Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Pálinkafőzés - üstbe ment terv

Szeged – Nem enged a kormány az Európai Uniónak, továbbra is adómentességet biztosít az otthoni pálinkafőzőknek. Csongrád megyében 25 főzde üzemel, őket nem a házi üstök veszélyeztetik.
– Az augusztustól februárig tartó szezonban 3000 liter cefrét főzünk egy nap alatt. Különösebben nem zavar, hogy néhányan otthon kotyvasztanak – mondja Czine Lajos, a Czine és Terhes Pálinkafőző Kft. egyik tulajdonosa. Az algyői férfi testvérével és gyerekkori barátjával hozta létre a megyében közepes méretűnek számító főzdét 2010-ben. Pont abban az évben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, adómentességet biztosít a házi és a bérfőzésű pálinkáknak 50 literig. (A mennyiségi korlát 50 liter 86 százalékos párlat, ami 86 liter 50 fokos pálinkát jelent az ado.hu számítása szerint – a szerk.) Czine Lajosék sokkal jobban félnek az uniós szigortól, mint az otthon főzőktől.

Pálinkafőzés - üstbe ment terv. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

86 ok

Az Európai Bizottság február végén úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. A magyar szabályozás értelmében 2010 óta jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 86 liter 50 fokos szesz mennyiségig. Otthon a főzést sem kell bejelenteni, és – százliteres űrtartalomig – a lepárlókészüléket sem kell engedélyeztetni.

Egyetemi szinten

Pálinkamester-szakmérnök képzés várja a hallgatókat 2012. szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Az egyetemen eddig is működött szőlész-borász képzés, azonban a pálinkára specializálódott szak újdonságnak számít, hiszen egészen idáig ilyen egyetemi diplomát nem lehetett kapni Magyarországon. A szak arra specializálódott, hogy a pálinka készítésén kívül a gazdasági ismereteket is megtanítsák a hallgatóknak, ugyanis a pálinkakészítés mellett ugyanolyan fontos annak értékesítése is, és a hazai – és akár nemzetközi – piacon való népszerűsítése. Olyan hallgatókat várnak a képzésre, akik eddig laikusként értettek a pálinkához, de tudásukat mesterszintre akarják fejleszteni, és be kívánnak kapcsolódni a szeszipar kereskedelmi hálózatába is. A négy féléves képzésre alapdiplomával lehet jelentkezni, a formája levelező.

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját azonban uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig. A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket – hangsúlyozta közleményében az uniós javaslattevővégrehajtó intézmény.

Az algyői bérfőzdével együtt 25 hasonló üzemel Csongrád megyében. Egyikük sem forgalmaz saját terméket, mindegyik megbízásra dolgozik. – Számunkra nem jelent gondot, ha valaki otthon főz, ugyanis nagyon kevesen értenek hozzá. A legtöbben, akik megpróbálják, úgyis hozzánk fordulnak, mert nincs hozzá megfelelő eszközük, szakértelmük – hangsúlyozza Czine Lajos. Szerinte ha az uniós szigor életbe lépne, a főzdék nehéz helyzetbe kerülnének. – Jelenleg 790 forintért főzünk egy liter pálinkát, ha változtat az EU, 1600-at kell kérnünk. Senki nem fog járni hozzánk, megint beindul majd a zugfőzés – véli a férfi.

A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós döntést követően jelezte, a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Az Európai Bizottság azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.

A Snapszszabály

A kormány szerint a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. Megfogalmazásuk szerint a pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része, az ital pedig, mint tudjuk, hungarikum. Így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Orbán Viktor szerint Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát és Portugáliát is. Az osztrák, bajor vagy a szlovén párlatfőzés ellenőrzött keretek között folyik, a magyar pedig nem ilyen. Ahol kedvezmények illetik meg a házi főzőt, ott bejelentési kötelezettsége van. Ausztriában a főzés előtt értesíteni kell a hatóságokat a lepárlás idejéről, mennyiségéről. Az osztrákok még Mária Teréziától kaptak jogot a házi főzésre, és ezt a mai napig megtarthatták. Az adómentes pálinkafőzés azonban ott sem korlátlan és felügyelet nélküli. Csak az főzhet, akinek gyümölcsöse van, és ő is csak ellenőrzött körülmények között. A legnagyobb főzhető mennyiség Európában 30 liter alatt van.

Pálinkafőzés - üstbe ment terv. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Halott nem főz pálinkát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi vám- és pénzügyőri szakmai ágának pénzügyőrei 2010 óta a mai napig Csongrád megyében összesen 595 esetben tartottak jövedéki ellenőrzést, illetve hatósági felügyelet keretében végzett ellenőrzést – tudtuk meg Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagytól. Az ellenőrzések során 126 esetben állapítottak meg jogsértést, közel 3 millió forint bírságot szabtak ki. Bérfőzést végző szeszfőzdében 8 jogsértést tártak fel. Bérfőzők esetében 95 jogsértést, magánfőzéssel kapcsolatban kapott bejelentés alapján pedig mindössze 2 esetben tártak fel jogsértést.

Szatmári szilva, gönci barack

A 2008-as pálinkatörvény értelmében pálinkának „olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának". Törkölypálinkát pedig kizárólag Magyarországon termett szőlő törkölyéből lehet készíteni, úgy, hogy cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is hazánkban végezték. A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Európai uniós eredetvédettséget élvez: a „pálinka" elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A Romániában főzött hasonló gyümölcspárlatok Palinca néven hozhatók forgalomba. Nemzetközi, illetve hazai eredetvédelem illeti meg egyes földrajzi területek kiemelkedő minőségű párlatait: a szatmári, a békési szilvát, a kecskeméti, a gönci barackot, a szabolcsi almát, az újfehértói meggyet, a göcseji körtét és a pannonhalmi törkölyt. A magyar pálinka napját december 6-án ünneplik, mivel Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

– Érdekesség, hogy a bérfőzést végzők ellenőrzése során igen széles körű visszaélésekkel találkoztak a pénzügyőrök. Többször fordul elő a bérfőzést végzőknél található dokumentáció felülvizsgálata során, hogy az adómentesen lefőzni kért mennyiséget fiatalkorú, illetve kiskorú főzető kérte. Előfordult, hogy olyan személy kérte a főzést, aki nem volt beazonosítható, vagy a főzés időpontjában már elhunyt. Hozzátette, a pénzügyőrök valamennyi adateltérés esetén eljárást indítottak.

Kis főzde, Kisüsti

Az egyik legkisebb főzdéje a megyében Maurer Csabának van Domaszéken. Ő már 60 litertől is főz. A vajdasági férfi elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány változtasson a jogszabályon, erre legkorábban a választások után lát esélyt.

– Megoldás az lenne, ha az otthon főzőket nyilvántartásba vennék. Aki ezek után sem jegyezteti magát, azt fekete főzővé minősítenék. Jelenleg ezeket az embereket gyakorlatilag senki sem nézi át, ami egyébként rendkívül veszélyes. A Csehországban nagy bajt okozó metilalkohol például vakságot, idegrendszeri problémákat idézhet elő. Mivel senki sem néz utánuk, bárki a főzetébe tehet belőle – véli a pálinkamester. Szerinte ugyanakkor amióta adómentes az a bizonyos 86 liter, 30 százalékkal nőtt a főzdék bevétele.

– Lehet, hogy nem az enyém a legfinomabb körte, de iható – mondja egy neve elhallgatását kérő férfi, aki otthon főz, mint fogalmaz, saját hápét. – Nem tudom, hogy miért akar szívatni az Unió, remélem, hogy nem gondolják komolyan – teszi hozzá. A középkorú férfit 2010 előtt többször büntették meg zugfőzésért, azóta azonban szerinte eljött az aranykor, hiszen mindent tud a pálinkafőzésről, még ha nincs is ilyen végzettsége. Azt, hogy mi a jó pálinka titka, szívesen elárulja: – Nem a jó gép, nem is az uniós üst, a jó ital titka nem más, mint a tökéletes cefre.

Évi 10 milliárd

Maurer Csaba szerint évi 10, más számítások szerint 6-7 milliárd forintjukba kerül az adófizetőknek az adómentes pálinka. A két általunk bemutatott mester egyetért abban, hogy a házilag főzött adómentes termékből sok van a magyar piacon, de működésüket semmi sem fenyegeti. Az ország más területein más a helyzet, a legtöbb helyen eladásra is főznek a hozzájuk hasonló szakemberek. A témában megszólaló más szakértők is osztják a domaszéki mester véleményét. Azaz, hogy a kormány taktikája beválhat. Ha csak komoly pénzbüntetést ki nem szabnak az országra, marad minden a jelenlegi felállásban, akár 2015-ig is. A hasonló uniós ügyek hosszát figyelembe véve a szakértők szerint előbb nem vezetnek eredményre Brüsszel szavai, és amúgy is akkor kell új szabályozásban megállapodni. Addig marad a nem túl jó, de legalább saját, szabadságharcos körte.

Pálinkafőzés - üstbe ment terv. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

* * *

Lassú erjedés

2010. szeptember: az Orbán-kormány törvényt hoz arról, hogy a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka után évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni.
2012. június: uniós kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB), álláspontja szerint a törvény sérti az európai uniós jogszabályokat. Azzal érvel, hogy a jövedéki termékek adóztatásáról szóló uniós irányelv szerint évi 50 liter mennyiségig a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben személyes használatra előállított gyümölcspárlatokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint „a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része. Ezért Magyarország, hasonlóan más uniós államokhoz, biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Ezért teremtette meg a kormány – a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével – a házi pálinkafőzés szabadságát. Ezzel Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is".
2013. február: az Európai Bíróság elé utalja a pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást az EB. Az eljárás több mint egy évig is eltarthat. Ha a Bíróság az EB-nek ad igazat, Magyarországnak jogi kötelessége lesz a törvénymódosítás. Ha ezt nem teszi meg, pénzbüntetést kaphat.

* * *

Kelet-Európa vedel

16,6 liter szeszes italt nyakal be egy átlagos cseh évente az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint (a kutatás 2009-es fogyasztási adatokon alapszik). Kelet-és Közép-Európa országainak lakosai viszik a prímet az ivásban: a legnagyobb fogyasztók listáján Románia és Szlovénia a másik két dobogós. Magyarország ezen a listán a negyedik helyen áll, 14,1 literes évi átlagfogyasztással. Az OECD felmérése szerint ugyanakkor „csupán" 11,5 liter alkoholt fogyaszt el a magyar, és ez a 2004-es 13,2 literes adathoz képest komoly fejlődés. Érdekesség, hogy az OECD listáját Luxemburg vezeti, 15,3 literes fogyasztással. A WHO ajánlása szerint a 20 évnél idősebbek naponta legfeljebb 40 gramm tiszta szeszt fogyaszthatnak el, ha nem akarnak maradandó egészségkárosodást – főképp májproblémákat. Nagyjából ennyi alkoholt tartalmaz 1 deciliter whisky vagy pálinka, 4 deci bor, másfél üveg sör.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. varadipal 2013. március 21. 08:01
  „A csatolt fénykép igen beszédes. Csak úgy sugárzik az okosság a fogatlan idiótából. Amíg iszik és bambán vigyorog, nem érdekli a politika. Ez komoly stratégiája a mindenkori hatalomnak.Nem új dolog:/ Panem ét circensis/.Az alkoholos italok mértékegysge egyébként a hektoliterfok, ami azt jelenti, hogy egy liter elméleti 100 térfogat %-os alkohol 20 Celsius fokon1 heltoliterfok, vagy 2 liter 50%-os. 86 liter 50%-os pálinka az 43 hektoliterfok, az Adó.hu számoljon utána.A cikkben említett 50 liter 86 fokos "italt" csak többszöri lepárolással, vagy ipari víztelenítéssel esetleg extrahálással lehet elérni.Az ilyen eljárás házifőzás esetén olyan ritka, mint a fehér holló piros csőrrel.”
 • 22. pala1964 2013. március 19. 15:30
  „személy szerint örülni fogok, ha ez lesz a legnagyobb problémánk ténylegesen

  de szerintem vagy legyen komolyan ellenőrzött a házi főzés (és akkor lehet a lovak közé dobni a gyeplőt), vagy ha nem akarjuk, hogy a főzőket ellenőrizzék (ami ugye a kotvasztás irányába hagy kiskaput, ami az egészség szempontjából veszélyes, stb.), akkor tessék az EU-normákat betartani.

  aki pedig azt mondja, hogy lépjünk ki az EU-ból önként (mert az más lesz, ha ki...sznak, mint macskát ...rni), az -hogy finom legyek- egyszerűen nem normális... vagy tolja be az évi ezermilliárdokat forintban, amit nettóban kapunk az EU-tól, akkor azt mondom, okés...”
 • 21. Naca 2013. március 19. 12:09
  „De mikor a nyugati idejön, bírja vedelni a magyar pálinkát! Itt párásra issza magát, otthon meg vizet prédikál!”
 • 20. istvang58 2013. március 19. 12:05
  „Aki sok alkoholistát lát magakörül, az közéjük is való, hiszen abban a környezetben él nevelkedik.
  Ha könyvtárba tölti a napját valaki valószínűleg kevesebb alkoholista élménnyel lesz gazdagabb.
  KI KELL LÉPNI AZ EU-ból. Senki ne parancsolgasson a MAGYARNAK.”
 • 19. CsengeleMSN 2013. március 19. 07:41
  „Magyarországon van a legtöbb alkoholista, vajon miért nem akarja az EU hungarikummá tenni az alkoholizmust?”
 • 18. qrumpli 2013. március 19. 05:04
  „7. Commander-V2 2013.03.18. 16:00
  "Soha ne mond hogy soha"”
 • 17. Fatboy35 2013. március 18. 20:22
  „<moderálva>”
 • 16. keletaru 2013. március 18. 18:45
  „Mint látjuk sikeres a politika kisemberek egymásnak estek !! Senki nem foglalkozik a politikusaink felelelősségével ! Ez a cél !!!!! Az előző rendszerben legalább az is volt ! Üdv Lévai Attila”
 • 15. deszkás 2013. március 18. 18:08
  „NELEK! Még igazat is adnák ha: a Szegeden "eltűnt" uborkát azonosították volna, vagy a Marokkói paprikát megvásárolnák a közétkeztetés vezetők-de tudjuk egyszerű anyagiak miatt kizárt.”
 • 14. queenmargareth1 2013. március 18. 18:07
  „13. dean23 2013.03.18. 17:45
  jé, akik isznak alkoholt azok már alkoholisták rögtön?:)nem semmi.hogy hívod azt, aki rendszeresen tejet, teát iszik és nem alkalmanként.tejista?
  gondolom sör az jöhet minden mennyiségben, ugye?”
 • 13. dean23 2013. március 18. 17:45
  „Úgyis kevés az alkoholista az országban. Ez egy viszonylag olcsó gumicsont a szivacsagyú szavazóknak. Ennyi erővel vadkendert is lehetne saját használatra termeszteni...”
 • 12. nelek 2013. március 18. 17:40
  „11. deszkás 2013.03.18. 16:44
  "Ugyanilyen veszélyes ha nem veszélyesebb a közétkeztetésbe bevihető zöldség -gyümölcs-tojás."

  Nem tudom miért jobb az a termék amiről egyáltalán nem tudunk semmit, mint az amit egy Szeged határában dolgozó termelő állít elő. Persze ha nem éppen átcimkézett valamit árul. Szerintem könnyebb eljárni ellene ha bajt csinál, mint mondjuk egy marokkói termelő ellen.”
 • 11. deszkás 2013. március 18. 16:44
  „Ugyanilyen veszélyes ha nem veszélyesebb a közétkeztetésbe bevihető zöldség -gyümölcs-tojás.”
 • 10. X_Y 2013. március 18. 16:40
  „És majd jön a ok pancsolt, krumpliból, kerítésoldalból főzött cefre. Nem baj, lényeg hogy hülyüljön el a magyar...”
 • 9. nelek 2013. március 18. 16:21
  „7. Commander-V2 2013.03.18. 16:00

  Bár az egyetemektől elvont pénz engem is érint, nemigen látom az összefüggést a pálinkafőzés és a tudatlan massza képzés között. A pálinka még így sem lesz a legolcsóbb ital. A tudatlan massza még így is a "Pálinka izű szeszes ital" kategóriát fogja választani.”
 • 8. nelek 2013. március 18. 16:18
  „5. spiler 2013.03.18. 15:36
  "nállunk már halt meg ember a felrobbant készülék miatt"

  Lehet, de vannak veszélyesebb eszközök is. Pl. a csontozókés

  Ha valaki cefrével dolgozik nemigen jut metilalkoholhoz ugyanis az etilalkohollá erjed. (jó, igaz, kb. 1%-a metilalkohollá) A cseh mérgezés oldószerként megvett jövedéki adóval nem terhelt metilalkohol mindenféle italokba történő belepancsolása miatt volt.”
 • 7. Commander-V2 2013. március 18. 16:00
  „Az egyetemtől elvonják a pénzt, a diákoknak elveszik a kedvét a tanulástól a tandíjjal, a rendőrséggel páncélozott járműveket vetettek amivel bármilyen zendülést vérbe lehet fojtani, a pálinkafőzés viszont támogatott, adómentes tevékenység lehet. A kitűzött cél egyértelmű: a magyarokból egy könnyen befolyásolható, tudatlan massza legyen amin a Fidesz és a Jobbik évtizedekig uralkodhat. SOHA!”
 • 6. queenmargareth1 2013. március 18. 15:47
  „ne vegyék már az igazi magyar ember igazi magyar italának főzésének lehetőségét megadóztatással!!!ez az egy ötletük volt jó.”
 • 5. spiler 2013. március 18. 15:36
  „dilettáns kormány...aki főzet adózik..
  nállunk már halt meg ember a felrobbant készülék miatt”
 • 4. qrumpli 2013. március 18. 15:04
  „Kémiábol mindig is gyenge voltam.
  Viszont rengeteg az okos tanult iskolázott ember.Azok meg tudják mondani.
  Legjobb tudásom szerint az etilalkohol főképpen gyümölcscukorbol készül és fogyasztható
  A faszesz vagy metilalkohol viszont vakságot súlyosabb esetben halált okozhat.
  Na igy tudom én a kevéstudású.
  Nállam csak jobban lehet tudni.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: Ezt a kérdést nagyon sokan felteszik

Félreértésen alapul az alkotmánymódosítással kapcsolatos vita – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak… Tovább olvasom