Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Pálfi György: A Taxidermia őszinte, szókimondó film

Négy disznó és két kismalac – ennyi fogyott a Taxidermia forgatásán. Pálfi György rendezővel a perverzitásról, a test és lélek viszonyáról, evolúciós ranglétráról és a film által kiváltott szélsőséges reakciókról is beszélgettünk.
Erős kérdésekhez erős képek kellenek – mondja Pálfi György. Fotó: Segesvári Csaba
Botrányfilm-e a Taxidermia? – támadjuk le a kérdéssel a film fiatal rendezőjét, Pálfi Györgyöt a szegedi bemutató előtt, a Belvárosi moziban.
A test és az érzékiség

– A forgalmazó mondja rá, hogy botrányfilm, de én nem gondolom, hogy az lenne. Őszinte, szókimondó, alapvetően a tartalomnak és az esztétikai rendnek magát alávetni hajlandó moziról van szó. Nem hajlandó túl nagy kompromisszumokat kötni sem a világgal, sem a nézőivel. Nem polgárpukkasztás vagy botránykeltés volt a cél, hanem egy sok embert foglalkoztató problémakörnek a hozzá illő képi és filmes megjelenítése.
Ez a problémakör pedig Pálfi szerint a test és az érzékiség, az érzelem és a lélek viszonya. Erős kérdésekhez pedig erős képek illenek, például önmagát kitömő preparátor vagy naturalista módon ábrázolt disznóvágás.

Evolúciós ranglétra

Négy disznó és két kismalac fogyott a forgatás alatt – árulja el Pálfi az áldozatok számát. Az állatokat jórészt az emberi test modellezésére használták.

Arra a kérdésre, hogy hullott-e más állat is, Pálfi rávágja: legyek. Majd kijelenti, sosem értette, melyik élőlény számít sajnálnivalónak és melyik nem.
– A Hukkle című filmben volt egy jelenet, ahol a kamera előtt egy harcsa bekap egy békát. Soha senki nem kérdezett rá a békára, de mindenki rákérdezett a macskára, amelyik viszont nem pusztult el, csak kapott egy altatóinjekciót. Kevesen sajnálják a békát. Ez álszentség. A béka is élőlény, bár tudom, van egy evolúciós ranglétra. A Taxidermiában a disznóval az történt, ami egy disznóvágáson történik. Ha egy állat azért hal meg, hogy kiló hús legyen belőle a konyhában, akkor úgy látszik, az morálisan elfogadható dolog. Ha viszont azért, hogy a kiló húsból egy filmben szobrot varrjanak, az morálisan megkérdőjelezhető. A kettő között nem látom az ellentétet. Én nagyon szeretem az állatokat, ha tehetem, a ház alapozásánál kimentem a kukacokat is a földből, hogy élve megússzák.

Bár a film itthon és külföldön egyaránt sikeres (a mozi több díjat nyert, többek között a 37. Magyar Filmszemle fődíját, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Hugó-díját), a rendező negatív kritikákat is bőven kapott. Egy agresszív bírálója például nemes egyszerűséggel minden hozzátartozójának halálát kívánta.
– Egyáltalán nem arról szól a Taxidermia, hogy valakit ennyire kihozzon a sodrából. Ez túlmegy azon, amit egy filmnek generálnia kell.

Szereplőiről Pálfi György azt mondja, szélsőséges, leegyszerűsített helyzetben próbálnak meg emberként mozogni.
– Tulajdonképpen ez három kísérlet. A katonát beraktuk egy olyan szélsőséges viszonyrendszerbe, ahol annyira alárendelt, hogy semmihez nem jut hozzá, amihez egy embernek hozzá kéne jutni. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan képes mégis ember maradni.

Az élsport torzít


Az evőbajnokkal az élsportot mint szélsőséges életkörülményt mutatja be a film. Pálfi szerint mindenféle élsport torzít, a sportoló a saját fizikai és szellemi határait tágítja ki egészségtelen módon. A harmadik kísérlet a kortárs művészetről beszél. Balatony Lajos önmagából csinál szobrot, illetve praktikus okokból torzót. Saját fejét és karját ugyanis nem tudja mivel tartósítani, ezért megszabadul tőlük.

Arra a kérdésre, hogy perverz-e, Pálfi György így válaszol: – Biztos perverz vagyok. Ki ítéli meg, hogy ki az és ki nem? Mi a határ, mi a norma? Ez ugyanaz a kérdés, mint hogy bolond vagy-e? Most jön a legperverzebb válasz: arról csináltam filmet, ami érdekelt. Ha valaki azt gondolja, hogy ez perverzitás, nem tudok rá mit mondani, valószínűleg az vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom