Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Pálinkakirályok Domaszékről

Domaszék - Kása Tibor Róbertet többször vádolták csalással, annyira finom a pálinkája. Egy országos versenyen nemrég 199 főzet közül hozta Domaszékre az aranyérmet.
– Sokan nem tudják, hogy csak friss gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni, a földről nem kerülhet semmi a cefrébe, mindent a fáról kell szedni – vallja Kása Tibor Róbert. Domaszék informatikusáról sokan tudják, hogy szenvedélye a pálinka, de csak a minőségit issza. Éppen ezért néhány éve úgy döntött, nem bízza véletlenre, maga állítja elő a minőséget.

A nemrég megrendezett keceli pálinkaünnep országos pálinka-, törkölypálinka és párlatversenyére a domaszéki férfi 2012-es lepotica szilváját nevezte, amiért meg is kapta az aranyérmet 199 nevező közül, a legjobb bérfőzött pálinka kategóriában.

Maurer Csaba és Kása Tibor Róbert. Jól kifőzték. Fotó: KArnok CSaba
Maurer Csaba és Kása Tibor Róbert. Jól kifőzték.
Fotók: Karnok Csaba

Nincs kedvenc

Kása Tibor Róbertnek nincs kedvenc pálinkája. Szőlő, szilva, körte, alma, neki mindegy, azt mondja, a jót szereti, a gyümölcsök összekeverése nélkül. Fontos, hogy cukor sem kerülhet a cefrébe, amit szigorúan tilos kevergetni és a napon hagyni. Azt vallja, a pálinka illatában is legyen olyan, mint ízében. 

– A kiváló minőségű pálinkához a jó főzési szaktudás mellett elengedhetetlen a nagyon jó minőségű cefre elkészítése. Az étkezési minőségű gyümölcs kimagozása, ledarálása után zárt erjesztéssel és állandó hőfokon kell a cefrét erjeszteni. A kierjedés után pedig rögtön ki kell főzni, de az sem mindegy, hogyan – árulja el a titkot Kása Tibor Róbert.

A helyi főzde tulajdonosával, Maurer Csabával együtt főzte ki a nagy gondossággal elkészített cefrét. – Speciális aromatornyon keresztül történik a lepárlás, amelynek tervezésében magam is részt vettem – mondja a főzőmester. Elmondja, hogy a párlatnak a lepárlás során le kell hűlnie, ami ebben a toronyban háromszor megy végbe. Jobban tudják szabályozni ezt a folyamatot, így lényegesen felgyorsul a főzés, ráadásul jóval több aroma és illat érződik a kész pálinkán.

Mindennek az alapja a jó cefre
Mindennek az alapja a jó cefre

– Közös munkánk gyümölcse, hogy a barátaim többször vádoltak meg azzal, hogy mesterséges aromákat teszek a pálinkába, annyira finomnak találták – meséli Tibor, akinél egyébként legutoljára golden almából készült a cefre a légmentesen zárt hordókban.

Maurer Csaba főzdéjében egyébként a legkisebb mennyiségű cefrét is kifőzik, máshol több száz liter alatt szóba sem állnak az emberrel. A férfi azt vallja, jó cefréből lehet rossz pálinkát főzni, de rossz cefréből nem lehet jót készíteni.

A végeredmény
A végeredmény

Olvasóink írták

 • 3. sss 2013. június 26. 22:38
  „Te Robi te, drakulálok, még ha ily´ megkésve is! :)
  Csak igyunk erre valamikor egyet, majd igyekszem leküzdeni az absztinenciámat...
  majdmegtudodki”
 • 2. KásaTiborRóbert 2013. február 19. 18:32
  „Tisztelt mats15! Igaza van, több dologtól is függ, hogy milyen lesz a termés. Számít az időjárás, a csapadék és a talaj is. Én csak jó minőségű, válogatott gyümölcsöt vásárolok és nem ,,vízízűt". A győztes pálinka pedig tavalyi gyümölcsből készült. Nem tudom, hogy Ön melyik ország időjárását kísérte figyelemmel. Előfordulhat, hogy az ország nyugati részén elfagy minden, de ez nem jelenti azt, hogy a középső, vagy keleti részén is. Egyébként a szilva virágzási ideje áprilistól májusig, a szezonja pedig júliustól októberig tart. Ha a közeli településeken nincs elegendő gyümölcs, előfordul, hogy több száz kilométert is megteszünk annak érdekében, hogy kiváló minőségű árut vásárolhassunk. Elárulok egy titkot Önnek: a gyümölcs ledarálása és a pálinka elkészülte között legjobb esetben 21-25 nap telik el. Ezek után a pálinkát elég 2-2,5 hónapig pihentetni, a karcossága eltűnik. Kísérletezzen annyit, amennyit én! Időt, energiát és pénzt nem sajnálva.

  Valóban nem elegendő a szaktudás. Kell hozzá a jó gyümölcs, ahogy az sem elegendő, ha az ember beiratkozik az iskolába, ugyanis ahhoz, hogy le tudjon írni egy értelmes mondatot, be kell járni a nyelvtan órákra is.”
 • 1. mats15 2013. február 19. 06:23
  „Mutasson már valaki nekem egy olyan embert aki azt mondja magáról.hogy én ezt a szakmát tudom és kitanultam holott ez függ az időjárástól eleve a gyümölcsfa kezelésétől pl. a szabolcsi alma mért szép nagy VIZÍZŰ na főzzél beőle pálinkát a győztes pálinka pedig nem a tavalyi gyümölcsből készült ez kérdéses nem vagyok szakértő sem pálinka fogyasztó csak figyelemmel kisérgetem a dolgokat más téren is a szerb főz kukoricából is kattintso rá a csantavéri kukorica pálinka megjegyzére”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák rendőr mentett meg egy török diákot a Belvárosi hídon

Egy szabadnapos osztrák rendőr és a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei mentették meg egy öngyilkos-jelölt életét Szegeden vasárnap délelőtt. Tovább olvasom