Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Pályázati pénzből fejleszt a füvészkert

Szeged - Eddig 8 millió 600 ezer forintot nyert a szegedi füvészkert egy európai uniós fejlesztési pályázaton, és további 150 millióra számítanak. Ebből korszerűsítenék a botanikus kert infrastruktúráját.
A Szegedi Tudományegyetem füvészkertje nem csupán a növénytani oktatás és kutatás helyszíne, de természetvédelmi, génmegőrzési feladatokat is ellát. Ma már természetesnek vesszük, hogy ha egy állatfaj valamilyen környezeti ártalom következtében veszélybe kerül, az állatkertek szaporító programjai segítségével fenntartják, s ha lehet, visszatelepítik természetes élőhelyére. Növények esetében az utóbbi évtizedekben merült fel hasonló igény, s a megvalósítást világszerte a füvészkertek végzik. Az élőhelyen kívüli növénymegőrzés 1998 óta folyik a szegedi füvészkertben. Mostanra a hazai flóra védett fajainak száma 57-re növekedett, ehhez járul a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő, különböző mértékben veszélyeztetett 31 egzota (hazánkban nem honos, szabadföldön tartható) és 29 trópusi (üvegházban tartható) faj is. Ezek a füvészkert többi, összesen 5000 növényfajával együtt közel százmillió forintos eszmei értéket képviselnek.

A növényi sokféleség megőrzésének fontosságát az is jelzi, hogy az Új Magyarország fejlesztési tervben külön beavatkozási csoport foglalkozik ezzel, s a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által összeállított cselekvési terv egyik stratégiai célja is az élőhelyen kívüli növénymegőrzés további erősítése. A tervek megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásban biztosít anyagi forrást a 2008–2010-es időszakra elfogadott Környezet és energia operatív program Természeti értékeink jó kezelése című pályázatában.

A fűvészkert is hozzájárul a növényi sokféleség megőrzéséhez. Fotó: Frank Yvette
A fűvészkert is hozzájárul a növényi sokféleség megőrzéséhez.
Fotó: Frank Yvette

A kétfordulós pályázat első, a projekt előkészítését jelentő szakaszára a füvészkert 8 millió 600 ezer forint támogatást nyert. Ezt az összeget arra fordították, hogy elkészítsék a gyűjteményfenntartás és az élőhelyen kívüli növénymegőrzés szempontjából nélkülözhetetlen üvegház és a biológiai háttérvizsgálatokhoz szükséges növénynevelő épület felújításának, illetve a kert vizes élőhelyeinek rehabilitációs terveit. Jelenleg a pályázat második szakaszának dokumentumait készítik el. A kivitelezéshez 150 millió forintra lenne szükség.

A pályázat elnyerésével a megújuló épületek alkalmassá válnak arra, hogy a növényi sokféleség megőrzését hosszú távon folytathassák, a korszerű építészeti és gépészeti megoldások pedig hozzájárulnak a káros anyagok kibocsátásának csökkentéséhez. A korszerűsítéssel energiát is megtakarítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második szegedi bölcsész nyert

Szeged - Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) legnépesebb szekcióját, a humán… Tovább olvasom