Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Pálinkával és jókedvvel búcsúztatták a telet Tápén

Szeged - Mexikói énekesnek vagy éppen nyúlnak öltözött maskarás, borostás menyasszony és gyanúsan nőies újember kolompolta, csengette, dudálta végig tegnap a tápai Budai Nagy Antal utcát – téltemetést rendeztek a helyi hagyományőrzők.
„Haragszom a töködre", „akármerre tapogatok, csak falat találok" – vidám rigmusoktól visszhangzott tegnap délután a tápai Budai Nagy Antal utca: maskarás menettel búcsúztatták a telet a helyi hagyományőrzők.

– Temetjük a telet, oszt' esik a hó! – nyugtázta egy résztvevő, míg a több mint 50 vidáman éneklő, táncoló felvonuló maskarában, kolompolva, csörögve lépegetett mellette. A mohácsi busók nyugodtan jöhettek volna tanulmányútra: volt, aki sombreróban, ponchóban, mexikói trubadúrnak maszkírozva ropta, más nyuszifüllel vagy ördögszarvakkal dobta fel öltözékét.

Menyasszony, vőlegény... Fotó Karnok Csaba
Menyasszony, vőlegény... Fotó Karnok Csaba

A 73-as buszról is csodálkozva figyelték, amint megindult a menet az Aranylabdától a Heller Ödön Művelődési Házig. Húzta a banda is, szaxofonnal, tangóharmonikával felszerelkezve – a ritmusszekciót pedig az asszonyok lábasokkal, fakanalakkal erősítették meg. A hoszszú utca ablakai megteltek a rögtönzött újasszony-tánc hangjaira.

Az újembernek maszkírozott Király Mihályné bevallotta: „amikor otthonról elindultam, még nem gondoltam, hogy megnősülök ma". Az „újaszszony", Miklós Pál pedig elárulta: a járdaszigetekre mennek nászútra.

A legendás cucorka báb. Fotó: Karnok Csaba
A legendás cucorka báb. Fotó: Karnok Csaba

– Cucorka, miért gyüttél ide?
– Hogy égyütt, hogy égyütt mulassunk égyet! – szólt a rigmus a művelődési ház előtt. – Elmegy már ez a tél, megadta magát – mondták optimistán Eperjesék, akik „csak egy kissétára" vágyva csatlakoztak a menethez. Pintér Ferencné hozta az unokákat is. Búcsúfiát, kakasos nyalókát vett nekik. Szerinte is közeleg a tavasz. Nos, ha a tápaiak elszántságán múlik, holnap már 20 fok lesz a Budai Nagy Antal utcán.

Igazi lakodalmi hangulat. Fotó: Karnok Csaba
Igazi lakodalmi hangulat. Fotó: Karnok Csaba

Népzene és töltött káposzta

A vidám mulatság néptánccal és népzenével folytatódott: a művelődési házban színpadra lépett a vajdasági Bácsgyulafalva együttese, a kartali Nefelejcs népi együttes, a Körösladányi Népdalkör és a Tápai Hagyományőrző Együttes. 19 órától kezdődött a disznóbál tombolával, jelmezversenynyel, valamint hurkával, kolbásszal és töltött káposztával.

Olvasóink írták

  • 1. szamika 2009. február 25. 10:55
    „hát igazán " helyes pár" vagytok.gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadság és a szerelem hangja

Szeged - Csütörtökön mutatták be Budapesten a költő Weiner Sennyey Tibor harmadik, A tengerszint feletti magasság meghatározása című verseskötetét. Tovább olvasom