Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Panaszkodtak az oktatási jogok biztosának

Szegeden járt tegnap az oktatási ombudsman: az Alsóvárosi Általános Iskola delegációja panaszkodott neki a roma diákok érkezése miatt. Úgy vélik, integráció helyett újabb szegregáció kezdődik. Aáry-Tamás Lajos (képünkön) tanácsokat adott.
Szegedre látogatott tegnap Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, aki kora délután szakmai fórumot tartott a helyi iskolák vezetőinek és fenntartóinak, majd a Ságvári gimnáziumba szervezett panasznapra várta a diákokat, szülőket és pedagógusokat.

Tippek tanároknak

Az erőszakos helyzetek és a deviáns viselkedés kezelésére is adott néhány tippet az ombudsman a tanároknak. Mint mondta, a gyerekek közti verekedésnél akár erővel is szétválaszthatja a tanár a feleket, ha ezzel életet vagy testi épséget véd. Bár a gyerekek nem motozhatók, táskájukat, zsebüket kipakoltathatják, ha fegyvert, drogot sejtenek náluk. A mobilt is elvehetik a gyerektől, ha ezzel zavarja az órát, a végén azonban vissza kell adni.

A rendezvényen csupán egy kisebb csoport jelent meg: az Alsóvárosi Általános Iskola tanáraiból és szülőiből álló „delegáció". A panaszosok azt tették szóvá, hogy a hamarosan bezáró Móra-iskola halmozottan hátrányos helyzetű, többnyire roma tanulóinak nagyobb részét nekik kell átvenniük. Úgy vélik, ezzel nem a többségi és kisebbségi csoportok közti integráció, hanem újabb szegregáció alakul ki. A nem roma gyerekek szülei ugyanis már most jelezték: elviszik gyerekeiket az iskolából, ha túl magas lesz a roma tanulók száma. A pedagógusok azt szeretnék elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű 137 gyereket arányosabban osszák el a szegedi intézmények között.

Aáry azt tanácsolta, hogy a szülők és tanárok kezdeményezzenek közvitát a kérdésről, keressék meg önkormányzati és országgyűlési képviselőiket, bombázzák levelekkel a polgármestert. Hozzátette: bár országos problémáról van szó, ezeket helyi szinten kell megoldani – így akár mintát is adhatna egy jó szegedi megoldás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom