Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Pálinkás butykossal tért haza a japán nagykövet

Hatodik alkalommal rendeztek Kézműves Napot Sándorfalván, ahol 24 iparos vállalkozó átvette mesterlevelét a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. Az egyik iparművész elárulta: a japán nagykövet az ő pálinkás butykosáért rajongott a legjobban.
Kereskedők, épület- és szerkezetlakatosok, hegesztők, valamint fodrászok kaptak mesterlevelet szombaton a Sándorfalvi Kastélynapokon, a Pallavicini-kastély kertjében. A kézműves sátorban és környékén iparművészek, kézművesek mutatták be termékeiket, és meséltek a kulisszatitkokról.

A hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor fazekasmestertől megtudtuk, hogy egy hónappal ezelőtt járt nála a japán nagykövet, aki egy könyv formájú pálinkás butykost vásárolt tőle. Az 52 éve dolgozó iparművész szerint, bár egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az ehhez hasonló termékeket, ők mindig szívesen viszik a portékájukat a hasonló rendezvényekre.

Kézművesek napja Sándorfalván. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A manapság ismét divatos levendulából készít illatosítókat, szappant, fürdősót, olajat, kozmetikumokat és szörpöt a mórahalmi Aradi Ágnes. Azt mondta, egyre többen keresik a levendulát, ami nem csak a molyok ellen jó, nyugtató és baktériumölő hatása miatt gyógynövényként is sokan alkalmazzák. Virágjából teát főznek, ami görcsoldó hatású.

Krabótné Tanács Anita 4 évvel ezelőtt kezdett mézeskalácsokat készíteni. – Először egy óvodai bálra vittem a finomságból, de annyira megtetszett, hogy karácsonyra, Valentin napra és húsvétra is csináltam. Magamtól tanultam a mesterséget – mondta, majd hozzátette: mindent kézzel készít, és semmilyen cukrászati díszítőeszközt nem használ, csupán zacskókat. Beletölti a díszítéshez használt anyagot és megfelelő méretű lyukat szúr a zacskóba, így különböző vastagságban tud formázni és díszíteni.

Kézművesek napja Sándorfalván. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Néhány asztallal odébb Szabóné Tóth Hilda iparművész elmagyarázta a tűzzománckészítés titkát: "együtt kell gondolkodni a tűzzel", mert, ha a kívántnál csak egy pillanatig tovább a 840 fokos kemencében hagyja az alkotását, már más színe lesz.

A Sándorfalvi Kastély Napokon kastélyparkban szombat este By The Way és Fatima adnak koncertet, utánuk pedig hajnalig tartó Kerti Party várja a kilátogatókat. Vasárnap a Május 1. téren lovas ügyességi és ugró versennyel, komolyzenei programokkal és STAMI koncerttel zárul a rendezvény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikula Szegeden: nehezen bírjuk a hőséget

A legmagasabb szintű hőségriasztás lépett ma érvénybe, a hőmérséklet pedig jövő hét szerdáig folyamatosan emelkedik - egészen 38 fokig. Tovább olvasom