Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Panel a lakópark ellen: minden van, csak drága az élet

Szeged - Jobb a tömegközlekedés, több a bolt, akad iskola is a panellakótelepeken, ám sokkal olcsóbb fenntartani egy lakóparki lakást. A parkban lehet kertje is az embernek – más pluszszolgáltatást mi nem találtunk.
Az egyik vízszintes, a másik függőleges – reagált egy szegedi lakóparkban élő anyuka, amikor arra kértem, fogalmazza meg a panel és a lakópark közötti különbséget. A panelos Feri meg így beszélt: lakópark a panel is. „Lakó, mert laknak benne, és park, mert tele van állatokkal." Ennél egy kicsit objektívebb szempontokat kerestünk.

A Hont Ferenc utcában élő Kiss Sándor öt kocsmát számolt össze a lakásához közel, plusz autósiskolát, használtruha-kereskedést, kisboltokat, fodrászt. Szerinte „effektíve nem kell kimozdulni", de ő azért kimozdul, hiszen „hihetetlenül meg van elégedve a tömegközlekedéssel". A napközben 5-8 percenként járó kilences troli a háza előtt teszi le, de a közelben megáll a 83-as, 84-es és a 90-es busz is. 350 métert gyalogol viszont a legjobb esetben is a 12 percenként közlekedő négyes villamoshoz a Vadaspark lakóparki lakásából Péter. A pékségbe kétszáz métert kell mennie, a legközelebbi fodrászt nyolcszáz méterre találja. Van viszont kertje – másik három családdal közösen – és az ötven négyzetméteres tetőteraszon hinta és homokozó a kislányának. Sándor – ha lenne neki – a 250 méterre lévő játszótérre vinné a gyerekét, aki később a nem sokkal messzebb lévő Makkosházi Általános Iskolába járhatna. Péter nem talál a közelben sem óvodát, sem iskolát a gyereknek.

A bringa lakóparkban, panellakótelepen egyaránt jól jön. Fotó: Schmidt Andrea
A bringa lakóparkban, panellakótelepen egyaránt jól jön.
Fotó: Schmidt Andrea

Sándor egy 55 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amit nemrég újított fel, és ha eladná, 7,5-8 millió forintot kérne érte. Megnéztük, mire tartanak egy ekkora lakóparki ingatlant: 13,8 millióra.

Béla nem bánja, hogy nincs busz

A Franciahögy lakóparkban, a Gelei József utcában ottjártunkkor két család éppen költözködött: egyik a Vadaspark lakóparkba, a másik családi házba. Utóbbi família feje, Béla lakott panelban is. Szerinte ahhoz képest a parkban a lakásfenntartás csak a negyedébe kerül. Ő nem bánja, hogy nem jó a tömegközlekedés, mert mindenhová gyalog jár.

Sándor szerint a köztudatban így néz ki a ranglétra: panel, lakópark, családi ház. Ő azonban a középső fokot kihagyná. Szerinte „a szardíniadoboz fíling" csak a családi házban nem fenyeget. A panel – mint mondta – már kiállta az idő próbáját, és ha a felújításkor jó színre festik, „egész pofás tud lenni".

A Sándor által emlegetett presztízst jól érzékelteti a különböző típusú lakások albérleti díja. A Franciahögy lakóparkban egy 70 négyzetméteres, kétszobás, berendezett lakást 70 ezer forint plusz rezsi plusz kaucióért hirdetnek, egy ugyanekkora, szintén bútorozott, de még háztartási gépekkel is jól felszerelt panellakást 55 ezer plusz rezsiért. Más kérdés, hogy a rezsivel turbózott havi díj végül melyik albérlőnek kedvez inkább.

Az óriási költségeket és a takarékoskodás lehetőségének hiányát említették egyébként azok a Kereszttöltés utcai panellakók is, akik különben szeretik a lakótelepi életet, mert kényelmesnek tartják. Konkrét számokat Sándortól és Pétertől kértünk. Előbbi az 55 négyzetméteres lakását majdnem ötvenezer forintból tartja fenn – ebben már az internet- és tévészámla is benne van. Hozzá képest boldog ember Péter, aki dupla ekkora lakásának rezsijét kicsit több mint húszezer forintból megússza.

Olvasóink írták

 • 15. NTK 2008. április 15. 21:54
  „De bizony az is! Persze vannak olyanok is akik nem akarják felvállalni a magas törlesztőrészleteket. Sajnos azonban kockázat nélkül nincs lakás vagy ház. Minden esetben meg kell találni azt az optimális határt ahol még nem okoz gondot a törlesztő részlet és a rezsi kifizetése még akkor sem, ha időlegesen megszorul az ember. Na, ez a nagyon nehéz!”
 • 14. Ful 2008. április 15. 17:40
  „Nem biztos, hogy a pénzük hiányzik. Lehet, hogy csak nincs kedvük eladósodni;hiszen a lakóparki lakások 80-85%-a hitelbőlépül fel. Aki felmervállalni 20-25 évre havi 50-100 ezer forintot az vagy baromira jól él vagy nagyon bátor. Annál is inkább, mert a szobaméretek pont akkorák, mint a panelban. Legfeljeb amerikás-konyhával vagánykodhatnak, amig el nem veszi a bank.
  Ez a mai magyar divat: sírunk, hogy kevés a pénz, de hiteles lakásban hiteles bútorok és csúcs elektromos berendezések között élünk. No meg ott parkol a hiteles autó is a több százezres parkolóhelyen.
  Irígylem aki bírja ezeket a törlesztő-részleteket...”
 • 13. NTK 2008. április 15. 16:32
  „Azt azért nem kell elfelejteni, hogy a lakóparki lakásoknak nem csak amiatt van kis gázfogyasztása mert szigeteltek kívülről, hanem azért mert csak egy, vagy két falukat éri a hideg. A lakás másik két oldala a fűtött oldalra esik. Ott ahol a lentebb írtak szerint 21 lakás van egy házban, mindenki "rásegít" a szomszédra egy kicsit. Egy szabadon álló épületnél, hacsak nincs rajta 20 cm "ruha", nem igazán lehet ennyiből kihozni a fűtést.

  Az biztos, hogy ha valaki az elmúlt években nem tudott kitörni a panelból, annak egyre nehezebb lesz. Ezt látom több kollégámnál is. Amikor még megtehették volna, hogy váltsanak, nem tették. Most meg már nincs hozzá elég pénzük.”
 • 12. Ful 2008. április 14. 22:16
  „72 m2-t vettem 8 millióért. Komblett felújítás (villanyhálózat, vizesblokk, burkolatok) 1,2 milió.
  Ez 9,2,; és belülről nem mondja meg senki, hogy panel.
  Ugyanez lakóparkiban 16-18 millió.
  Na ezt a 8-10 milliócskát elfűtögetem vagy 120 évig...”
 • 11. personal 2008. április 14. 20:46
  „Kedves Mil!
  Én csak alátámasztani tudom az adatokat, én lakóparki 60 nm-es lakásban lakom, és a téli fűtésszámla a leghidegebb hónapban is csak max 10 ezer forint volt., de ugy, hogy 24-25 fok volt a lakásban. Ja, igen hőszigetelt a ház.”
 • 10. fezoj 2008. április 14. 18:33
  „Tisztelt Újságírónő!
  Ma - és ez a legszomorúbb a dologban - azok élnek a magas rezsijű panel otthonokban, akik számára a legfontosabb lenne, hogy a havi kiadásaikat, a kevéske bevételeik miatt, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. (Igaz, alig van olyan társadalmi réteg Magyarországon, amelynek ez - a dübörgő balliberális gazdaság jóvoltából - ne volna igen fontos!)
  Én is éltem panellakásban, ezelőtt három évvel költöztem az egyik lakóparkba Szegeden. Még megtehettem, mert ma már legalább 40%-kal magasabb áron kínálják a gazdaságosan fenntartható lakóparki otthonokat, mint akkoriban (miközben a panellakások értéke forintálisan sem emelkedett). Mielőtt elköltöztem, közel 7000 Ft/hó közös költséget fizettem. Fűtés-melegvíz közel 15000 Ft/hó volt télen-nyáron, valamint negyedévente 2-3 ezer Ft "főzőgáz".
  Ma, miután az Ön írását elolvastam, megnéztem az idei téli szezon gázfogyasztását: a 8O négyzetméteres lakásomban 2007. november 15 - 2008. április 15. között 302 köbméter gázt fogyasztottunk - és ebben benne foglaltatik a fűtés, a főzés, a vízmelegítés - mindösszesen (állami támogatás nélkül) alig több mint 30 ezer Ft.
  Padlófűtésünk van, emiatt a hőérzetünk is nagyon kellemes.
  Annak idején éppen a drágán fenntartható panellakás miatt vállaltuk a költözést (és az új lakás vásárlásához a hitelfelvételt), ma már családommal együtt úgy látjuk, érdemes volt.
  Higgye el, a tégla társasházakban élőket egy ilyen, szerintem kissé elfogult cikkel sem tudja meggyőzni arról, hogy "jobb" és "kényelmesebb" a panelban élni. Igaz, a váltásra többnyire olyan családok vállalkoznak, akik tudnak és akarnak is tenni életkörülményeik javításáért. Emiatt a lakóközösség összetétele társasházi (és itt most majdnem mindegy, hogy lakóparki vagy sem) lakások esetében kevésbé vegyes. Ez pedig - hadd ne soroljam, mi mindenben nyilvánul meg: a környezet védelme, tiszta lépcsőház, felszedjük az előkertekben a szemetet, virágokat-bokrokat ültetünk és gondozzuk őket stb.”
 • 9. E-Medve 2008. április 14. 18:17
  „majomparade: a távfűtés nálam most 11-12 ezer volt a téli hónapokban, a múlt nyári számláim meg rendre 2 ezer forint körüliek. Panelprogram még nem volt (viszont műanyag nyílászárók vannak), elzárt radiátorok mellett 22-24 fok volt egész télen. Az összköltség (távhő, villany, víz, gáz, szemétdíj, közös költség) nyráon durván 15-20 ezer, télen 20-25 ezer.”
 • 8. A szerkesztőségnek 2008. április 14. 17:20
  „NO COMMENT”
 • 7. N.P. 2008. április 14. 14:26
  „Péter nem csak a Pick óvodát, hanem a kecskésit és a kecskési iskolát is megtalálhatná, már ha akarná. Kb. 15 perc gyalog, és ráadásul jók. Emberléptékűek.”
 • 6. csanyiv 2008. április 14. 13:09
  „Nemhogy minden háznak, de minden lakásnak saját, egyedi fűtése van - mondjuk totál fűtetlen állapotában, beköltözés előtt sem láttam 16 fok alatt a termosztát kijelzőjét - miközben kint mínusz 10 volt.
  Péter viszont találhatna óvodát a környéken: a Pick óvoda szinte a Vadassal szemben van, folyvást reklámozza magát a lakóparkban...”
 • 5. majomparade 2008. április 14. 12:37
  „Ld. lejjebb. Es nem 12 honapra, hanem, mondjuk oktober kozepetol marcius kozepeig. Eves szinten 40.000-nel tobb gazt nem fizetek (idei, tavaly teli arakkal). Ebben benne van a futes, melegviz, fozes (nem nagycsaladra). Nem tudom a mostani tavfutes-arakat, de gondolom 10-20 korul van havonta. Es egesz evben.”
 • 4. Mil 2008. április 14. 11:30
  „NEm vagyok jártas ebben a dologban, de miért is kerül negyed annyiba a fenntartása? Azért ez durva(bár nem lennék meglepve, ha a szokásos DM-es hatásvadász túlzás lenne..). A lakóparkokban minden háznak saját kazána van? Nyilván azt is gázzal fűtik nem? Villany is nyilván ugyanonnan jön, mint a panelba. Szóval, valaki magyarázza már el, mert nem látom, mitől lenne olcsóbb. Esetleg a jobb hőszigetelés, de ennyivel?”
 • 3. majomparade 2008. április 14. 10:11
  „Es mondjuk 5000parszaz forintnal nagyobb gazszamlat nem fizettem telen.”
 • 2. Csabax 2008. április 14. 09:29
  „Aha kevesebb lakó! Például, mint a szellemváros lakóparkban egy házban 21 lakás.”
 • 1. GabikaX 2008. április 14. 09:09
  „Lakópark +: Nincsenek csótányok, nem lehet minden wc lehúzást hallani, egyedi fűtés, kevesebb lakó (bármi házzal kapcsolatos dolgot könnyebb intézni), tiszta, rendezett környék, magasabb átlagos IQ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a madár jár a Roosevelt téri kísértettoronyban

Szeged - Tizennyolc éve várja sorsa rendezését a belváros kapujának számító Tóth Péter-palota. Kísértetháznak tűnik, mert kártékony galambhadakat látni a tornyában. Bejártuk a fantomépületet, kiderült, hogy nem is lakatlan. Tovább olvasom