Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pamuk kötetei nem kaphatók Szegeden

A Nobel-díj idei kitüntetettjétől, Orhan Pamuktól jelenleg egyetlen kötet sem kapható a megkérdezett szegedi könyvesboltokban. A kortárs külföldi irodalom népszerűbb, mint a magyar, a slágerszerzők munkái akár ezer példányban is elfogynak egyetlen üzletben.
A Tisza Lajos körúti Fókusz könyváruházban ezret is eladnak a legnépszerűbb külföldi szerzők köteteiből. Fotó: Segesvári Csaba
– Azonnal megrendeltük A fehér kastély, a Hó és Az új élet című regényeit, amikor csütörtökön meghallottuk, hogy Orhan Pamuk kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. A legrangosabb elismerésre különösen figyel a könyvesszakma, ilyenkor mindenki igyekszik a kitüntetett minél több kötetét beszerezni. Kertész Imre esetében 2002 októberében valóságos roham indult a Sorstalanságért. Mindig próbáljuk megtippelni, ki kapja majd a Nobel-díjat, de eddig sohasem sikerült eltalálnunk – mondja a Líra és Lant hálózat Tisza Lajos körúti Fókusz könyváruházának vezetője, Molnár Imréné. A mindig naprakészen tájékozott könyvkereskedő szerint törzsvásárlóik közül néhányan már a díj bejelentése utáni órákban érdeklődtek, kapható-e valamelyik a török írótól magyarul eddig megjelent három regény közül. Korábban ugyan volt mindháromból, de már elfogytak.

– A köteteket kiadó Ulpius-háznak speciális olvasótábora van, többnyire olyan egyetemisták és értelmiségiek, akik szeretik a közízléstől kissé eltérő, szélsőséges témákat érintő, picit alternatív könyveket. A kortárs külföldi irodalom népszerűbb, kétszer-háromszor annyi kötet talál gazdára, mint a magyar szerzőktől. Persze a kínálat is gazdagabb. A Harry Potter-sorozattal taroló Rowlingot nem számítva jelenleg Paulo Coelho, Gabriel García-Marquez és Dan Brown a legnépszerűbb író, egy-egy kötetükből hosszabb távon akár ezer példány is elfogy nálunk – árulja el Molnár Imréné.

A Fókusz eladási toplistája

1. J.K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg
2. Dan Brown: A Da-Vinci kód
3. Paulo Coelho: Az alkimista
4. Dan Brown: A megtévesztés foka
5. Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak
6. Gabriel Garcia Marquez: Száz év magány
7. Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
8. Frank Schätzing: Raj
9. Dan Brown: Angyalok és démonok
10. C.S. Lewis: A varázsló unokaöccse

A konkurens könyvhálózat két szegedi boltjában az üzletvezetők jóval szűkszavúbbak voltak. Náluk sem kapható jelenleg Pamuk-kötet, és kapásból nem tudtak arra válaszolni, kik a legkeresettebb külföldi szerzők. A Sík Sándor könyvesbolt vezetője, Sisák Gizella elmondta: nekik sincs kötetük a friss Nobel-díjastól, náluk Ljudmila Ulickaja, a korábbi Nobel-díjas Elfriede Jelinek, Coelho, Marquez és Mario Vargas Llosa a legnépszerűbb kortárs külföldi író. A könyveket nemcsak áruló, hanem elolvasva ajánló Huszár Ildikó, a Klauzál téri Harmónia könyvesbolt vezetője Paul Auster, José Saramago és A Pamano zúgása című kötetével berobbanó katalán író, Jaume Cabré nevét
említi a legnépszerűbbek között.

Az eddigieken kívül Milan Kundera, Chaim Potok, Dan Brown, Viktor Pelevin, Venedikt Jerofejev és Kurt Vonnegut vezeti a Somogyi-könyvtárban legtöbbet kölcsönzött kortársak listáját – tudtuk meg Sikaláné Sánta Ildikótól, a bibliotéka igazgatóhelyettesétől, aki szerint a kölcsönözhető két Pamuk-kötetük most is kint van az olvasóknál.
A mai világirodalom hazai népszerűsítéséért sokat tett az utóbbi években Lévai Balázs tévésorozata, az M1-en nagy sikerrel futó Bestseller, amelyben Orhan Pamuk is szerepelt.

„Ha egy török író törökül akar írni, illetve a török kultúrából építkezik, akkor tudja, hogy szinte semmi esélye arra, hogy munkáit nemzetközileg is elismerjék. Ez nagyon el tudja keseríteni az embert..." – nyilatkozta a magyar tévésnek Pamuk.


Nobel-díj a török írónak

Az irodalmi Nobel-díjat idén az Isztambulban élő 54 éves török írónak, Orhan Pamuknak ítélték, aki műveiben rendszerint az Európa és az iszlám világ között rekedt Törökország identitászavarait mutatja be. Az 1985-ben íródott A fehér kastély című regénye, széles körben ismert szerzővé tette, a The New York Times kritikusai új csillagként emlegették. Pamuk nem csak irodalmi teljesítményével hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hazájában sokan és sokat kritizálják, mert a szólásszabadság harcos képviselője, nyíltan beszélt a tabunak számító örmény népirtásról, bírálta a török kormánynak a kurd kisebbség iránt tanúsított magatartását. A Hó című kötete azokat a társadalmi feszültségeket ábrázolja, amelyek az iszlámista és az elnyugatiasodott modern Törökország között mutatkoznak. Rengeteg elismerése mellé 2005-ben a Német Könyvpiac Békedíjával is kitüntették. Magyarországon Orhan Pamuk könyveit az Ulpius-ház adta ki. A jövő év elején jelenik meg magyarul az Isztambul című új önéletrajzi regénye. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom