Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Panelalbérletben kampányoltak a Fidesz–KDNP politikusai

Vargáék egy szegedi panelházban, albérletben élnek. Nagyszobájukban beszélt a sajtó képviselőinek két Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt az otthonteremtés gondjairól. Vargáék minimálbért kapnak, újabb gyereket szeretnének, de nem jutnak saját lakáshoz.
Varga Attiláné és férje, valamint a vendégek: Kalmár Ferenc és Bodó Imre Fotó: Schmidt Andrea
Az egyik díványon sorban leültek a sajtó emberei, velük szemben Vargáék, és a két fideszes jelölt. Sajtótájékoztató a Szilléri sugárúton. A meghívóban az áll, hogy „egy egygyermekes
fiatal házaspár vendégül látja a képviselőjelölteket és a sajtó képviselőit, hogy az otthonteremtés nehézségeiről beszélgessenek."

Bodó Imre (Fidesz–KDNP) képviselőjelölt belekezd mondandójába: a 2003 decemberében a Medgyessy–Gyurcsány kormány drasztikusan szűkítette az otthontámogatások rendszerét. Három százalékkal drágultak akkor az államilag támogatott lakáshitelek, csökkent a felvehető összeg, az adókedvezményt is szűkítették. Ennek hatására 70 százalékkal csökkent az államilag támogatott lakáshitelek száma, kevesebb család tudta fölvenni. Tízmillió forint lakáshitel fölvételéhez ma körülbelül nettó 150 ezer forint jövedelmet kell igazolni. Magyarországon nem ennyi az átlagos fizetés összege – fejti ki Bodó. Hozzáteszi: reménytelen helyzetben vannak a fiatalok.

Vécék a Hunyadi téren

Udvari vécét kénytelenek használni az egyik önkormányzati ház lakói a Hunyadi téren. Ha télen befagy az öblítő, nem lehet vécére menni – mesélte Kalmár Ferenc. A képviselőjelölt szerint ez jó példa arra, hogy kevés pénzből is lehetne segíteni az emberek alapvető problémáin. Amikor azonban fölszólalt a lakók érdekében, a polgármester kinevette, gúnyolódott rajta – tette hozzá.  
Kalmár Ferenc (Fidesz–KDNP) képviselőjelölt veszi át tőle a szót. Sorolja azoknak a kormánypártiaknak a listáját, akik igénybe vették a Fidesz lakástámogatási rendszerét még a szigorítás előtt. Magyar Bálint és Kökény Mihály például 30 millió forintot vett föl, Kovács László 8 milliót, Csabai Lászlóné pedig 15 milliót.

Kalmár szerint az önkormányzat nem tudja hatékonyan támogatni a fiatalokat. Szociális bérlakáshoz szinte lehetetlen hozzájutni. – Harminc lakást pályáztatott legutóbb az IKV, 340 kérvény jött be. Botka László polgármester a látványos beruházásokat támogatja, pedig kevesebb pénzből is lehetne javítani sok ember élethelyzetén. Az alapvető feltételeket kellene elsősorban biztosítani.

A vendéglátó Vargáék elmondják: korábban a feleség szüleinél éltek egy kétszobás lakásban. Önálló életet akarnak élni, de csak albérletre futja. Takarékoskodtak, de az kevés, jelzálogjogot kellene bejegyeztetni valamelyik szülő lakására. Edit tervező egy bőrgyárban, Attila építőipari segédmunkásként dolgozik, mindketten minimálbéresek.

Több gyereket szeretnének, de nem albérletbe. Egy ismerősük hozta össze őket a politikusokkal, nem sejtették, mibe csöppennek. Nem bánják azonban, hogy a nyilvánosság is fölfigyel a gondjaikra – mondják –, hátha változik valami.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom