Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Pálinkó Lujza sztárokat zsűriz

Pálinkó Lujza az egyik zsűritag a Szombat esti láz című televíziós show-műsorban. A sokszoros magyar bajnok táncos legszívesebben nem is kritizálná a versenyzőket, de azt azért elárulta, mitől lehetnek igazán jók. Lujza beszélt az „alkatrészekről" is, melyeket a táncos szétszed, majd újra összerak.
Egy táncos fejbúbtól lábujjig érzi a mozgást – vallja Pálinkó Lujza. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Pálinkó Lujza, a Magyar Táncsport Szakszövetség kiemelt pontozóbírója az egyik zsűritag a Szombat esti láz című televízió-műsorban. A sokszoros magyar bajnok harmadmagával vegyes párosok – egy profi táncos és egy híres ember – produkcióját értékeli szombat esténként.

– Nagyon örülök, ha ezt a mi szűk körben ismert és elismert szakmánkat minél többen megkedvelik. Csak dicséret illet bárkit, aki erre vállalkozik, tanulja és kiáll vele sok ember elé. Én magam is foglalkozom felnőttoktatással, tudom, milyen nehezen veselkednek neki bármilyen tanulásnak, különösen mozgástanulásnak. Ezért én legszívesebben nem is kritizálnám a versenyzőket – nyilatkozta a nem éppen szigorú zsűritag.
– Nem jelenti-e a szakma lebecsülését, hogy a versenyzők – színész, énekes, szépségkirálynő, sportoló – mindössze másfél hónap tanulás után közönség elé állnak? – kérdeztük Pálinkó Lujzát.

– Semmiképpen – válaszolta –, hiszen a résztvevők menet közben rádöbbentek, milyen nehéz a feladatuk. Ez a műfaj szabályrendszer, ezért tanulható. Bár a művészi színvonalú tanulás hosszú éveket vesz igénybe, de nézhető színvonalra nagyon sokan rövid idő alatt el tudnak jutni. A műsornak nem célja, hogy rövid idő alatt versenyzőket képezzünk, hanem hogy a résztvevők megszeressenek, kipróbáljanak egy új dolgot. Ami pedig ezt kifejezetten érdekessé teszi: hogy más szakmából ismert hírességek teszik mindezt.

A zsűritag elmondta: a versenyzők akkor lehetnek igazán jók, ha komolyan veszik a feladatukat, ha hallgatnak a szakmabelire és nem a saját, más területen szerzett rutinjuk alapján végzik a feladatot. Fontos, hogy hagyják magukat tanítani, ugyanakkor őrizzék meg természetességüket.

– Egy ember több alkatrészből épül fel, de az utcán, a civil életben ebből keveset használ. A táncosnak az összes alkatrészét ismernie kell, és tudnia kell szétszedni, összerakni ezeket a lábujjától a feje búbjáig. A táncosnak a zenét a testével kell megfogalmaznia. Most a résztvevők megtanultak egy feladatot, ez később egyre finomodik. A finomítás a legkevésbé látványos, legidőigényesebb munka, de az összhatás szempontjából nagyon fontos.


Standard és latin – egyformán jó

Pálinkó Lujza gyermekkorában balettozott, majd áttért a versenytáncra, amelyben hamar sikeres lett. Párjával, Őze Lászlóval sok éven keresztül latin és standard táncokból magyar bajnokok voltak, és a Savaria nemzetközi táncverseny döntőjében is rendszeresen táncoltak. Az utánuk következő generációk már specializálódtak latin vagy standard táncra, a „tíztáncos" – tehát mindkettőt táncoló – párok pedig vagy az egyik, vagy a másik ágban voltak jobbak. „Mi nem specializálódtunk, mi mind a két ágból olyat teljesítettünk, amit nemzetközi szinten is értékelhetőnek tartottak – erre vagyok a legbüszkébb"– mondta. Sok kanyargás után 6-7 éve újra a tánc lett a fő műfaj az életében. Ezt azzal indokolja, hogy bármit csinált, a tánc újra és újra felbukkant. „Szegeden és környékén sokan emlékeztek arra, hogy van valami táncműfaj és ott egy furcsa nevű nő, aki sikeres volt, vagy tetszett egyszer egy rendezvényen. Rádöbbentem, hogy nem szabad ezt a teljesítményt kidobni az ablakon." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nektek is tetszik, barátaim?''

Soha ekkora győzelmet nem aratott a szocialista párt a megyében – mondta Botka László a… Tovább olvasom