedek politikai fejlődésében a hatalommegosztásnak a felvilágosodás idején kidolgozott klasszikus modellje jelentősen átalakult. A végrehajtó és a törvényhozó hatalom (részben a parlamenti rendszer logikájából fakadóan) egyetlen blokkot képez. Még olyan esetekben is működik ez a hatalmi blokk, amikor a kormányzatnak a törvényhozói területen nincs meg feltétlenül a többsége, akkor pedig különösen, ha ez a többség garantált és túllép bizonyos mértéket - mondta az Ab elnöke. Ezzel a hatalmi blokkal szemben gyakorlatilag a bírói szervezet képezi az ellensúlyt – tette hozzá.

„A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása ma lényegében a hatáskörök megosztását jelenti a parlament és a kormány között, melyek politikailag összefonódtak. A bírói hatalom sajátossága ilyen körülmények között az, hogy a másik két politikai jellegű hatalmi ággal szemben állandó és semleges, még akkor is, ha a politikai programokat megvalósító törvényeket és rendeleteket alkalmazza" – idézte Paczolay Péter az Alkotmánybíróság egy 1993-as döntésének indoklását.

A függetlenség nem jelenthet kontrollálatlan bírói tevékenységet, a tisztességes eljárás érdekében a rendszernek a bírák felelősségét is garantálnia kell – közölte az Ab elnöke.

Az alkotmányozás kérdéséről szólva Paczolay Péter hangsúlyozta, hogy a folyamat sikerének feltétele a politikai közösség önismerete. Azonosítani kell a közös értékeket, és meg kell határozni azokat a területeket, amelyekben soha nem lesz megegyezés egy adott politikai közösségen belül. Ezt követően lehet megtalálni az ezeknek megfelelő politikai intézményeket – tette hozzá.

Bízik abban, hogy az új alkotmány előkészítése során racionális vita alakul ki, amelynek eredményeként az alaptörvény része lesz az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása is - mondta Paczolay Péter.

Egy novemberi konferencián Paczolay Péter úgy fogalmazott: a kibeszélés szükséges az új alkotmány megalkotásakor, de „a kibeszélés óhatatlanul együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban." Hozzá tette: "nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg."

Olvasóink írták

 • 5. sügér63 2010. december 09. 13:22
  „Hiába a tőrvény,jog,igazság ha a jogtalanságot elkövető személynek megvannak a megfeleö baráti kapcsolatai a kkor nyert ügye van. Ez ma Magyarország. azon belül is Szeged. Az az ember aki "elromlott" az nem lesz jó mivel erkölcsi romlottságában bizonyított.Ez a romlottság mindent áthat Szegeden. Az igazságszolgáltatást, a munkahelyeket.a szociális támogatások rendszerét ( a cigányok javára) a szocialista beállítottságú polgármesteri hivatalt, stb.”
 • 4. tintasbarns 2010. december 09. 10:04
  „Valóban kell nekünk egyáltalán új alkotmány ilyen módon ? Miért mondom azért mert az első olvasat alapján
  egy konszenzus nélküli alkotmány látszik kibontakozni. Óriási lehető esélyeket hagy ki az emberi és magántulajdon jogok területén. Itt egy párt alkotmány tervezete készült el melyen a tudatlan köztársasági elnök még rátett egy lapáttal. Az alkotmány is annyit fog érni mint a törvény annyit ér amennyit betartanak belőle. Nem beszélve arról a tényről, hogy olyan emberek akarják az alkotmányt megfogalmazni akiknek halvány gőzük nincs mi az alkotmány.”
 • 3. Atlasz 2010. december 09. 06:57
  „Történész! Hogy is van, hogy mindenbe beleütöd az orrod? Mi is volt ´56-ban? S mik kezdődtek 1957 tavaszán?,”
 • 2. történész 2010. december 08. 18:22
  „És akkor,hogy is volt 56-ban ??? Független bírók-annyira függetlenek mint ma !!!!!- hozták az ítéleteket a ...ügyekben.”
 • 1. igazságkereső 2010. december 08. 17:51
  „Reméljük,hogy végre igaza lesz Paczolay Péter úrnak, az Alkotmánybíróság elnökének abban,hogy hosszú idő után elérkezik az a pillanat és az tartós is lesz,hogy igazságszolgáltatásról tudunk beszélni, nem pedig jogszolgáltatásról! Jelenleg és nagyon régen jogszolgáltatás zajlik hazánkban,mert az igazságszolgáltatás az a jogi műfaj, melynek eredménye találkozik a többségi társadalom véleményével,pontosabban igazságérzetével.Már pedig az igazságérzet egy nagyon jól körül határolható fogalom -lelki érzet - és ezzel nagyon jól karban is tartható a többségi társadalom lelkülete,mely állapot jó minősége nagyon fontos egy magát demokratikusnak nevező és tartó társadalomban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemista sürgeti a kormányt szuperlézer ügyben

"Elgondolkodtató lehet, hogy egy bölcsész is kiáll a projekt mellett, aki nyilván át sem látja teljesen eme tudományos projekt grandiózus mivoltát." Tovább olvasom