Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Panelrekonstrukció: megduplázódott a pályázók száma

Lezárult az idei panelrekonstrukciós pályázatok beadása. Idén jelentkeztek a legtöbben, a szegedi bérházak harmada megújul.
A meghosszabbított határidőre, egy hónap leforgása alatt megduplázódott a panelrekonstrukciós pályázatra jelentkezők száma. Szeptember végéig 74 társasház 2822 lakása nyújtotta be felújítási terveit, október végéig összesen 135 lakóközösség jelentkezett 5185 lakással – értékelt Botka László polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Míg az előző kormányzati ciklus négy éve alatt mindössze három lakótömb százkét lakása fogott neki a felújításnak, most három év alatt hatvanszor annyian pályáztak: 6135 lakás rekonstrukciója zajlik.

Idén minden eddiginél többen jelentkeztek, az országos listát Pécs és Székesfehérvár mellett Szeged vezeti. A lakásokra 3,78 milliárd forintot költenek, ennek harmadrésze önerő, a másik két harmadát az állam, illetve a város állja. Az önkormányzatnak 1,4 milliárd forintjába kerül a harmadrész előteremtése: kedvező kamatozású támogatott Panel plusz hitelt vesz fel, és három év türelmi idővel kezdi törleszteni. Az összeg valamivel magasabb, mint a teljes felújítási költség harmada, hiszen az önkormányzati tulajdonú lakások esetében a tulajdonosi harmadot is a város állja.

– A legtöbb tervet Tarjánból, Felsővárosból, az Északi városrészből és Újszegedről kaptuk, minden tizedik pályázó téglablokkos házban élő közösség – vette át a szót az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Rt. elnök-vezérigazgatója. Németh István kiemelte, a jó példa ragadósnak bizonyult, a legtöbb társasház tető- és hőszigetelésre, valamint nyílászáró-cserére pályázik. A rekonstrukció további előnye, hogy a 3,78 milliárd forint értékű korszerűsítéssel a lakóközösségek szegedi építési vállalkozókat bíznak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alvó csecsemőket nem fényképezik

Hetente több száz embert fotóznak le a szegedi okmányiroda munkatársai. Nyaralás előtt,… Tovább olvasom