Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Palman Kittinek a jóga is segített a gyógyulásban

Szeged - Sokan hiányolták Palman Kittit a Szegedi Kortárs Balett legutóbbi produkciójából, a Rítusból. A társulat táncosának kiváló szakorvosa mellett a jóga is segített, hogy hamar felépüljön sérüléséből.
– Volt egy csípőproblémám, ami a táncosoknál gyakori. Szerencsére nagyon sok előadásunk van, de ezt néha megérzi a testünk, és a terhelések hatására olykor előjönnek apróbb gondok. Már felépültem a sérülésből, viszont nem tudtuk úgy időzíteni a gyógyulást, hogy a társulat legutóbbi produkciójának, a Rítusnak a bemutatóján színpadra léphessek – meséli Palman Kitti, a Szegedi Kortárs Balett táncosa, aki azóta már visszatért a balett-terembe, és látható az újra műsorra tűzött korábbi produkciókban is.

Palman Kitti jógagyakorlat közben. Fotó: Török Ildikó
Palman Kitti jógagyakorlat közben. Fotó: Török Ildikó

– Dr. Sohár Gellértnek, az új klinika szakorvosának sokat köszönhetek. Végig figyelemmel kísérte az állapotomat, addig változtatva a kezelési módokat, amíg meg nem találta a problémára megfelelőt. Négy évvel ezelőtt egy másik sérülés után elkezdtem jógázni, ami most is sokat segített, mert a gyakorlatok egy részét tudtam alkalmazni a rehabilitáció során. Hiszek abban, amit a jóga tanít: nem pusztán a test egyensúlyára kell figyelnünk, hanem a test, a lélek és a szellem egyaránt fontos, mindegyiket ápolnunk kell. Évek óta foglalkoztat, hogy meddig lehet ez a pályát csinálni, mi lesz azután, ha esetleg már nem engedi a testem, hogy táncoljak. Több barátomtól hallottam, hogy milyen jótékony hatású a jóga, ezért én is belevágtam, bár nem vártam tőle túl sokat. Nyitott vagyok sokféle mozgástípusra, ez is csak egy próbának indult. A találkozás után viszont azt éreztem: megérkeztem valamihez, ami ezután már az életem része lesz. A jóga ugyanis egy annyira komplex filozófiai és mozgásrendszer, hogy rendszeres gyakorlással harmonizálja a test egészét. A tánc mellett kiegészítőként is jó, de önállóan is megállja a helyét. Lehet választani dinamikusabb vagy pihentető, stresszoldó gyakorlatok közül. Én a Hatha-jóga mellett köteleződtem el, amelyből a budapesti Mandala Jógastúdió gyógytornászokkal és a mai mozgástrendekkel összehangolva kialakította a gerincjógarendszert. Ez egy sokkal preventívebb jellegű mozgásforma, itt nem használjuk a jóga teljes eszköztárát, inkább a testtudat kialakításán, a helyes testtartás megtalálásán és a test kiegyensúlyozásán van a hangsúly – fogalmaz Kitti, aki azt tervezi, a mandalásokkal együttműködve jógastúdiót nyit Szegeden. Február 1-jén egy ingyenes nyílt nappal indul az új stúdió a Petőfi Sándor sugárút 41/B-ben. Korhatár nélkül javasolja mindenkinek, de azt is hangsúlyozza: a gerincjóga nem keveredő össze a gyógytornával – ezért elsősorban megelőzésként, egészséges embereknek ajánlja.

– Jövő szombaton és vasárnap újra játsszuk a szívemhez különösen közel álló darabunkat, a letisztult és finom Stabat Matert a kisszínházban, ebben már én is újra fellépek. A Szegedi Kortárs Balett következő bemutatója a Tavaszi áldozat lesz, abban is táncolok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

85 évvel a legutóbbi szegedi Othello után

Negyedszázaddal ezelőtt rendezhettem utoljára a Tisza-parti Nagyszínpadon Shakespeare-t, a Forradalom-viszontváró Hamletet. Tovább olvasom