Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Panelboci: Szegeden is házhoz jön a tej

Szeged – A Boci, boci tarkát játszó, a tetőn hatalmas szarvval ellátott, tehénnek festett autóból árulja a tejet a szegedi panelok között egy vállalkozó. Megnéztük, kik és miért választják a reggeli friss tejet a dobozossal szemben.
Hiába írunk március végét, reggel hétkor még mindig hideg van. Szegeden, a Debreceni utcánál, a panelok aljában találkozunk a tehenes autóval – megnézzük, kik vásárolják a friss fejésű tehéntejet. Időben, éppen hétkor érkezik a pimpelt Fiat Ducato – akár egy guruló tehén.

Az ötemeletes ház előtt már várják az autót, Fekete Jánosné elsőként viszi a házi tejet. – Vásárhelyről jön a fiatalember, kedden és pénteken vásárolok két-két liter tejet – mondja a kosárral a kezében várakozó hölgy. Feketéné szerint ez a fajta magas zsírtartalmú tej sokkal jobb, mint a bolti – felforralás után lehet altatni, és nem utolsósorban finom túrót is lehet belőle készíteni.

Nézze meg, hogy árulják a tejet a Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Hogyan került e friss tej a panelok közé?

Bozsó Tamás, a tehentej.hu üzemeltetője és a tej gazdája szerint a friss tejet hamar megszerették a szegediek. A fiatalember elmondta, 500 tehenet tart a tehenészet, ami a tejet adja, naponta kétszer fejik az állatokat. A tejet háromszori szűrés és hűtés után indítják útnak – naponta kétszer jön Szegedre. Az ÁNTSZ előírásainak megfelelő autóban 450 liter tejet tud fuvarozni Tamás, folyamatosan hűtve.

– Feleségem készít a tejből sajtot, három literből – mondta a delmagyar.hu-nak Varga Gyula. Egymást váltva érkeznek a vásárlók: fiatalok, idősek, kisgyerekes anyukák. Sokan nemcsak tejet, hanem túrót és sajtot is vesznek, azt is lehet kapni a mozgó tehénben. "Tehénszagú, fűízű" – sokan vélekednek így a házi tejről, de Tamás tapasztalata szerint aki egyszer megkóstolja, elfelejti ezeket a városi legendákat. Hallottunk olyat is, hogy a friss tejet az anyuka visszatöltötte a dobozba, mert a kisgyerek csak azt itta meg.

Boci, boci tarka – ettől szeretik a gyerekek tejet

Miért fontos a tej?

1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Tartalmaz tejzsírt, tejfehérjét, tejcukrot. A laktóz elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Ezenkívül B2-vitamint, B12-vitamint, B6-vitamint, kalciumot, foszfort és szelént is tartalmaz.
A Boci, boci tarkát játszó tejárus megfigyelte, sok gyerek azért kezd tejet inni, mert a tehenes autó hozza. A "dallamos tejet", úgy látszik, könnyebb eladni a kicsiknek – hiába, marketingre itt is szükség van. Az egyik kislány, aki anyukájával jön a tejért, arra a kérdésemre, tudja-e hogy zenél az autó, csak annyit felel: "Én is el tudom énekelni a Boci, boci tarkát!"
Tamás reggel 9-ig árulja a tejet, addig jó páran megfordulnak nála. Megtudom, nemcsak a tejért, beszélgetni is jönnek az emberek – akad olyan kuncsaft, aki végigállja és beszélgeti a kétórás "nyitva tartást".

Nézze meg, hogy árulják a tejet a Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A tej automatából is jöhet, de ez kinek jó? 

Mi készülhet a tejből?

Tejszín, tejföl, tarhó (juhtejből készül, és a birka gyomrával oltják be), joghurt, kefír és aludttej. Ezenkívül lehet még túró, sajt, vaj, író és orda (főleg Erdélyben készítik, kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz, esetleg különböző fűszereket, főleg kaprot, adnak hozzá).

Nemcsak autóból, automatából is lehet tejet venni, igaz, nem Szegeden.
Az egyik forgalmazó honlapja szerint a legolcsóbb, 120 literes, hűtős, tejforgatós gép 4900 euró plusz áfa. Ez valamivel több mint 1,6 millió forint – de az automatával nem lehet beszélgetni, és a 120 literes kapacitás is komoly logisztikát igényel, ha állandóan tölteni akarjuk. Komárom környékén 30 gépből lehet tejet fejni, az ottani tapasztalatok is a házi tej iránti nagy keresletet igazolják

Szegeden a tehenes autóból literenként 150 forintért mérik a 3,5-3,9 százalék zsírtartalmú tejet, az utcai árusítás a gazdálkodónak is megéri. A nyers tej felvásárlási ára jelenleg 50 forint/liter körül mozog. A forgalmazó azt javasolja, forraljuk fel a tejet, ezzel is fertőtlenítve, így elejét tudjuk venni mindenféle hasi problémáknak.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Orsolya100 2013. április 10. 18:32
  „Ide Dorozsmára házhoz jön,és nagyon fincsi a tej! Isteni madártejet tudunk készíteni belőle...”
 • 63. lanna113 2010. április 07. 11:11
  „Gratulálok Tamás!
  Ez jó vállalkozás!
  Nem kis munka van benne!
  Örülök, hogy sokan veszik így a tejet!”
 • 62. Pötike 2010. április 01. 19:29
  „Gratulálok!! :)

  Nagyon örülök,hogy hosszú idő után ismét ihatok friss házitejet,mivel utoljára ebben az élményben még pici koromban részesülhettem,mikor még nagyszüleim tanyáról szerezték be a tejet!! ÍÍÍgy igazán finomak a házisütemények,de ezt nyilván tudja is aki rendszeresen süt!! Ráadásul igazi hangulata van így a tajvásárlásnak! Sajnos manapság az ember berohan,fáradtan a boltba munka után,megveszi amire szüksége van,kifizeti,majd rohan tovább,de Tamásnál más a helyzet,itt az ember kap kedves szavakat,az idősek is úgy érzik,ez egy rituálé mikor elindulnak tejetvenni,mert tudják hogy lesz aki érdeklődik utánuk! Ez a mai világban sokkal kellemesebb,mint egy "idegen" eladónál fizetni ,vagy tejautómatából vásárolni!!! Mert az, élményt nem ad!!
  Mivel a hét minden napján megtalálható Tamás a városban ,ezért a tejbeszerzés sem okoz nagy problémát!! Mi van ,hogy rendeljük,heti fix 4l van, hogy elmegyünk érte!! A házhozszállítás kényelmesebb,plussz a gyerekeimnek nagy élmény!! Várják az este 7 órát és ha meghallják a boci boci tarkát már ugrnak is az ablakba......

  További sok sikert,és várjuk a tejet!”
 • 61. mfos 2010. április 01. 11:38
  „:O, ez tök jó, még nem hallottam erről (külföldi országok esetében sem)! A cikkből nem derül ki viszont, hogy merre és mikor jár a tejes-kocsi. Erről bővebb infó van? Bnőméknék faluhelyen igazi élmény házitejet inni!! :) Ja, és a nagyobb zsírtartalmú tejek én is úgy hallottam, hogy egészségesebbek, mivel több bennük a zsírban oldódó vitaminok mennyisége!

  Az biztos, hogy nagyon oda kell figyelni, hogy mit vásárol az ember, úgy hallom, a nagy üzletláncok szlovák tejjel dolgoznak főleg, nemtom, a piacokon lévő tejárusok milyenekkel?”
 • 60. BozsóTamás 2010. április 01. 10:04
  „A konkurenciát jól átható idézőjelek közé bittyesztettem, de légyszíves cáfolj meg ha nem így van!
  Egyébként pedig konkurenciának is nevezhetném ugyanis az automata tulajdonosa nem termelő.
  Bár a mai világban szerintem mindenütt versengés megy. Más dolog, hogy ha segítségre lenne szüksége(pl elfogyott a flakonja az egyik tejesnek szívesen adtam neki kölcsön 100db-ot)szívesen segítek, de ami az eladott tejet illeti igenis versenytársnak lehet tekinteni. Egyébként-bár nem tartozik ide-megkeresett az autómata tulajdonosa és először kedvesen megkérdezte, hogy hajlandó vagyok e tölteni az automatáját nyomott áron majd miután látta, hogy hezitálok rábeszélés szerűen kijelentette, hogy akkor rám nyit és úgyis hozzá mennek az emberek...ennyit a szaktársról.
  Ami a flakont illeti első vásárlásnál ingyenes és a szomszédod akkor vásárolhatott először vagy ha esetleg nem akkor nem emlékeztem rá, hogy korábban vásárolt. Elnézésedet kérem a kellemetlenségért!”
 • 59. barkzso 2010. április 01. 09:12
  „Jó ötlet, jó a minőség - hajrá!
  Hajrá Magyarország hajrá Magyarok!”
 • 58. moonka 2010. április 01. 08:46
  „Ja és Tamás! A másik termelő ebben az országban nem konkurencia hanem szaktárs! Az igazi konkurencia a szlovák és a kínai tej és a sok múlti által kereskedelembe helyezett ,lefölözött hulladék tej! Az az igazi konkurencia! Szerintem nem kellett még haza vinned a tartályban a tejet! Ezt onnan gondolom hogy volt mikor már nem tudtál nekem annyit adni amennyit kértem,mert későn mentem!!Biztos vagyok benne hogy a vállalkozásotok sikeres lesz csak kitartás! És ne az legyen mint minden ebben az országban hogy :minőség romlik az ár meg megy fel! És el kellene dönteni hogy a flakon 20 forint vagy jár mellé! Mert jártam ugy hogy 150-ért kaptam ha vittem flakont,és 150-.rt kapta a szomszédom is aki nem! Másnap pedig ugyanott nem vittem flakont +20 forint! Nem vág földhöz csak,fixálni kellene!! További sok sikert,finom tejcsit! Szebb jövőt!”
 • 57. moonka 2010. április 01. 08:34
  „Én pedig nemtudtam hogy az automatás tej konkurencia!! Viszont ugyanolyan finom és friss!!Nekem ez kényelmesebb! Most péntek 8:22-van kinéztem nincs tejvásárlási lehetőségem a Gyöngyvirág utcában! Tej pedig kell így elsétálok a kiserdő mellé az automatához! Semmiképen nem a Lidl-hez a 170 forintos szuper tartós tejet veszem! Ezzel is támogatom a Magyar termelőket!”
 • 56. Mignon 2010. április 01. 00:38
  „CID!

  52-ben irod:

  "...masnapos gyomorra nincs jobb, mint nehany deci hideg tej!"

  Na, az kellene nekem!

  Nem eleg hogy masnapos vagyok, szedülök, es eg a belem mint egy katlan, hanem
  meg .... is...!”
 • 55. flexsnake 2010. március 31. 23:55
  „54. attól csak .... fogsz, nem paradicsomlé a dobozos üdítő, a paradicsom levét meg sem tudnád inni :D

  Egyébként a tej a dohányos cigiről való leszokásánál bevált. Felerősíti a nikotin érzetét, egy cigi után kanna tej és jó darabig rá sem gyújtasz :D Én már csak tudom, így szoktam le. Nem is egyszer :D”
 • 54. CID 2010. március 31. 23:14
  „Mint, mindent, ezt is jobban tudod :) Azért javaslom a paradicsomlé kipróbálását is.”
 • 53. flexsnake 2010. március 31. 22:49
  „másnapos gyomorra a kóla a legjobb, ez már tudományos tény, valamint a koffein ami közömbösíti a fejfájást :D”
 • 52. CID 2010. március 31. 22:26
  „47. hozzászólás absinthe 2010.03.31. 19:40

  Szerintem meg a parasztok azok, de mindegy. Azért majd, ha gyógyszert akarsz venni, esetleg műteni kell, akkor is menj a szomszédba :)

  Mignon : Azt hiszem, magyarul tejcukor érzékenységnek hívják. Azért a kefírt, joghurtot próbáld ki, azokban kevés a laktóz. Meghát, másnapos gyomorra nincs jobb, mint néhány deci hideg tej :)”
 • 51. CID 2010. március 31. 22:26
  „47. hozzászólás absinthe 2010.03.31. 19:40

  Szerintem meg a parasztok azok, de mindegy. Azért majd, ha gyógyszert akarsz venni, esetleg műteni kell, akkor is menj a szomszédba :)

  Mignon : Azt hiszem, magyarul tejcukor érzékenységnek hívják. Azért a kefírt, joghurtot próbáld ki, azokban kevés a laktóz. Meghát, másnapos gyomorra nincs jobb, mint néhány deci hideg tej :)”
 • 50. macs 2010. március 31. 21:04
  „Mignon,
  nem tudom, de az ásott kút vízét még forralva sem merném meginni. Gondolj csak a kilukasztott oldalú derítőre, a rengeteg permetezőszerre, műtrágyára. Ezt sok "finomságot" a csapadékvíz belemossa a talajvizbe, az ásott kútakban többnyire ez gyülik össze. A kedvencem az a bioparadicsom, amit úgy termelnek, hogy a mosógépből leengedett vízet az ágyásoktól 3-4 méternyire öntik ki.”
 • 49. Yossarian 2010. március 31. 21:00
  „kedves Bozsó Tomi, a belváros felé nem tervezitek a megjelenést?
  állatira jó lenne ha legalább egyszer jönnétek, mondjuk a Honvéd tér felé.
  amúgy meg sok sikert kívánok a vállakozáshoz.”
 • 48. petra:) 2010. március 31. 19:44
  „Sziasztok!
  Én is csak jót mondhatok, mind a boci mobilról mind pedig Bozsó Tomiról!!
  A tej isteni, nemúgy mint a bolti tejek, illetve Tomi ügyel a megjelenésre, pl. bocimobil, egyenruha....., más is hordja a tejet, bicikivel:)!
  Nagyon sok sikert kívánok én is!!! Jövő héten várunk!”
 • 47. absinthe 2010. március 31. 19:40
  „nos, így kell megmenteni az országot, magunkat gazdagítani nem a tacskót meg a kórát.
  Mi a szomszédból vesszük a sajtot, tejet, tojást - itt falun.
  Sajnos a jelenlegi állapotában a városnak nincs jövője. Ez társadalmi, szociális és gazdasági tény.
  A város rákos sejt a Földanya testében :)
  Meg is jelent a rák nevű betegség a Földön, ugye....érdekes módon egy időben a városok terjedésével.
  Aki meg a szemetet eszi a multiból az meg is érdemli a sorsát.”
 • 46. Mignon 2010. március 31. 19:31
  „Itt Frankfurt kertvarosaban is minden penteken delelött 11-ora fele jön egy feher
  mikrobusz, rajta nagy betükkel all:

  "Deutsche Kartoffeln!
  ("Nemet Krumpli")

  Van handszoroja is a komanak, es ugyan ezt üvölti.
  Mennek is az idös asszonykak kis vödröcskejükkel hozza, 2, 3, 5 kg deutsche Kartoffelnt venni.

  Egyszer, en is az auto mellett mentem el gyalog. Beneztem a rakodoterbe, es mit lattam?

  A krumplik 50 kg-os lila halozsakokban voltak, es meg a cedula is függöt rajtuk:

  " ALDI "
  :)))))))”
 • 45. persona 2010. március 31. 19:27
  „23. nem láttad, gyere ide a házunk elé, hetente 2x jön estefelé. bemutatlak neki :D”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piacot egy üzlet árai sem verik

Az úgynevezett piaci árnál lényegesen olcsóbb a szociális boltok zöldség-gyümölcs kínálata, mivel közvetlenül a termelőktől vásárolnak. Tovább olvasom