Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Pályafelújítás Szegeden

Hétfőtől lezárják a Kelemen utcát, az 1-es villamos helyett egy szakaszon pótlóbusz jár. Villamos a rókusi pályaudvartól csak a Széchenyi térig közlekedik, az Anna-kúttól az 1V-8 jelű busz megy a nagyállomás felé. Az autósoknak is kerülniük kell.
Nagyításhoz klikk a képre!
Néhány héttel ezelőtt az Anna-kúti csomópontot kellett elkerülni, hétfőtől pedig az Aradi vértanúk tere környékén lesz újabb forgalomkorlátozás. A villamossíneket egész évben folyamatosan javítják. Ennek több oka is van: egyrészt a sínek helyenként 8-10 centimétert is süllyedtek; másrészt a téli fagyban, a vágányok melletti burkoló elemek felemelkedtek.

A leglátványosabb példa erre a Kelemen utca, ahol az autós akár defektet is kaphat, ha a kerék olyan szögben kapja el a sín melletti betonlapot. Nem csak a kocsikban okoz kárt az ilyen úthiba, hanem a villamosokban is. – A városban a Kelemen utcai szakasz a legkritikusabb pont, a Szegedi Közlekedési Társaság március óta tervezi a rendbetételét – mondja Elek István az SZKT infrastruktúra főmérnöke. A karbantartás azért csúszott ennyit, mert mindig közbejött valami: tavasszal az árvíz, majd a rakpart lezárása, Anna-kúti felújítás, szabadtéri játékok, most pedig a vébé. Hétfőtől 40 ember három műszakban, éjjel-nappal dolgozik, hogy minél előbb visszahelyezhessék a 240 burkoló panelt. A munkálatok majdnem tízmillió forintba kerülnek. Így ezután a villamosok és az autók is egyenletes úton, az eddiginél lendületesebb tempóban közlekedhetnek.

– Azért is kritikusabb ez a karbantartás, mint az eddigiek, mert ez az útszakasz szűkösebb a többinél. Míg az Anna-kútnál és a Boldogasszony sugárúton a munkálatok csak részben akadályozták a közlekedést, itt elkerülhetetlen a Kelemen utca, Viktor Hugo utca és a Kölcsey utca teljes lezárása – magyarázza a főmérnök. Az autósok jobban járnak, ha a kiskörút vagy a rakpart felől közelítik meg a belvárost.

A tömegközlekedésben is változásokra kell számítani. Az 1-es villamos csak a rókusi pályaudvar és a Széchenyi tér között közlekedik. Az Anna-kúttól, illetve a Széchenyi tértől a 1V-8-as jelzésű busz megy tovább az Indóház térig. Tekintettel arra, hogy a busz sem mehet be a Kelemen utcába, ezért az Aradi vértanúk terén található megállót áthelyezik. A nagyállomás felé a Ságvári Gimnázium előtt szállhatnak fel, visszafelé pedig a nagyáruház mögött lesz egy ideiglenes megálló.

A nagyállomás felé tartó 1V-8-as busz az Anna-kútnál pont a villamosmegállóban áll meg, míg a Széchenyi téren sétálni kell néhány száz métert a buszmegállóig. Aki az 1-es vonalon utazik, annak elég egy menetjegyet váltania, viszont átszálláskor a másik oldalát is ki kell lyukasztania. – Mivel a 8-as busz útvonalának meghosszabbításával pótoljuk a villamost, ezért az 1V-8-as a nagyállomás felé haladva nem áll meg a Centrumnál és a Kálvin téren – hívja fel a figyelmet Sándor Alexandra az SZKT diszpécsere.

A gyalogosok a Kelemen utcában csak az egyik oldalon közlekedhetnek, mivel az egykori Hági étterem felőli járdát is lezárják. A forgalomkorlátozás egy hétig – augusztus 21-étől augusztus 28-áig – tart. A felújítás folytatásaként augusztus 29–31. között a Kelemen utca Kölcsey utca és Somogyi utca közötti szakaszán dolgoznak majd.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom